Radyoyu kim nasıl dinliyor?

Radyoyu kadınlar cep telefonundan, erkekler araç radyosundan dinlemeyi tercih ediyor

Haberler 17.02.2020 - 09:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK) Radyo Dinleme Eilimleri Aratrmas, kadnlarn çounlukla cep telefonunu, erkeklerin ise araç radyosunu kullandn belirledi.

RTÜKün 2019 Radyo Dinleme Eilimleri Aratrmasnn statistiki Bölge Birimleri Snflandrmasn (BBS) temsil eden 26 ilde, 15 ya ve üzeri 4 bin 512 kiiyle görüüldü. Buna göre, Türkiyede ortalama radyo dinleme süresi günlük 1 saat 43 dakika olarak tespit edildi.

Aratrmada, günlük ortalamaya bakldnda 1 saat 52 dakika erkeklerin, 1 saat 32 dakika kadnlarn radyo dinledii, ayrca 55 ya ve üzerinin en çok radyo dinleyen grubu oluturduu tespitine varld.

Aratrmaya katlan erkeklerin yüzde 59u, kadnlarn ise yüzde 41i her gün radyo dinliyor. Her iki kiiden biri radyoyu 1 saat ve daha az dinlediini belirtti. Hafta sonu 1 saat ve daha az radyo dinleyenlerin orannn hafta içine göre daha yüksek olduu görüldü.

Radyo yaynlarnn günlük ortalama 2 saat 11 dakika ile en çok Ege ve ç Anadolu bölgesinde dinlenildii belirlendi.

- Radyo mesaiye gidi geli saatlerinde daha çok dinleniyor

Hafta sonu en fazla radyo dinlenen saat dilimi 18.00-21.00 oldu. Otomobili olanlar için drive time olarak bilinen saat dilimlerinde dinleme younlayor.

Radyonun en youn dinlenildii saat dilimlerinin hafta içi, sabah ie gidi ile iten çk saatlerini kapsayan zaman dilimleri olduu dikkati çekiyor.

Hafta içi 09.00-12.00 saat diliminde radyo dinleyenlerin oran yüzde 38,3 ile ilk srada yer ald.

- Kadnlar cep telefonundan, erkekler araç radyosundan dinliyor

Aratrmaya göre, radyo denilince aklna ilk olarak haber gelenlerin yüzde 57si erkek, nostalji gelenlerin yüzde 55i ise kadnlar oldu.

Radyo yaynlarnn en fazla takip edildii cihazn yüzde 47,8 cep telefonu olduu kaydedildi. Bunu srasyla araç radyosu, televizyon, klasik radyo, bilgisayar ve tabletler takip etti.

Aratrmaya katlanlarn beyanlarna göre, radyo yaynlarnn dinlenildii cihazlarn yllara göre deiiminde ise cep telefonu ve araç radyosundan dinleme oranlar önemli ölçüde art gösterdi.

Radyo yaynlarn kadnlar cep telefonu ve televizyondan, erkekler ise araç radyosu ve klasik radyodan daha fazla takip ediyor.

- Kadnlar pop, erkekler Türk Halk Müzii dinliyor

Aratrma kapsamnda müzik türlerini dinleme durumunun cinsiyetlere göre dalmna bakldnda, kadnlar yerli pop müzik türünü erkeklere göre daha fazla dinliyor. Buna göre, yerli pop müzik dinleyen kadnlarn oran yüzde 52,8, erkeklerin oran ise yüzde 47,2 oldu.

Erkekler, radyoda en fazla Türk Halk Müzii türünü tercih ediyor. Bunu Türk Sanat Müzii ve arabesk türleri izliyor.

2009-2014-2019 yllarnda yaplan Radyo Dinleme Eilimleri Aratrmalarnn incelenmesi sonucunda arabesk ve fantezi müzik, yerli pop ile rock müzii ve yabanc pop/rock müzik türlerinin dinlenme sklnn yllar içindeki artnn dikkat çekici olduu kaydedildi.

- Radyoda çeitlilik olmazsa olmaz

RTÜK Bakan Ebubekir ahin, aratrma sonuçlarna ilikin AA muhabirine yapt açklamada, 13 ubatn Dünya Radyo Gününü olduunu anmsatt.

Radyoculuun inanlmaz bir dönüüm geçirdiini, eski radyolarn nostalji olsa da mobil teknolojilerin radyoyu yeniden ahlandrdn belirten ahin, nternet ve akll cihazlardan eriilebilen radyo yaynlar yine vazgeçilmezlerimiz arasnda yerini ald. Artk, sadece araçlarmzda radyo dinlemiyor, internet tabanl mobil teknolojilerle radyolar yakndan takip ediyoruz. Artk radyo hanelerimizin sesi deil belki ama cebe giren teknolojilerle bireysel olarak kulamzda. diye konutu.

Radyo Dinleme Eilimleri Aratrmasn tamamladklarn aktaran ahin, unlar kaydetti:

Aratrmamzda gördük ki, aziz milletimiz hemen hemen her gün radyo dinliyor ve ortalama günlük dinleme süremiz 1 saat 43 dakika. Bu sevindirici bir gelime. Bilhassa gençlerin radyoya ilgisinin arttn görmek bir yaynclk otoritesi olarak bizleri heyecanlandryor. RTÜK Bakan olarak sonuçlar detayl olarak inceledim. Halkmzn radyodan vazgeçmediini görmek beni mutlu etti çünkü ben de radyodan ayrlamayanlardanm. Güzel Türkçemizin en doru kullanld mecra olan TRT radyolarnn dinleyiciler tarafndan en çok tercih edilmesi önemlidir.

Özel radyolarmzn da halkmz tarafndan çokça dinlenmesi yaynclk alannda çeitlilii salyor. Radyoda çeitlilik olmazsa olmazdr. Ksacas sonuçlara baktmzda radyonun yadsnamaz bir yeri olduu açktr ve hiçbir zaman önemini yitirmeyecektir. nanyorum ki radyolarmz bugüne kadar olduu gibi, bundan sonra da etik ilkelere bal, milli ve manevi deerlerimizi gözeten yaynlarna devam edecektir. Aratrmamzn özellikle iletiim fakültelerimizde okuyan örencilerimize k olmasn temenni ediyorum.

Ana Sayfaya Git