Plaj ve yüzme alanlarında alınması gereken önlemler

İstanbul Valiliği'nden, yüzme alanları ve plajlarda yaz döneminde alınması gereken önlemlere ilişkin olarak, ilgili birimlere genelge gönderildiği açıklaması yapıldı.

Haberler 12.06.2020 - 23:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

stanbul Valiliinden, yüzme alanlar ve plajlarda yaz döneminde alnmas gereken önlemlere ilikin olarak, ilgili birimlere genelge gönderildii açklamas yapld.

Açklamada, Yaz mevsiminin geliiyle birlikte; dikkatsizlik, tedbirsizlik, kurallara uyulmamas ve yasak olan yerlerde denize girilmesi nedeniyle suda boulma olaylarnda art gözlenmektedir. stanbulda 2017de 64, 2018de 91, geçtiimiz yl da 69 vatandamz girilmesi yasak olan yerlerde suya girmeleri nedeniyle hayatn kaybetmitir. hatrlatmas yapld.

Açklamada u ifadelere yer verildi:

Toplumun salk ve esenlii, kiilerin can ve mal güvenliinin korunmas, vatandalarmzn tatil, spor ya da dinlenmek amacyla salkl ve güvenli koullarda yüzme ihtiyaçlarnn temini amacyla baz önlemlerin alnmas kararlatrlmtr. Bu kapsamda; Büyükehir Belediyesi ve lçe Belediyeleri, Kaymakamlklar, Jandarma, Emniyet, Sahil Güvenlik, çevre ve ehircilik, Gençlik ve Spor, Kültür ve Turizm, Tarm ve Orman Müdürlükleri ve ilgili kurululara tarafmzdan gönderilen genelgede yaz mevsiminde alnmas gereken önlemlerin detaylar aadadr:

1.Kaymakamlklarmzca oluturulan Yüzme Alanlar Komisyonlar, yaz boyunca denetimlerini aralksz sürdürecektir.

2.Komisyonlarca sahil ve ky eritlerinde salk, güvenlik ve sosyal donatlar açsndan yeterli görülen, can güvenlii riski tamayan yerler; yüzme alan ve plaj olarak belirlenecektir.

3.Tespit edilen yüzme alanlarnda kydan itibaren 200 metreye kadar yüzme snrlarn belirlemek için kullanlacak yüzer donanmlar, ilgililerce tespit edilecek ve her yl 01 Nisan-15 Kasm tarihleri arasnda eksiksiz hazrlanacak ve muhafazas salanacaktr.

Belirlenen yüzme alanlarna deniz araçlar giremeyecek, lüzumlu hallerde yüzme alan snrlarn deitirmeye Liman Bakanlklar yetkili olacaktr.

4.Plaj ve yüzme alanlarnda halkn rahatça yararlanabilecei güvenlik, salk ve sosyal nitelikli donatlarn tesisi, ilgili belediye veya ruhsatl tesis ileticisince salanacaktr. mar, çevre ve ky kanununa aykr yap ve tesis ina edilemeyecektir.

5.Özel mülkiyet olmayan yüzme alan ve plajlarda; plaj, yeme içme yeri, otopark vb. iletilebilmesi yetkili idarenin tahsis veya kiralama kouluna baldr.

Plajlarda usulsüz açlan tesisler hakknda, ilgili mevzuat uyarnca ilem yaplacaktr.

6.l Tarm ve Orman Müdürlüünce mesire yerleri, piknik alanlar ve plajlarda faaliyette bulunan toplu tüketim ve sat yerlerinin kontrolleri uygun sklkta ve gda maddesinin tad riskle orantl yaplacaktr.

7.Yüzme sezonu süresince kaymakamlklar ve kolluk kuvvetlerince önleyici kolluk tedbirleri alnacak, bu kapsamda tespit edilen olumsuzluklarla ilgili yasal ilem uygulanacaktr.

Plaj ve yüzme alanlarnda kimlik kontrolleri yaplacak, trafik akn ve güvenliini salayc tedbirler alnacaktr.

8.Plajlarda, uyar panolar üzerinde belirtilen saatler arasnda, motorlu ve motorsuz yaplan su sporlar aktivitelerinden arndrlm, her 200 metrelik yüzmeye uygun sahil eridi için belgeli en az iki gümü cankurtaran ve her cankurtaran kulesi için bir gümü cankurtaran bulundurulmas zorunludur.

9.Yüzme alan, plaj, havuz, su park vb. iletmeler, Türkiye Sualt Sporlar Federasyonu Cankurtarma Talimatnda belirtilen ekipman ve ilkyardm malzemelerini eksiksiz bulunduracaklardr.

10.Sahil ve ky letmelerinde, Plaj Dikkat ve Uyar Bayraklar mevzuata uygun ekil ve standartlarda olacaktr.

11.Yüzme alan ve plajlarda bulunan plaj iletmesi, yeme-içme yeri, otopark vb. yerler Kaymakamlklarmzda oluturulan komisyonlarca yüzme sezonu süresince ayda iki kez denetlenecek, çileri Bakanlnn 04.06.2020 tarih ve E.8772 sayl genelgesi ile istenilen Covid - 19 önlemlerine ilikin denetimler ayrca yaplacaktr.

12.Özellikle Karadeniz kysnda çeken aknt riskiö bulunan yerlerde Büyükehir Belediyesi ve lçe Belediyelerince çeken aknt ve yüzme tehlikelidir ibareli uyar levhalar konulacaktr.

