Planlara taviz vermeyeceğiz!

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: "Özellikle bizi birbirimize düşürmek için ırkçılık, mezhepçilik ve farklı anlayışları birbirine karşı kışkırtma noktasında öteden beri bazı planlar var. Bu yeni bir plan değil. 100 yılı aşkın bir plan. Bu planların hep karşısında duracağız, hiçbir zaman taviz vermeyeceğiz" dedi.

Haberler 03.12.2017 - 12:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

MU - Diyanet leri Bakan Prof. Dr. Ali Erba, Özellikle bizi birbirimize düürmek için rkçlk, mezhepçilik ve farkl anlaylar birbirine kar kkrtma noktasnda öteden beri baz planlar var. Bu yeni bir plan deil. 100 yl akn bir plan. Bu planlarn hep karsnda duracaz, hiçbir zaman taviz vermeyeceiz. dedi.

Erba, Mu Ticaret ve Sanayi Odas Konferans Salonunda düzenlenen Din Görevlileri Buluma Toplantsnda, din görevlilerinin, milletin dini hayatna ve insanln geleceine hizmet eden gönüllüler olduunu söyledi.

Din görevlilerinin erdem ve güzel ahlakn yaygnlamas ile yeryüzünün imar için çalmas gerektiini anlatan Erba, nsanlk bizden bunu bekliyor. Peygamberler bunu yapmlar. Peygamberlerin varisleri de bunu yapacaklar. Yapmallar, yapmak zorundayz. çünkü bize bu görevi emanet ettiler. O emanet üzerimizde. nsanl karanlklardan aydnla çkarma noktasnda o iin içerisinde olarak buna ahitlik yapacaz, katk salayacaz. diye konutu.

nsanlarn doruyu duymaya ve irada ihtiyaç duyduunu, bu konuda frsatlarn deerlendirilmesi için en güzel ve önemli mekanlarn camiler olduunu belirten Erba, camilerin sadece namaz klmak için açlp kapatlan yerler olmadn dile getirdi.

Din görevlilerinin, Allahn kitab ve peygamberinin sünnetini anlattklarn, bu nedenle vazifelerinin idrakinde olmalar gerektiini kaydeden Erba, Mihrap, minber ve kürsü peygamber makamdr. Üzerimizdeki cübbeyi, Peygamber efendimizin giydii cübbenin varisleri olarak giyiyoruz. Bu topluluk, milletin, ümmetin ve insanln umududur. lim ve bilgi sahibi olmak gerekiyor. lim olmadan din hizmeti olmaz. lim, bilgi ve hikmet olmadan görevimizi rahat yapamayz. Mesleki noktada kendimizi gelitirmemiz lazm. ifadelerini kulland.

Bu planlarn karsnda duracaz, taviz vermeyeceiz

Özellikle bizi birbirimize düürmek için rkçlk, mezhepçilik ve farkl anlaylar birbirine kar kkrtma noktasnda öteden beri baz planlar var. Bu yeni bir plan deil. Yani 100 yl akn bir plan. Bu planlarn hep karsnda duracaz, hiçbir zaman taviz vermeyeceiz. diyen Erba, öyle devam etti:

Irkçlk ve mezhepçilik inancmzda yeri olan bir anlay deil. Efendimiz veda hutbesinde Arapn Arap olmayana, Arap olmayann Arapa, beyazn siyaha, siyahn beyaza hiçbir üstünlüü yoktur, üstünlük ancak takvadadr buyurmutur. Allah indinde en üstününüz takva itibaryla en üstündür. Bu gerçei küçük yatan itibaren bütün insanmza anlatmak zorundayz. Medeniyetimiz, farkl rk, mezhep ve dinden insanlar asrlarca bir arada yaatmtr. Bu noktada 1400 yllk bir geleneimiz ve tecrübemiz vardr. Yani tarihimiz boyunca farkl yapdan, farkl din ve mezhepten insanlarla bir arada yaadk, bundan sonra da yaamaya devam edeceiz. Herkes kendi inancnn ve düüncesinin öteki tarafndan da kabul edilmesini ister. Ama asla illaki öyle olsun diye zorlamak medeniyetimizde yoktur. Hangi düünceden olursa olsun, karlkl konuursunuz, tartrsnz ama orada kalr ve kavgaya dönümez. Kavgaya dönütüünde huzur kalmaz.

Kötülüklerin anas cehalettir

Erba, slamn bar dini olduunu, dünyaya bar getirmek için gönderildiini vurgulad.

slamn, Hazreti Ademin ve Hazreti Muhammede kadar gelen bütün peygamberlerin getirdii dinin ad olduunu anlatan Erba, unlar kaydetti:

Onun da Türkçesi bartr. Bunu muhatap kitlemize sürekli anlatacaz. Bar salamak için kavgann olmamas gerekiyor. Tartma boyutunda ii brakmak gerekiyor. Ama bunun için cehaleti ortadan kaldrmak gerekiyor. Kötülüklerin anas cehalettir. Ne kadar çok insanmz eitim alrsa, ne kadar çok okursa o kadar tartma zemini uzar. Ama bilgi biterse 2-3 dakikalk konumadan sonra kavga balar. Bilgi varsa, kendisini hem eitim hem de okuma noktasnda yetitirmise tartma daha da uzar ve arkasndan sulh gelir. Bunun için toplumumuzda, bölgemizde ve yöremizde ne kadar çok eitim faaliyetlerini ve okuma planlamalarn gelitirirsek cehalet de ortadan kalkacaktr. Buna katky salayacak en önemli kesim din görevlileridir.

Allah korkusu olursa terör de olmayacaktr

Mu Valisi Aziz Yldrm ise insanlara Allah korkusunun anlatlmas gerektiini söyledi.

nsanlarn kalbine bu duygularn yerletirilmesi durumunda terörün de 15 Temmuz gibi hadiselerin de yaanmayacana iaret eden Yldrm, u deerlendirmelerde bulundu:

Ekonomik anlamda herhangi bir buhran, bunalm ve sknt da olmayacaktr. Ailelerimiz arasnda baka skntlar da olmayacaktr. dareciler olarak da çok daha rahat edeceiz. çünkü Müslüman toplumda suç ileme oran ya yoktur ya da son derece düüktür. Müslüman bakasnn malna, canna ve rzna kastetmeyen insandr. Müslüman, komusunun ve bir bakasnn kendisinden emin olduu insandr. Müslüman, Müslümanca düünürse orada polise, jandarmaya ve askere çok fazla i dümez. Müslüman kamu malna el uzatmayan, bakasnn hakkna riayet eden insandr. Mahkemelerde hakimlerimize bile düecek dava says son derece azalacaktr. Bu toplumun ekillenmesi hocalarmz sayesinde olacaktr. Bu, çevrenize, caminize gelenlere, darda gördüklerinize veya beraber olduunuz insanlara bunlar anlatmakla ekillenecektir.

Toplantya, Belediye Bakan Feyat Asya, Mu Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, l Müftüsü Alettin Bozkurt, kurum amirleri ve din görevlileri katld.

Ana Sayfaya Git