Ramazan ayında çoban olmak

Türkiye'nin en sıcak bölgelerinden biri olan Güneydoğu'da zorlu meslekler arasında yer alan çobanlık, Ramazan ayıyla beraber daha bir anlamlı oluyor.

Haberler 26.04.2021 - 00:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn çnar ilçesine bal Bellita (Xrbsitl) Mahallesinde günün büyük bir bölümünü koyun ve kuzularn yannda geçiren üreticiler, scaklklarn artmaya balad nisan aynda krsalda çobanlk da yapyor. Üreticiler, zor artlara ramen oruç tutmay ihmal etmediklerini ifade etti.

Meraya otlatmaya götürülerek beslenen koyunlardan ayr olarak alda tutulan kuzularn anneleriyle buluma an ise farkl görüntülere sahne oluyor.

Sabahn erken saatlerinde aldan ayrlan koyunlar güne batmna kadar meralarda otlatlrken emecekleri sütü bekleyen kuzular, buluma annda annelerini koklayarak buluyorlar. Bu buluma anlar yaz dönemine kadar sürüyor.

Günün neredeyse tamamn koyunlarn bakm ve otlatlmasyla geçiren çoban ve berivanlar ise tüm hava koullarna ramen ilerini sürdürüyorlar.

Sabah namazyla balayp gün batmna kadar devam eden mesai kavramna Ramazan aynda sahur sonras da ekleniyor.

SAHURLA BALAYAN GÜNÜMÜZÜ KUZULARI ANNELERYLE BULUTURARAK TAMAMLIYORUZ

Gün boyunca geçirdikleri meguliyeti aktaran Selahattin Atl, Bizler kendi hayvanlarmz otlatyoruz. Hayvanlar iftar vaktine kadar otlatyor. ftar vakti hayvanlar ahr yerine getiriyoruz. Gece 23.00 sralarnda tekrardan çkaryoruz ve bu kez sabaha kadar otlatyoruz. Sabah koyunlar sadktan sonra akam saatlerine kadar otlatma ilemimiz devam ediyor. kindi vakitlerinde kuzular anneleriyle buluturarak günümüzü tamamlyoruz. eklinde konutu.

Atl, Ramazan orucu dolaysyla susasak da yorgun da düsek nihayetinde ekmeimizi buradan kazanyoruz ve iimizi mecburen devam ettireceiz. diye belirtti.

TÜM ZORLUKLARA RAMEN ORUCUMUZU MUHAKKAK TUTUYOR, HMAL ETMYORUZ

Güne süt samayla balayan, ilerlemi yana ramen akam vakitlerine kadar kuzularyla vakit geçiren Refike Atl ise tüm zorluklara ramen ibadetlerini de aksatmadn söyledi.

Hayvanlarn mera alannda otlattklarn belirten Atl, Sabah namazndan sonra saat 05.00 sralarnda çalmaya balyoruz. Sabahn ilk saatlerinde hayvanlarmz sayoruz ve bu sütleri farkl alanlarda deerlendirmek üzere kaynatyoruz. Günümüz böyle geçiyor. dedi.

Atl, Ramazan aynda ise gece vakti kalkp sahurumuzu yapyoruz. Tabi ki oruçlu olmamz münasebetiyle gündüzleri zorlanyoruz. Ama orucumuzu da muhakkak tutuyor, ihmal etmiyoruz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git