Plazma bağışı

Bir süre önce yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalanan ve tedavisinin ardından sağlığına kavuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türk Kızılaya immün plazma bağışında bulundu.

Haberler 16.12.2020 - 04:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Soylu, Türk Kzlayn Cebecideki Kan Merkezine geliinde Kzlay Genel Müdürü brahim Altan tarafndan karland.

Burada kan grubu testi yaplan, tansiyon ve atei ölçülen Soylu, Kovid-19 immün plazma ba yapt.

Kovid-19a yakaland süreci ve hastaln seyri hakknda AA muhabirine deerlendirmede bulunan Soylu, Kovid-19un virajl bir hastalk olduunu söyledi.

Bu hastaln farkl ekillerde ilerleyebildiini ifade eden Soylu, Bu hastalkla kar karya kaldnzda çok normal bir yolda da gidebiliyor, hiçbir ey fark etmiyorsunuz. Fakat ani bir viraj ile de karlayorsunuz. Ani virajn tbbi bir ad da yok. Oradan kurtuluyorsunuz tekrar yolda gidiyorsunuz. Tekrar bir virajla karlayorsunuz. Bunun söylememdeki temel sebep bu hastal ve bu salgn hafife almak belki de bu salgndan daha büyük bir tehlike. Bunu hem kendi yaadm hem de birebir etrafmzda yaknlarmzda deneyimlediimiz bir sonuç. Her insanda da farkl bir etki gösteriyor, sonuç üretiyor. Yani çok salam olarak bildiimiz insanlarda ürettii sonuç bazen çok yüksek. Birçok hastal üzerinde tayan insanlarda ürettii etkisi çok daha farkl. diye konutu konutu.

BOKS MAçI BENZETMES

Hastal bir boks maçna da benzeten Soylu, konumasn öyle sürdürdü:

ki boksör birbiri için çok uzun zaman hazrlk yapar. Önemli bir maça çkarlar. ki boksör artk birbirinin zayf yönlerini iyi bilirler. Bu hastaln öyle bir özellii var; çok uzunca bir süre her bireyin zayf yönlerini çok iyi tahlil etmi, bu zayf yönleri üzerinden yürüyen bir hastalk. çok tehlikeli bir salgn ile kar karyayz. Bunu hafife almamak, tedbiri elden brakmamak lazm. Özellikle salkçlarmzn söyledii kural ve ilkelerden hiç vazgeçmemek lazm. Hiç vitesi boa almamak lazm. Tedbirli olmak gerekir. Aksi takdirde varla yok arasnda bu hastalkta bir ince çizgi var. Hiçbir ey hissetmeden geçirebilirsiniz. Geçirdiinizi fark etmeyebilirsiniz. Ama ben ilk çktmda beni yere serdi demitim. Hakikaten u anda bu tip hastalarmz yaknlarmz görüyoruz.

Hastala kar vatandalara tavsiyelerde de bulunan Soylu, temizlik maske ve mesafe kurallar ile tedbirlere uymalarn, kalabalklardan mümkün olduunca uzak durmalarn istedi.

nadna kalabaln üzerine gitmenin bir anlam yok. nadna kalabalk yerlerde bulunmann bir anlam yok. ifadesini kullanan Soylu, vatandalardan hem kendilerini hem de karlarndakileri korumas gerektiini vurgulad.

Alnan tedbirlerin olumlu sonuçlar verdiine iaret eden çileri Bakan Soylu, Bu tedbirlerin bir amac eyi var; mesafeyi kesmek. Kstladnz andan itibaren görünüyor ki - koskoca ülkede tedbir ve sonuç alyorsunuz - bu ailede, bireyde çok mümkün. Bunu yaptmz andan itibaren bununla mücadelede çok büyük zafiyet yaamayz. dedi.

mmün plazma bann önemine iaret eden Süleyman Soylu, unlar kaydetti:

Bu salgn döneminde özellikle hastalarmzn en çok ihtiyaç duyduu tedavi yöntemlerinden bir tanesi de plazma türü tedavi. O açdan, hastal geçirip Kzlay tarafndan uygun görülenlerin plazma banda bulunmalar, bu süreçte ve hastaln tedavi sürecinde önemli bir etkiye sahip. Burada, antikor üreten ve ürettii antikor sonrasnda plazma ba verenin inann hastalkla mücadeleye çok büyük katks olacan düünüyorum. Gün bugün diyorum.

Ana Sayfaya Git