Psikologdan şiddet gören kadınlara uyarı

Psikolojik Danışman ve Oyun Terapisti Fatma Yücel "Kadınlar şiddeti yetiştirilme tarzı ve gelenek olarak görmemeli"

Haberler 26.11.2017 - 01:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

25 Kasm Kadna Yönelik iddete Kar Uluslararas Mücadele ve Dayanma Günü nedeniyle açklama yapan Psikolojik Danman ve Oyun Terapisti Fatma Yücel, iddet gösteren bireylerde öfke kontrolü, dürtü kontrolü bozukluu ve buna benzer problemler olduunu ifade ederek iddetin topluma etkileri hakknda bilgi verdi. Kadna yönelik iddette birçok faktörün ortaya çktn söyleyen Yücel, Bunun içerisinde psikolojik ve sosyolojik olarak niyet ve zihniyet meselesi vardr. Biyolojik olarak baktmz zaman cinsiyet faktörü ortaya çkabilmektedir. nsann doasnda doutan getirdii iki faktör vardr. Cinsellik ve saldrganlk vardr. Cinsellie baktmz zaman erkeklerdeki testesteron hormonunun beraberinde saldrganl getirdii görülmütür. Bu saldrganln önünü kesemediiniz zaman öfke kontrolü salanamad zaman iddet ve iddete meyilli hareketler ve davranlar beraberinde getirir. Psikolojik faktöre baktmz zaman bu iddeti uygulayan kiilerde genellikle antisosyal kiilik bozukluu, dürtü kontrol bozukluu, öfkesini kontrol edememe gibi sebepler olduunu görürüz diye konutu.

Atasözlerimizin bile çok büyük etkileri var

Toplumsal ve sosyolojik olarak bakld zaman kültürde bu durumun çok fazla etkilerinin ortaya çkabildiine dikkat çeken Yücel, Atasözlerimizin bile çok büyük etkileri vardr. Mesela kzn dövmeyen dizini döver. Kadnn karnndan spay, srtndan sopay eksik etme gibi atasözleri kadnlar aalayan, ikinci snf insan seviyesine getiren ve daha çok deersizletiren bir kadn potansiyeli ortaya çkarabilmektedir. Bunun yannda kadn yaratl olarak erkeklere göre biraz daha güçsüzdür. Erkeklerde fiziksel güç biraz daha çok fazla olduu için cinsellik, saldrganlk toplumsal ve sosyolojik faktörlerle birlikte beraberinde iddeti de getirebilmektedir. Bu duygular kadnlarda olumsuz benlik imaj, aalanan, kendini deersiz gören potansiyeli ortaya çkarmaktadr. Unutmayalm ki dünyann yarsn kadnlar oluturuyor. çocuklarmz kadnlar yetitiriyor ve iddet gören, aalanan bir kadn nasl daha iyi çocuklar yetitirebilsin eklinde konutu.

Yücel, iddetin kendisi üzerinde oluturduu travmay, etkiyi kabul edebilmelidir. Bizim toplumumuza bakld zaman kadnlar iddetin genellikle çok normal bir ey olduunu sanyor. Geleneksel olarak böyle yetitiriliyorlar ve bunu normal bir durum olarak karlyor. Bu yüzden yasal yollara bavurmuyorlar ve bu aalk duygusuyla bu travmayla sürekli yaamak zorunda kalyorlar dedi.

çocuklar üzerinde büyük etkisi var

iddetin çocuklar üzerinde büyük etkileri olduunu ifade eden Yücel, unlar kaydetti:

çünkü bu çocuklar anne ve babalarnn bu durumuna ahit oluyor. iddete ahit olan, iddeti gören çocuklar unutulmamaldr ki yarn öbür gün iddete meyilli yetikinler olarak yetiecektir ve bu salkl bir toplum yaps oluturmaz. Yaplan aratrmalara göre duygusal, psikolojik ve fiziksel olarak iddet gösteren bireyler çocukluunda veya geçmiinde iddete maruz kalm, aile içerisinde problem yaayan kiilerdir.

Ana Sayfaya Git