13.Ayrt etme gücü olmayanlar ve çocuklarn yanlarnda yüzme bilen ebeveynleri veya refakatçileri ile denize girmeleri, plaj ve yüzme alan ileticilerinin bu konuda gereken önlemleri almalar zorunludur.

14.Turizm Amaçl Sportif Faaliyetler Yönetmeliinin parkur belirlemeyi düzenleyen hükümleri gereince, sportif faaliyetlerin yaplaca alanlar l Kültür ve Turizm Müdürlüü koordinasyonuyla belirlenecektir.

15.Turizm amaçl sportif faaliyetler yönetmeliinin belirledii görevleri yapmak, turizm amaçl sportif faaliyette bulunmak isteyenlerin taleplerini incelemek, yeterlilik belgesi düzenlemek, yönetmeliin uygulanmas için gerekli çalmalar yapmak, denetimi salamak için il sportif turizm kurulu, ihtiyaç duyulmas halinde ilçelerde kaymakamlarn bakanlnda sportif turizm kurullar oluturulacaktr.

16.zinsiz olarak turizm amaçl su alt ve su üstü sportif faaliyette bulunulmas, iletme belgesi veya izin belgesinde belirlenen tür ve ilan edilen parkur dnda sportif faaliyet yaplmas, faaliyetin yeterlilik belgesi kapsamnda olmayan malzeme, araç ve personel ile gerçekletirilmesi yasaktr.

Aksi halde bulunduklar yerin en büyük mülki amiri tarafndan derhal faaliyetten men edilerek idari para cezas uygulanacaktr.

17.Sualt Sporlar, Kürek, Kano, Yelken, Yüzme, Triatlon, Modern Pentatlon, Su Topu Federasyonlar il spor dal tertip kurullarnn yllk faaliyet programlar gerei düzenlenmesi planlanan resmi spor faaliyetleri ile müsaadeye balanm, yerel yönetimler ve dier gerçek-özel hukuk tüzel kiilikleri tarafndan gerçekletirilecek faaliyetler ilgili federasyonlarn düzenleyici talimatlar dorultusunda, Gençlik ve Spor l Müdürlüü gözetim ve denetiminde yaplacaktr.

18.Özel Beden Eitimi ve Spor Tesisleri Yönetmelii gerei, yeterlilik belgelerini federasyonlardan, çalma izin belgelerini Gençlik ve Spor l Müdürlüklerinden alan tesisler, gerçekletirecekleri ulusal ve uluslararas yarma izinlerini ilgili spor dal federasyonundan, l seviyesinde yaplacak yarmalarda ise Gençlik ve Spor l Müdürlüünden alacaktr.

Söz konusu faaliyetlerin gözetim ve denetimi Gençlik ve Spor l Müdürlüünce yerine getirilecektir.

19.Resmi ve özel yüzme havuzlarnda gerçekletirilen eitim ve antrenman çalmalar ile halk saatleri uygulamalarnda ilgili federasyonlarn düzenleyici talimatlar dorultusunda boulmalara kar engelli bireyleri de kapsayacak önlemlerin alnmas Gençlik ve Spor l Müdürlüünün denetim ve gözetiminde ilgili kurum-kurulu ve ileticiler tarafndan salanacaktr.

20.Vatandalarmzn can ve mal güvenliinin korunmas, kamu esenliinin salanmas amacyla lçe Kaymakamlklar bünyesinde oluturulan komisyonlar ile l Yüzme Suyu Komisyonunca belirlenen ekli listede (Ek-1)koordinatlar belirli, snrlar yüzer donanmlar ve emniyet amandralar ile çevrili plaj ve yüzme alanlar denize girmeye elverilidir. Liste haricindeki yerler yasaktr.

21.Büyükehir Belediyesi ve lçe Belediye Bakanlklarnca belirtilen plaj ve yüzme alanlar dnda yüzme ve denize girmenin tehlikeli ve yasak olduuna ilikin pano, afi ve uyar levhalar uygun yerlere konulacaktr.

22.çileri Bakanlnn 30.05.2020 tarih ve 8556 sayl genelgesi ile 02.06.2020 tarih ve 8591 sayl yazlar ve ekinde yer alan rehberde belirtilen plaj, yüzme alan, lokanta, restoran, kafe vb. yerler, her iletme türü için belirlenen salgnn yaylmas ve bulamasn önleyici Covid-19 önlemlerini almak ve kstlamalara uymak zorundadr.

Pandemi ile mücadele dinamik bir süreç olduundan Salk Bakanl ve Koronavirüs Bilim Kurulu tarafndan hazrlanan, COVD-19 Salgn Yönetimi ve çalma Rehberinde her bir faaliyet alan için ayr ayr belirlenen kurallar ile ilgili bakanlk ve kurumlarca ilerde alnacak ek önlem ve kstlamalara uyulmas zorunludur.

23.Covid-19 önlemleri uymayan gerçek ve tüzel kiilere Umumi Hfzsshha Kanunu ile aykrln durumuna göre kanunda belirtilen dier yaptrmlar uygulanacak, konusu suç tekil eden fiil ve eylemlerde bulunanlar hakknda Adli Makamlara bildirim yaplacaktr.

24.Genelge hükümlerine aykr davrananlar hakknda idari yaptrm, kabahatin türüne göre ilgili kanun, özel hüküm bulunmayan hallerde Kabahatler Kanunu uygulanacaktr.

25.dari yaptrm karar yetkisini ilçe kaymakamlarna devreden bu genelge; stanbul Valisi tarafndan yürütülecek, yaym tarihinde yürürlüe girecek ve stanbul ili snrlar dahilinde uygulanacaktr.

Ana Sayfaya Git