PKK'nın Sincar'daki varlığı

TSK'nın PKK ve uzantılarına yönelik Irak'ın kuzeyindeki Sincar Dağı'na hava saldırısı düzenlemesi, örgütün bölgede oluşturduğu güvenlik tehdidini yeniden gündeme taşıdı.

Haberler 26.04.2017 - 08:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sincardaki Pemerge Komutan eo:

engalde daha fazla çatmann ve istikrarszln meydana gelmemesi için PKKnn derhal bölgeden çekilmesi lazm

Ezidiler daha fazla sava ve zarar görmek istemiyor. engal sava ve çatmalarn deil birlikte yaamn yeridir

Sincar Kaymakam Halil PKK, engalin yerle bir edilip, çatmann eksik olmamasn istiyor. PKKnn ne ekilde olursa olsun Sincardaki varl Ezidilere zarar veriyor

ERBL Türk Silahl Kuvvetlerince (TSK), PKK ve uzantlarna yönelik Irakn kuzeyindeki Sincar Dana hava saldrs düzenlenmesi, örgütün bölgede oluturduu güvenlik tehdidini bir kez daha gündeme getirdi.

TSKnn söz konusu operasyonunun ardndan AA muhabirine konuan Ezidi Pemerge Komutan Kasm eo, bölgeyi istikrarszlk ve güvensizlie sürükleyen PKKnn Sincardan bir an önce çkmas gerektiini belirtti.

Sincarn DEAtan dolay yeterince tahrip edildiini ve Ezidilerin zarar gördüünü belirten eo, Ezidiler daha fazla sava ve zarar görmek istemiyor. engal (Sincar) sava ve çatmalarn deil birlikte yaamn yeridir. engalde daha fazla çatmann ve istikrarszln meydana gelmemesi için PKKnn derhal bölgeden çekilmesi lazm. dedi.

Sincar Kaymakam Mehma Halil de engal ilçesine Türkiye tarafndan yaplan hava saldrsnn birinci sorumlusu PKKdr diyerek PKKnn engalden geri çekilmesi için birçok defa çarda bulunduk. PKK, engalin yerle bir edilip, çatmann eksik olmamasn istiyor. PKKnn ne ekilde olursa olsun Sincardaki varl Ezidilere zarar veriyor. ifadelerini kulland.

- PKKnn Kandile alternatifi: Sincar

DEAn 3 Austos 2014te Ezidilerin çounlukta yaad Musulun Sincar ilçesini ele geçirmesini bahane ederek Kandil ve Suriyeden gönderdii militanlar vastasyla bölgeye yerleen PKK, ilçenin jeostratejik avantajndan da yararlanarak, Kandile alternatif ikinci bir üs oluturmay hedefledi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimine (IKBY) bal Pemerge güçlerinin DEA ile mücadelede baarsz kalmasndan da yararlanan PKK, Ezidilere yardm etme bahanesiyle bölgeye yerleme imkan buldu.

Pemerge güçleri tarafndan 14 Kasm 2015te Sincarn DEAtan tamamen kurtarlmasna ramen PKK ilçeden geri çekilmek yerine kamplarn geniletip elinde tuttuu bölgelerde tüneller kazmaya balad.

IKBY Bakan Mesud Barzani ve Ezidilerin önde gelen isimlerinin tüm çarlarna ramen PKK ve ona bal yerel militanlar Sincar Da bata olmak üzere dier bölgelerde varlklarn sürdürmeye devam etti.

Barzani ve Ezidilerin geri çekilme çarsna kulak asmayan PKKnn, 3 Martta Sincarn Hanesur köyüne geçmek isteyen Suriyeli Pemergelere saldrmasyla patlak veren çatma da ilçedeki gerginliin artmasna sebep oldu.

- Sincarn corafi ve demografik yaps

Etrafnn sra dalarla çevrili olmasndan dolay hem güvenlik hem de ticari açdan avantajl bir konumu olan Sincar, yaklak 3 bin 200 kilometrekarelik bir alana sahip.

Sincarn nüfusu 2014 öncesi verilerine göre de 350 ila 400 bin kii civarnda.

Terör örgütü DEAn 2014teki saldrsnn ardndan bölge nüfusunun 88 bine dütüü tahmin ediliyor. Sincar nüfusunun yüzde 82si Ezidi, yüzde 13ü Müslüman-Kürt, yüzde 5i ise Araplardan oluuyor.

- Sincarn belirsiz statüsü

Arap ve Türkmenler tarafndan Sincar, Kürtler tarafndan ise engal olarak adlandrlan bölgede Arapça dnda Kürtçenin Kurmanci lehçesi konuuluyor.

ABDnin 2003 ylnda Irak igal etmesinden sonra hazrlanan anayasann 140. maddesinde yer verilen ihtilafl bölgeler arasnda bulunan Sincarda, statüsünün belirlenmesi amacyla 2007 ylnda planlanan referandum yaplamad.

Birlemi Milletlerin (BM) Sincar hakknda hazrlad raporda, Ezidilerin 140. maddenin uygulanmasn ve IKBYye balanmak istedii belirtilirken, Kürtlerin de ayn talepte bulunduu ama Araplarn bu duruma kar çkt ifade edildi.

DEAtan kurtarlan Ezidi yerleim merkezlerin askeri ve siyasi olarak Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) Pemergeleri ile PKK arasnda bölünmü olmasna ramen KDP Sincarda siyasi olarak en güçlü parti olarak biliniyor.

Dünya Ezidilerinin dini liderlerinden Mir Tahsin Said Beg, Sincarn önde gelen isimlerinden biri olarak tannyor. Iraktaki Ezidilerin IKBYye dahil olmas gerektiini ifade eden Mir Tahsin Said Beg, PKKnn Sincar boaltmasnn da halk için elzem olduunu savunuyor.

Ezidhan Savunma Gücü Komutan ve yeni kurulan Ezidi Demokrat Partisi Genel Sekreteri Haydar eo da bölgenin önemli ahsiyetleri arasnda yer alyor. Bölgedeki en büyük Ezidi silahl gücü olarak bu yl kurulan Ezidhan Savunma Gücü 2 bin 500 silahl unsuruyla ayr bir arma ve flama altnda Pemerge Bakanlna balanmt.

PKKnn Sincardaki varlndan rahatsz olan eo, daha önce AA muhabirine yapt açklamada, Irak ve Kürdistan Bölgesinin yasalarna bal kalarak, PKKnn engaldeki varlna karyz. Yasalara göre illegal örgütlerin Irak ve Kürdistan Bölgesinde varl kabul edilmiyor. Bu yüzden en ksa zamanda bölgeden çekilmelerini temenni ediyoruz. demiti.

Ana Sayfaya Git