Restorasyonu İsteniyor!

DİYARBAKIR'ın Silvan ilçe merkezinde 1860 yılında yapılan ve yıkılma tehlikesi bulunduğu belirtilen Ali Ağa Konağı restora edilmeyi bekliyor.

Haberler 03.03.2018 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ali Aann torunlarndan Galip Özkan, tescilli yap olan konan restorasyonu ve onarm için iki kez ödenek bavurusundu bulunduklarn ancak sonuç alamadklarn belirterek, Devlet ne yaptryor ne de yktryor. Gücümüz olmad için de devletten yardm bekliyoruz dedi.

158 YILLIK KONAK

Silvan ilçesi Kale Mahallesi Surüstü Sokakta bulunan tarihi evlerin yklma tehlikesi altnda olduunu belirten mahalle sakinleri, bu evlerin onarmdan geçirilerek devlet korumas altna alnmasn istedi. Mahalle sakinlerinden Murat çoban, bata tarihi Ali Aa Kona olmak üzere birçok tarihi evin yklmak üzere olduunu belirterek, Bölgemizde bulunan tarihi yaplardan biri Ali Aa Konadr. Tarihi yap koruma altna alnmad için her geçen gün gözlerimiz önünde yok oluyor. Yetkililerden bu ve dier tarihi evlerin koruma altna alp, tadilatlarnn yaplmasn bekliyoruz dedi.

RESTORA EDLSN

Mahallede 1860 ylnda, 2 bin 500 metrekarelik bir alanda yaplan tarihi Ali Aa Kona da kaderine terk edilmi tescilli yaplar arasnda yer alyor. Ali Aann torunu Galip Özkan, Ali Aa Kona 1860 yllarnda yaplm 158 yllk tarihi bir eserdir. Ancak, biz bu tarihi eserden faydalanamyoruz. Maalesef iki defa Kültür ve Turizm Bakanlna bavuru yapmamza ramen, taleplerimizi geri çevirdiler. Bize herhangi bir ödenek falan sunulmad. Biz de buna üzülüyoruz. Devlet ne bize yaptryor ne de yktryor. Bizim de gücümüz olmad için devletin yardmn bekliyoruz. 2 bin 500 metrekare alana sahip, 2 avlulu, her avluda havuzu olan 21 odal bir konaktan bahsediyoruz. Bu konak, Mardin, Midyat, Adyaman, anlurfa gibi bir yerde olsayd, u anda popüler olmutu. Batda olsayd bu tarihi eser, u an çok farkl bir konumda olurdu. Bir an önce devlet tarafndan el atlmasn istiyoruz. Bize yardmc olmalarn talep ediyoruz. Tabii ki bu ekilde tehlike arz ediyor. Sur bandaki duvarlar, ksmen yklm durumda. Okul yan tarafta, oradan geçen örenciler risk altnda. Örenciler oradan korkarak geçiyor. Tarihi konak büyük bir tehlike arz etmektedir dedi.

Ana Sayfaya Git