Romanlar ve Domlar günlük yaşıyorlar

Diyarbakır’da, Domlar ve Romanlar üzerinde yapılan bir araştırma, bu halkın çok zor şartlar altında yaşamlarını sürdürdüğünü ortaya çıkardı. 2 bin kişi üzerinde yapılan çalışmada, Domların günlük aile gelirlerinin 20 liranın altında olduğu belirlenirken, yüzde 60’nın da okuma yazma bilmediği ortaya çıktı.

Haberler 07.10.2017 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda Domlar ve Romanlar Dernei, MEKSA Vakf ve Sfr Ayrmclk Derneince gerçekletirilen AB projesi kapsamnda Domlarla ilgili bir hane halk anketi gerçekletirildi. Gerçekletirilen anket sonuçlar, Domlar ve Romanlarn yaam kalitesi ile ilgili çarpc gerçekleri de gözler önüne serdi. Yaplan anket çalmas ile ilgili bilgi veren MEKSA Vakf Bakan Sertaç Ik, anket sonuçlarnn özellikle Diyarbakrdaki Dom ve Roman gruplar açsndan hem istihdam, hem sosyal yardmlar, hem barnma ile ilgili ciddi sorunlar ortaya çkardn söyledi. Anketi 2 bin Dom nüfusu üzerinde gerçekletirdiklerini kaydeden Ik, En önemli sonuçlarndan bir tanesi Domlarn yaklak 60nn okuma yazma halihazrda bilmiyor oluuydu. Bununla birlikte okuma yazma sorunlarn çözebilmek için özellikle halk eitim merkezleri ve milli eitim müdürlükleri ile birlikte bir ibirlii çalmasnn yaplmas gerektii ortaya çkt. Eitim durumlarnn bu kadar kötü olmas ayn zamanda istihdamda yer edinmeleri ile ilgili bir sonucu da dourdu. Refah düzeyi itibari ile katlmclarn yüzde 77,6snn gda, barnma, elektrik gibi temel ihtiyaçlarn karlayacak gelire sahip olmadklar görüldü. Bu önemli sonuç için de yine ilintili kurumlarn, özellikle sosyal yardmlama vakfnn ve dier kurumlarn, belediyelerin, yerel yönetimlerin acil bir eylem plan yapmas gerektii ortaya çkt. Diyarbakrda yaklak 15 bin Dom nüfusunun yaad ortaya çkyor dedi.

BR EVE GÜNLÜK 20 LRADAN AZ GRYOR

Hane halk geliri açsndan da çok ciddi sorunlarla karlatklarn dile getiren Ik, öyle devam etti:

Katlmclarn yüzde 66,5inin hanelik toplam geliri 20 lirann altnda olduu ortaya çkt. Bu çok düük i kollarnda çalmalar, sosyal güvencesi olmayan ilerde çalmalar ve düzenli sabit bir gelirlerinin olmayndan kaynaklanyordu. Yine birbiri ile balantl olarak katlmclarn i gücü piyasasndaki durumlar deerlendirildiinde yalnzca yüzde 11,6snn istihdamda olduu görülüyor. Bölge açsndan ve grubu deerlendirdiimizde çok düük bir oran. Buradan çkardmz sonuç da aslnda kazanç seviyesine bakldnda Domlarn çalmasna ramen fakirlik ve yoksulluk snrnn altnda olduu görülüyor. Bunun için de istihdam politikalar ile ilgili ciddi çalmalarn yaplmas gerekiyor. Özellikle bölgesel bir takm eylem planlarnn hayata geçirilmesi, eitim durumlar ile ilgili sorunlar çözüldükten sonra mesleki anlamda youn bir çalma yaplmas gerektii sonucunu ortaya koyuyor. Bunun için de birçok kurumun ortak bir çalma gerçekletirmesi gerekecektir.

AYRIMCILIK VE ÖTEKLETRME SORUNU çÖZÜLSE BRE POZTFE DÖNER

Sonuçlarn negatif çkmasnn nedeninin altnda Domlarla ilgili halk arasnda yaplan ayrmclk olduuna deinen Ik, konumasn öyle sürdürdü:

Sonuçlarn bu denli negatif ve Türkiye snrlarnn hatta Diyarbakr ortalamasnn bile altnda çkmasnn nedenlerinden bir tanesi de Domlar ve genel anlamda Romanlara kar halk arasnda yaplan ayrmclk olduu düünülmekte. Romanlarla ilgili sorunlardan bir tanesi de ayrmcla uruyor musunuz cevab da genellikle bireysel olarak özel iletmelerde kiilerle olan sorunlar anlattklarn görüyoruz. Bu ayrmclkla ilgili ve özellikle ötekiletirme ile ilgili sorunlar çözüldüünde inanyoruz ki istihdam ve eitim ile ilgili özellikle kamu hizmetlerine eriimi ve de özel sektörün yaklam açsndan daha olumlu ve pozitif sonuçlar çkacaktr. Bu aratrmay belirli dönemlerde tekrarlamay düünüyoruz. Böylelikle ayn sonuçlarn zaman içerisinde ne kadar olumlu yöne gittiini görme ansna sahip olacaz. Raporumu kamu kurumlar ile sivil toplum örgütleri ile paylaarak ortaya çkan sorunu herkesin görmesini salayacaz.(HA)

Ana Sayfaya Git