'Rehber yoksa turunuz zehir olur'

TUREB Yönetim Kurulu Başkanı Tural, bir turda yolcunun düşünmesi gereken her şeyi rehberin kendine dert edinip, yapılması gerekenleri yapacağını belirterek, "Rehber yoksa turunuz zehir olur." dedi.

Haberler 06.07.2019 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Turist Rehberleri Birlii (TUREB) Yönetim Kurulu Bakan Suat Tural, bir turda yolcunun düünmesi gereken her eyi rehberin kendine dert edinip, yaplmas gerekenleri yapacan belirterek, Rehber yoksa turunuz zehir olur. dedi.

Tural, en büyük sorunlarnn sahte ya da kaçak rehberler olduunu belirterek, eitim almam, turist rehberlii konusunda yetkin olmayan kiilerin Türkiyenin her yerinde faaliyet gösterebildiini belirtti.

Birlik olarak bununla ciddi mücadele ettiklerini, ülkenin dört bir yannda görevlendirdikleri denetmenlerin her gün saha denetimi yaptn anlatan Tural, Yakaladmz sahte rehberlere göz açtrmamaya çalyoruz. Özellikle valiliklerimizin il kültür müdürlerimizin bize verdii destek çok büyük önem arz ediyor. Onlarn desteiyle bu yasa dla dur diyebiliyoruz. diye konutu.

Son tüketici olan vatandalarn bilgilendirilmesinin önemine iaret eden Tural, sahte rehberler nedeniyle asl hak kaybna urayanlarn yerli ve yabanc turistler olduunu vurgulad.

Tural, TUREB çalma kartna sahip olmayan kiilerin rehberlik ettii turlara katlanlarn kusurlu hizmet ile kar karya kaldn ve aldatldn dile getirerek, Eer sahte rehberlik faaliyeti varsa vatandalarmz mahkemeye dahi gitmeden, Tüketici Hakem Heyetine bavurarak tura ödenen hizmetin çok ciddi bir ksmn geri alabilir. ifadesini kulland.

Tur acentelerinin büyük çounluunun, yasalara ve mevzuata uygun davrandn, ancak her meslek grubunda olduu gibi burada da yasa dla bavuranlarn bulunduunu söyleyen Tural, Bizim derdimiz, bu yasa dla bavuranlar kontrol altna alarak kaliteye ve yasalla yönlendirmek. dedi.

Türk turist rehberleri dünyann en iyisi

Tural, turist rehberliinin üniversite mezunu olmak, yabanc dil bilmek, eitim gezilerine katlmak ve ilgili snavlardan geçmek gibi önemli koullar bulunduuna dikkati çekerek, sözlerini öyle sürdürdü:

Dünya Turist Rehberleri Federasyonu nezdinde en youn eitimi alan Türk turist rehberleridir ve dünyann en iyi rehberleri Türk turist rehberleridir. Turizm enstitüsünün tamamnda kaliteyle birlikte ileri doru bir atlm olmasn istiyoruz. Her kesimin dile getirdii Türkiyeyi dünya turizminde birinci hale getirmek hedefi dorultusunda biz rehberler olarak dünyada birincilii almz. Tesislerimiz çok iyi ekilde gidiyor. Acentelerimizin çou da bu yönde hareket ediyor. Geri kalanlar, bizim bütün endüstri olarak ileri çekme yükümlülüümüz var. Biz de denetimlerde hem vatandamz zarar görmesin hem turizmimiz daha ileri tansn hem de yerli ve yabanc turistlerin verdikleri parann karln alsn diye denetimlerimizi yapyoruz.

Sahte rehberliin yüzde 90 yurt içinde gerçekleiyor

Sahte rehberliin kaçak acentecilik ile ba baa gittiini belirten Tural, Bunun yüzde 90 iç pazarda gerçekleiyor. Biz kendi insanmz zarara uratyoruz. dedi.

Tural, gerek yerli gerekse yabanc turistlerin bir rehberle gezdiinde aldklar hizmetin kalitesinden emin olduunu dile getirerek, Bir tura, geziye giderken yolcunun düünmesi gereken her eyi rehber düünür, kendi dert edinir, yaplmas gerekenleri dört dörtlük ekilde ortaya koyar. Rehber yoksa turunuz zehir olur. Biz turunuzda rehber olsun tatiliniz zehir olmasn diyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git