Ramazan'ı nasıl geçirmeliyiz ki?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, ramazanı evde geçireceklere tavsiyelerde bulundu:

Haberler 14.04.2021 - 00:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyanet leri Bakan Ali Erba, Kovid-19 gölgesinde ihya edilecek ramazanda vatandalarn mümkün olduunca evlerini mescit haline getirmesini, namazlarn aileleriyle birlikte cemaatle klmasn ve Kuran- Kerim okumasn tavsiye etti.

Erba, ramazann maneviyat ve Bakanln faaliyetlerine yönelik deerlendirmeler ile ramazan evde geçireceklere tavsiyelerde bulundu.

Kovid-19 nedeniyle geçen yl vakit, cuma, teravih ve bayram namazlarnn camilerde klnamadn, camilerin açk olduunu ancak sadece hoparlörlerden ezan, dua ve salatü selam okunduunu belirten Erba, 29 Mays 2020 Cuma günü itibaryla camilerin cemaatle namaza yeniden açldn hatrlatt.

Dün klnan teravih namaz ve gece yaplan sahurla ramazann baladn belirten Erba, sözlerini öyle sürdürdü:

Bu sene elhamdülillah ramazan aynda cuma ve vakit namazlarmz camilerde klacaz. Yats namaz dahil. Yats namaznn son sünnetini kldktan sonra imamlarmz, Muhterem kardelerim, deerli cemaatim imdi hep birlikte evlerimize gidiyoruz ve evlerimizde mümkünse çocuklarmzla birlikte cemaatle teravih namazmz klyoruz, mümkün deilse ferdi olarak klyoruz eklinde bilgilendirme yapacak. Önce teravih namazmz klacaz ardndan da vitir namazmz klacaz. çünkü vitir namaz teravih namazndan sonra klnd için camilerde yats namazmzn son sünnetini kldktan sonra dalacaz. çünkü kapal alanlarda uzun süre kalmak salgn hastaln bulamasna daha çok sebep oluyor. Teravih namaz da yats namazyla birlikte nereden baksanz bir saati buluyor.

Teravihin sünnet bir namaz olduunu, camide de evlerde de klnabildiini ve salgn gibi zaruret olarak ifade edilen durumlarda insanlarn salnn korunmas için tedbirlerin alnabileceini vurgulayan Erba, Süreç içerisinde eer vakalarda düme olursa yani camilerde tedbirlere, mesafeye, maskeye riayet ederek teravih namazlarmz klabilecek duruma gelirsek kararmz alrz. Yetkili kurullar ve yetkililerle gerekli müzakereleri, istiareleri yapar milletimizle bunu paylarz. diye konutu.

FTAR VE SAHURLARI EVMZDE çOCUKLARIMIZLA BRLKTE YAPMAYA GAYRET EDELM

Erba, Kovid-19 sürecinin Allah-u Teala, sizin er beklediiniz baz eylerde hayr yaratr. ayeti üzerinden de deerlendirilmesi gerektiinin altn çizerek, yllardr evlerinde ailesiyle birlikte iftar ve sahur yapamayan, cemaatle teravih namaz klamayan vatandalarn bu imkan salgn sürecinde bulduunu söyledi.

Geçen yl olduu gibi bu sene de kalabalk iftar sofralarnn kurulamayacan, sahur ve iftarlarn evlerde ailelerle yaplacan aktaran Erba, u ifadeleri kulland:

Vatandalarmza mümkün olduunca evlerini mescit haline getirmelerini tavsiye ederim. Özellikle cemaatle namaz klmak. Sadece teravih namaz demiyorum. Sabah namazndan itibaren mümkün olduunca namazlarmz ihmal etmeyelim. Mümkünse cemaatle klalm, mümkün deilse vaktinde klalm namazlarmz. ftar ve sahurlar ihmal etmeden evimizde çocuklarmzla birlikte yapmaya gayret edelim. Ramazan ay Kuran aydr. Bol bol Kuran- Kerim okuyalm. Gönlüm ister ki bu ramazan aynda her Müslüman bir hatim indirsin. Bugünden itibaren balayarak her gün bir cüz okuyarak ramazann sonunda Kuran- Kerimin 30 cüzü bitmi olsun. Sonra da hatim duamz yapalm. Rabbimizden bu ramazan aynn bütün Müslümanlar ve slam alemi için hayrlar getirmesini dileyelim. Ramazan ay ayn zamanda tövbe ve istifar aydr. Ellerimizi Rabbimize açalm yeryüzünden bütün kötülüklerin kalkmas, iyiliklerin yaylmas için dua edelim.

