Polise güç veriyor!

Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığı bünyesindeki insansız hava araçları, son 5 yılda terörden uyuşturucuya, sınır güvenliğinden afetlere kadar her alandaki polis operasyonlarında kullanılıyor

Haberler 03.06.2021 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suçla mücadelede teknolojinin tüm imkanlarn kullanarak operasyonel gücünü artran polis, son 5 ylda etkisiz hale getirilen 300ün üzerindeki teröristi envanterindeki insansz hava araçlarn kullanarak tespit etti.

Emniyet Genel Müdürlüü Havaclk Daire Bakanl, insansz hava araçlarnn sevk ve idare edildii merkezin kaplarn AAya açt.

Havaclk Daire Bakanlnn Türkiye genelindeki 8 filosunun 4ünde konulu HA ve SHAlarn aktard anlk görüntülerin izlenebildii merkezde, zorlu eitim süreçlerini baaryla tamamlayarak suç ve suçluyla mücadelede etkin ekilde rol oynayan onlarca pilot bulunuyor.

Bu pilotlardan soyad güvenlik gerekçesiyle verilmeyen komiser Caner, merkezin faaliyetlerini, eitim süreçlerini ve yaptklar çalmalar anlatt.

nsansz hava araçlarnn terör, narkotik suçlar ve kaçakçlkla mücadele alanlarnda, snr güvenliinde, toplumsal olaylarn ve gösterilerin izlenmesi, takibi ve güvenliinin salanmasnda, kara yolu trafik güvenlii denetimlerinin yan sra, orman yangn, deprem, sel ve benzeri doal afetlerde, arama kurtarma ile keif gözetleme ve istihbarat görevlerinde kullanldn belirten Pilot Komiser Caner, polis tekilatnn tüm birimleriyle e zamanl ve koordineli çalarak operasyonel görevler üstlendiklerini söyledi.

YAKLAIK BR SENELK ETM SÜRECMZ VAR

HA ve SHAlarn kumandasnn bana geçmek için çok çaltklarn anlatan Caner, uzun ve zorlu eitim sürecine ilikin unlar kaydetti:

HA pilotuyla ilgili ihtiyaç hasl olduunda Havaclk Daire Bakanl, Emniyet Genel Müdürlüü bünyesinde alm ilan paylamaktadr. Rütbeli personelden alm yapmaktayz. Gerekli artlara haiz rütbeli personel, bu almlara bavuru yapmakta daha sonra bunlardan uygun olanlar mülakat aamasna çarlmaktadr. 7 aamal snav sürecimiz var.

ngilizce yeterlilik snavndan spora, psikoteknikten simülasyon eitimine kadar zor bir snav sürecinden geçiliyor. Yeterli bulunan personel, snavlar geçtikten sonra eitimlere balamaktadr. Yaklak bir senelik eitim sürecimiz var.

Genel havaclk eitiminden, hava arac intibak eitimine kadar her hava arac için ayr bir intibak eitimi yaptklarn anlatan Pilot Komiser Caner, bu aamay da baaryla tamamlayan HA pilotunun görevini yapmaya baladn ifade etti.

Caner, Genel havaclk eitimi, aslnda bize altyapy oluturmaktadr. Her hava arac, içinde farkl özelliklere sahip olduundan ayr eitim alma zorunluluu var. Hava araçlarmz mikro snftan taktik ve strateji snfna kadar çeitli özelliklere sahip. Her snf için eitim süresi, eitim zorluu farkl olmakla beraber her biri için ayr eitim almaktayz. dedi.

5 YILDA HALARLA 300ÜN ÜZERNDE TERÖRST ETKSZ HALE GETRLD

Eitimin ardndan operasyonel birimlerden gelen görev talepleri dorultusunda HAlar kullandklarn belirten Caner, Türkiyenin herhangi bir noktasndan devraldklar uça operasyon bölgesinde yönlendirme ve yönetme kapasitesine sahip olduklarn kaydetti.

Caner, öyle devam etti:

Eer ki izlediimiz unsur terörist deilse ve baka bir koordinat verirlerse biz o koordinatlara yönelip orada arama tarama faaliyetlerimize devam ediyoruz. Eer teröristse, operasyon yaplacaksa biz gerekli birimlere görüntü aktarmaya devam ediyoruz. Talimat gelirse yerde bulunan SHAlarmz havalanp en ksa süre içerisinde görev bölgesine gelip bu bölgeye ate edebiliyor.

Görevimizi yapm olmann huzuru ile evimize gönül rahatlyla gidiyoruz. Devletimize hizmet etmenin vermi olduu gururla görevimize devam ediyoruz.

Emniyet envanterindeki HA ve SHAlarla 5 ylda birçok baarl operasyona imza attklarn belirten Caner, Havaclk Daire Bakanlnn bünyesinde yer alan HAlarla tespit ettikleri 300ün üzerinde teröristin etkisiz hale getirilmesinde önemli rol oynadklarn ve tonlarca narkotik maddesinin yakalanmasn saladklarn kaydetti.

Ana Sayfaya Git