Plakalara dikkat!

Vatandaşa broşürle "sahte ve ikiz plaka" uyarısı

Haberler 08.12.2016 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

676 sayl Kanun Hükmünde Kararname ile Karayollar Trafik Kanununun 23 ve 131inci maddelerinde yaplan deiiklik dorultusunda, hrszlk, kaçakçlk, kapkaç ve terör olaylarnda kullanld deerlendirilen sahte ve ikiz plakalar ile bu plakalar basan ve datanlar, polis tarafndan mercek altna alnd.

Söz konusu kanun deiikliklerinin vatandaa doru bir ekilde anlatlmas ve vatandalarn bilgilendirilmesi için 15 bin afi ve 150 bin broür basld.

çileri Bakanlnn koordinesinde Türkiye oförler ve Otomobilciler Federasyonu tarafndan bastrlan afi ve broürlerin yars 5 Aralk 2016 tarihinde Emniyet Genel Müdürlüü Trafik Hizmetleri Bakanlna teslim edilirken, dier yars ise l Jandarma Komutanlklarna gönderildi.

Vatandalara en ksa sürede datlaca örenilen afi ve broürlerde, 29 Ekim 2016 tarihli Resmi Gazetede yaymlanan 676 sayl Olaanüstü Hal Kapsamnda Baz Düzenlemeler Yaplmas Hakknda Kanun Hükmümde Kararname ile 2918 sayl Karayollar Trafik Kanununda yaplan deiiklikler yer alyor.

-5 bin lira idari ceza

Afi ve broürlerde yer alan duyuruda, araç tescil belgesini araçta bulundurmayan veya tescil plakasn monte edilmesi gereken yerin dnda farkl bir yere takan sürücülere 92 lira idari ceza verilecei, araç bilgileri dorulanncaya ve plaka uygun yere taklncaya kadar aracn trafikten men edilecei ifade edildi.

Yönetmelikte belirtilen nitelik veya ölçülere aykr plaka takan, öngörülen sayda plaka takmayan ya da farkl okunmasna veya okunamamasna neden olacak ekilde plakasnda deiiklik yapan araç sahibine 412 lira idari ceza verilecei, plakann uygun duruma getirilmesi için 7 gün süre tannaca ve bu süre sonunda tescil plakalarn uygun duruma getirmeyenlere 844 lira idari ceza uygulanaca ve tescil plakas uygun duruma getirilinceye kadar aracn trafikten men edilecei belirtildi.

Tescilli arac plakasz kullanan sürücüye bin 698 lira idari ceza verilecei ve tescil plakas taklncaya kadar aracn trafikten men edilecei bildirildi.

Baka bir araca tescilli veya sahte plakay takan veya kullananlara 5 bin lira idari cezas verilecei ve aracn trafikten men edilecei, ayrca bu kii ya da kiilerin Türk Ceza Kanununun 204üncü maddesiyle düzenlenen Resmi Belgede Sahtecilik hükümlerine göre cezalandrlaca kaydedildi.

- Yetkisi olmad halde tescil plakas basana...

Yetkisi olmad halde tescil plakas basmn ve datmn yapanlara da KHKnn 21inci maddesi ile 2918 sayl kanunun 131inci maddesine eklenen fkraya göre, 10 bin lira idari ceza verilecek.

Ayrca bu kiiler, Türk Ceza Kanununun 204üncü maddesinde yer alan Resmi Belgede Sahtecilik hükümlerine göre cezalandrlacak.

Ana Sayfaya Git