Resmi açılışı bugün yapılacak

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan'ın, Başbakanlığı döneminde 6 Ağustos 2013'te temelleri atılan, Regaip Kandilinde halkın ibadetine açılan Çamlıca Camii'nin resmi açılışı bugün yapılacak. Açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yapması bekleniyor.

Haberler 03.05.2019 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bugün yaplacak resmi açlla ilgili çamlca camiinde çalmalar gün boyu sürdü. Açlla ilgili cami avlusuna davetlilerin oturaca bir tribün kurulurken, cami avlusuna da dev ekranlar yerletiriliyor. Artk son çalmalarn yapld camide bir yandan da mermerlerde temizlik çalmalarnn sürdüü örenildi. Caminin bahçesi ve çevresindeki peyzaj çalmalarnn da tamamland belirtildi. stanbul Cami ve Kültür Hizmet Birimleri Yaptrma ve Yaatma Dernei Bakan Ergin Külünk, 2013 ylndan bu yana devam edilen çalmalarmzn artk sonuna geldik. Yarn yaplacak törenin ardndan çamlca camii ibadete açlyor ve inaat çalmalar fiili olarak sona eriyor. dedi.

çAMLICA CAMNN BAZI ÖZELLKLER ÖYLE

Cumhuriyet tarihinin en büyük cami kompleksi çamlca Camii, 63 bin kiinin ayn anda ibadet edebilecei ekilde planland. Camide, 11 bin metrekare büyüklüünde Türk slam eserlerinin yer alaca bir müze ile 3 bin 500 metrekare büyüklüünde bir sanat galerisi olacak. Komplekste ayrca sanat atölyeleri, kütüphaneler ve konferans salonlar, 3 bin 500 araç kapasiteli katl bir otopark bulunuyor.

24 YÜRÜYEN MERDVEN 27 ASANSÖRÜ VAR

çamlca Camii külliyesinde vatandalarn rahat hareket etmeleri için 24 yürüyen merdiven ile 27 asansör de yerlerine yerletirildi. Yürüyen merdivenlerin, camiye yaya gelen vatandalarn rahatlkla caminin içine ulamalarn salad belirtildi. Asansörleri kullanan vatandalar da otoparktan direkt caminin içine girebiliyor.

17 BN METREKARE HALI SERLD

Caminin içinde 17 bin metrekarelik alan, çamlca Camii için tasarlanan özel yapm hal ile kapland. Halnn altnda elektrikli stma sistemi bulunuyor.

7 TON AIRLIINDA AVZES VAR

Bu arada daha önceden çamlca Camiinin dev kubbesinin altna yerletirilen 7 ton arlnda 3 kattan oluan dev avize ise testleri tamamlanarak kullanma hazr hale getirildi. ç içe geçmi halkalar eklinde olan dev avizenin en geni bölümü 32 metre çapnda, dier halkalar ise 24 ve 16 metre çapnda. Camide ayrca 10 metre çapnda 4 avize daha bulunuyor.

DÜNYANIN EN BÜYÜK ALEMNE SAHP

çamlca Camii 7 metre 77 santimetre boyundaki dünyann en büyük alemine sahip. çamlca cami ayrca kubbe kemerlerinin iç ksmna taklan 220 metre boyunda Fetih Suresiyle dikkat çekiyor.

DEV KUBBES VAR

Caminin 72 metre yüksekliinde 35 metre çapnda dev ana kubbesi bulunuyor. Cami 4ü 107.1 metre, 2si ise 90ar metre uzunluunda 6 minareye sahip. çamlca Camii bir afet annda sivil savunma anlamnda kapal alanlar ile 100 bin kiiyi barndracak ekilde planland.

Ana Sayfaya Git