Erba, vatandalardan camilerdeki mukabele programna imkan dahilinde katlmalar tavsiyesinde bulunarak, Camilerdeki mukabele programlarnn salgn noktasnda herhangi bir tehlike oluturacan düünmüyorum. Bir metre deil de 2, 3 metre mesafe oluturulabilir. Vatandalar camilerde mukabeleye devam etme imkan bulamyorsa Diyanet TVde günde birkaç sefer yaymlanan mukabele programlarn takip edebilir ve Diyanet Kuran radyosunda sürekli okunan Kuran- Kerim yaynlarn mukabele eklinde dinleyebilirler. Bu noktada Kuran ay ramazan bol bol Kuran okuyarak deerlendirelim. ifadelerini kulland.

VAAZ VE RAT FAALYETLERNE DAHA FAZLA ÖZEN GÖSTERLECEK

Erba, Bakanlk tarafndan müftülüklere ramazan ayna ilikin gönderilen talimatnameye deinerek, öncelikle camilerin ramazanda teravih namaz hariç dier vakitlerde en güzel ekilde deerlendirileceini bildirdi.

Cuma günleri ve vakit namazlarnda cami derslerinde özellikle ramazana ait konularn öne çkarlarak milletin aydnlatlacan aktaran Erba, din görevlilerinin vaaz ve irat faaliyetleri noktasnda cami ve cami dndaki programlarna her zamankinden daha fazla özen göstereceini söyledi.

Erba, camiler ve cami mütemilatlarnda iftar programlarnn yaplmayacan hatrlatarak, Kovid-19 nedeniyle geçen yl camilerde itikaf ibadeti yaplamad. Bu yl müftülüklerimizin belirlemi olduu camilerde itikaf yaplacak. çünkü bu da bir sünnettir. Camilerimizin uygun bölümlerinde ve uygun olan camilerimizde itikaf yapmak isteyen kardelerimiz bundan istifade edebilecek. açklamasnda bulundu.

MÜSLÜMANLAR RAMAZANDA ZEKAT VERMEY TEAMÜL HALNE GETRD

Normal zamann dnda ramazanda zekat ibadetinin daha çok gündeme geldiine iaret eden Erba, u ifadeleri kulland:

Müminler, zengin Müslümanlar ramazan aynda zekat vermeyi teamül haline getirmilerdir. çünkü fakir fukara, garip gureba insan iftar sofrasna o zekat paralaryla bir eyler koyabilsin diye. Türkiyenin zekat potansiyeli çok yüksek. Aratrmaclarn ifadesine göre insanlar zekatn verse Türkiyede fakir insan kalmaz. Türkiyede 55 milyar dolarlk bir zekat potansiyeli var. Dünyadaki zekat potansiyeli 10 trilyon dolar. Eer 10 trilyon dolar zekat verilse dünyada fakir fukara, garip gureba kalmaz. Allah-u Tealann Kuran- Kerimde pek çok ayeti kerimede zekat hemen namazla birlikte anmasnn hikmeti de budur. nsanlar kötülüklerden alkoyma noktasnda namaz ne kadar önemliyse yeryüzünde sosyal dengelerin muhafaza edilmesi noktasnda da zekat o kadar önemlidir. Bu ramazanda zekat verecek kardelerimizin biraz daha cömertçe davranmasn tavsiye ederim.

Kovid-19 nedeniyle geçen yl bayram namazlarnn klnamadn anmsatan Erba, unlar kaydetti:

u an camilerimizde nasl cuma namazlar klyorsak bayram namazlar da klnacak inallah. Aksi bir durum olmazsa yani vakalar yükselmezse. Vakalarn bu ramazanda düeceini umut ediyorum. Bu, milletimizin alaca tedbirlerle doru orantl. Millet olarak teravihten taviz verdik mesela. Teravihi, o güzellii camilerde yaayamayacaz. Teravihten fedakarlk eden bu millet baka eylerden de fedakarlk etmeli. ki bayram yapalm inallah. Biri ramazan bayram olsun, dieri de salgndan kurtuluumuzun bayram olsun.

Ana Sayfaya Git