Ramazan'ın feyzi!

Ramazan ayında yapılan ibadetlerin hükmü ve oruç tutamayanların durumu nedir? Molla Abdurrahman Özekinci, Ramazan ayında yapılan ibadet ve işlenen hayrın diğer günlere oranı, mücbir sebeplerden dolayı oruç tutamayanların durumu, kaza ve kefaret gerektiren haller gibi konulara açıklık getirdi.

Haberler 19.04.2021 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ramazan aynda yaplan ibadetlerin dier aylarda yaplan ibadetlere oranla ne kadar hayrl olduunu ve bu ayda kimlerin hangi artlarda oruç tutamayacan aktaran TTHADUL ULEMA Genel Bakan Yardmcs Molla Abdurrahman Özekinci, Müslümanlara baz hatrlatmalarda bulundu.

Ramazan aynn Kurann nüzulü ile eref kazanmasndan dolay bu ayda yaplan hayr ve hasenatn Allaha ve Resulüne göre çok daha makbul olduunu dile getiren Özekinci, baz ibadet ve amellerin baz zaman ve mekanlarda çok daha faziletli olabildiini u ifadelerle açklad:

Kbede klnan bir namaz ile normal bir camide klnan namaz arasndaki 100 bin hasene fark vardr. Mescid-i Nebevi veya Mescid-i Aksada klnan namazlarn hayrlar gibi Ramazan aynda yaplan ibadetlerin dier günlerde yaplan ibadetlerden çokça daha fazla hayr vardr. Ramazan aynda yaplan farz ibadetlerin hayr 70 kat fazlayken bu ayda eda edilen sünnet ibadetler ise farz ibadetler kadar hayrldr.

DAM HASTALII BULUNDUU çN ORUç TUTMAYANLARIN KEFARET VERMELER VACPTR

Ramazanda baz insanlarn hastalk gibi sebeplerden dolay oruç tutamayan insanlarn durumuna açklk getiren Özekinci Geçici hastal bulunup da oruç tutamayanlar sonradan kaza orucu tutabilirler. 2 adil doktor bir kiiye oruç tutamayacan söylemise o kii oruç tutmaz. eker ya da tansiyon hastal bulunan veya kanser hastas olan kii oruç tutamayabiliyor. Bu gibi daim hastal bulunanlar, oruç tutamadklar için kefaret vereceklerdir. Orucun kefaretinin verilmesi vaciptir. dedi.

BR KMSE FTRE, KEFARET VEYA ZEKTINI KMLERE VERMEL!

Ramazan aynda hasta olan ya da olmayan, oruç tutan veya tutamayan her Müslümann fitre ve zekatn vermesinin vacip olduunu belirten Özekinci, kiinin ihtiyaç sahibini bulamad ya da ulaamad zaman fitre, zekt ya da kefaretini yardm kurulularna veya medreselere verebileceini belirtti.

Özekinci, Kii bazen müstahak olan fakiri bulamad için fitre veya zekatn baz yardm kurulularna, Kuran kurslarna, medreselere ve özellikle insanlarn zenginden alp fakire ulatran kurumlara vermesi çok daha makbuldür. Fakir görünüp de aslen zengin olanlar deil de fakir olup bu durumlarn hissettirmeyenleri tespit edip yardm ulatran müesseselere oruç kefareti, ftr sadakas veya zekt gibi hayrlarn verilmesi daha uygundur. ifadelerini kulland.

FTARA DAVETLER YASAKLANDI FAKAT YNE DE BR KNN FTARINI TEMN EDEBLMELYZ

Son olarak Müslümanlara tavsiyelerde bulunan Özekinci, Müslümanlar, bu ayda kimsesizlere yardm etsinler, aile efradna biraz daha bolca masraf yapsnlar, hayr ve hasenat için biraz daha çaba sarf etsinler, ibadetlerine daha fazla önem versinler. Hazreti Aienin anlatt gibi, cömert olan Resulullah Ramazan aynda çok daha cömertti. u anda iftara davetler yasakland fakat yine de bir kiinin iftarn temin edebilmeliyiz. Bir insan baka birinin iftarn açtrrsa, iftar yaptran kiiye iftar açann tuttuu orucun sevab gelir ve iftar açann da sevabndan bir ey eksilmez. Ramazan aynn son 10 gününde itikaf sünnetini eda etmeliyiz.

Ana Sayfaya Git