PKK'nın Sincar'daki varlığına tepkiler büyüyor

PKK'nın Sincar'dan çıkmaması halinde askeri güce başvurabilecekleri uyarısında bulunan IKBY Başbakanı Barzani'ye bölgedeki yetkililer ve Ezidi temsilcileri de destek verdi.

Haberler 28.12.2016 - 09:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ezidi KDP milletvekili amo PKKnn engalden çkmas için son iki yldr büyük uralar verdik. Ancak PKK buna yanamyor. Artk bçak kemie dayand. PKKya katlan çocuklarmz kurtarmamz ve geri getirmemiz mümkün olmuyor

KDP Bakanlk Konseyi üyesi Avni Barçl ve sorunsuz bir ekilde, ele geçirdikleri bölgeleri boaltmamalar halinde gereken neyse yaplacaktr

Irak meclisi Ezidi milletvekili Dahil PKK, Ezidileri koruma bahanesiyle engalde bulunuyorsa buna ihtiyaç kalmad, en ksa zamanda çekilmelidir

ERBL-PKKnn, Irakn Musul iline bal Sincar ilçesindeki varlna tepkiler sürüyor.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Bakan Mesut Barzani ve Babakan Neçirvan Barzaninin ardndan, bölgedeki yerel yetkililer ve siyasetçiler de PKKnn Sincar terk etmesi gerektiini ifade ediyor. Kürdistan Demokrat Partisindeki (KDP) Ezidi milletvekili eyh amo, PKKnn engalden çkmas için son iki yldr büyük uralar verdik. Ancak PKK buna yanamyor. Artk bçak kemie dayand. dedi.

Ezidi çocuklarnn DEAtan kaçarken PKKnn eline dütüüne dikkati çeken IKBY meclisindeki milletvekili amo, öyle devam etti: PKKnn Ezidilere verdii zarar, DEAnkinden daha büyüktür. DEA çocuklarmz ve kadnlarmz kaçrd. Farkl yollar deneyerek bazlarn kurtardk. PKKya katlan çocuklarmz kurtarmamz ve geri getirmemiz mümkün olmuyor. Dütüümüz durum tam olarak budur. Ezidi toplumu, PKKnn dayatmalarn kabul edecek durumda deil.

KDP Bakanlk Konseyi üyesi Ali Avni ise parti olarak PKKnn Sincardaki varlna kesinlikle göz yummayacaklarn vurgulayarak, Babakan Neçirvan Barzani, PKKnn engaldeki varl hakknda son noktay koydu. Barçl ve sorunsuz bir ekilde, ele geçirdikleri bölgeleri boaltmamalar halinde gereken neyse yaplacaktr. deerlendirmesinde bulundu.

Irak meclisindeki Ezidi milletvekili Viyan Dahil ise PKK, Ezidileri koruma bahanesiyle engalde bulunuyorsa buna ihtiyaç kalmad, en ksa zamanda çekilmelidir. Halkmzn askeri olarak korunmas ve savunmasn gerektiren herhangi bir güvenlik durumu söz konusu deildir. ifadelerini kulland.

Sincarn yeniden inas için onlarca irketin, PKKnn bölgeden çekilmesini beklediini aktaran Dahil, Ancak örgütün varlndan dolay kimse gelip çalma yürütemiyor. irketler veya bölgede hizmet vermek isteyen taraflar, PKKy bir tehdit olarak kabul ediyor. görüünü dile getirdi.

- PKK, Ezidi çocuklar silah altna alarak geleceklerini tehlikeye sokuyor

Dahil, PKKnn çocuklar silah altna aldn vurgulayarak, PKK, Ezidi çocuklar silah altna alarak geleceklerini tehlikeye sokuyor. Kz ve erkek çocuklarmzn PKK tarafndan silah altna alnmas, toplumuzun örf ve adetleriyle uyumuyor. Silah altna alnan çocuklarn aileleri büyük bir sknt içerisinde. Her gün onlarca gözü yal anne ve baba benimle irtibata geçip, örgüt tarafndan kaçrlan çocuklarnn akbetini sorup, geri getirilmelerini talep ediyor. dedi.

PKKnn bölgede kurduu farkl isimli oluumlarla kendisini gizlemeye ve maskelemeye çaltna da dikkati çeken Dahil, sözlerini öyle tamamlad: engalde PKK, YPG, YPJ, YB ve daha birçok farkl isimlerde gruplar var ancak hepsi ayn elden kontrol ediliyor ve tek bir hedefleri var. engalde farkl isimler altnda hareket edenlerin hepsinin arkasnda PKK var. unu çok iyi biliyorum ki PKK, Ezidi çocuklar silah altna alp, Suriye ve Türkiyeye gönderiyor.

KDP Sincar askeri sorumlusu Serbest Lezgin, partinin resmi internet sitesinde yaymlanan açklamasnda PKKnn sadece Sincarda deil, IKBYnin baka bölgelerinde de varlk gösterdiini ve bunun büyük tehlike arz ettiini belirtti.

Lezgin, açklamasnda u ifadeleri kulland:

PKK, Kürdistan halk için büyük bir ba ars olmaya devam ediyor. PKK, hem engal hem de Kürdistan Bölgesinin güvenlii için ciddi bir tehdittir. Sincardaki PKKllarla birlikte baz yabanc militanlar da mevcut bunlarn nereye ve kime bal olduklarnn bilmiyoruz. Bu militanlarn, Türkiye, Suriye veya randan geldiklerini tahmin ediyoruz. PKKnn srarla burada kalmak istemesi onlarn çkarna olmayacaktr.

KDP ile PKK arasnda 1995 ylnda yaanan çatmalar hatrlatan Lezgin, açklamasn KDP, o zaman kimseye saldrmad. PKKnn kendisi 1995 ylnda KDPye saldrd. KDP kendini savundu ve PKK nasl bir ders aldn çok iyi biliyor. eklinde tamamlad.

IKBY Bakan Mesut Barzani PKKnn engalde ii yok derken, Babakan Neçirvan Barzani de geçen hafta yapt açklamada, PKKnn Sincardan geri çekilmemesi halinde askeri güce bavurabilecekleri uyarsnda bulunmutu. PKK, DEAn 3 Austos 2014te Sincara saldrmasn bahane ederek bölgeye yerlemiti.

Ana Sayfaya Git