RTÜK, gündüz kuşağı programlarını mercek altına aldı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeleri, gündüz kuşağı programlarına yönelik artan şikayetleri görüşmek için 7 televizyon kanalının genel müdürleriyle bir araya geldi.

Haberler 04.11.2021 - 00:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

RTÜKten yaplan açklamaya göre üst kurul gündüz kua programlarn mercek altna ald.

Daha önce kanal yöneticilerine uyarc mektup gönderen RTÜK Bakan Ebubekir ahin, artan ikayetler üzerine 7 televizyonun genel müdürünü Ankarada toplantya davet etti.

ahin ve Üst Kurul üyeleri, RTÜK letiim Merkezi, CMER ve sosyal medya gibi mecralardan gelen vatanda bildirimlerini kanal yöneticilerine aktard.

Toplantda 3 ana balkta konuyu ele alan RTÜK yönetimi, çocuklarn korunmas, toplumsal deerler ve kadna yönelik iddet ile medyada kadn temsiliyeti temalarn iledi.

Üst Kurul uzmanlarnn hazrlad sunumda, yayn örnekleri gösterilerek, program içerikleri yaynclk ilkelerine uygunluk açsndan deerlendirildi.

Bütün radyo ve televizyonlarn imza atarak onaylad Yaynclk Etik lkelerinin hatrlatld toplantda, kuak programlarna ilikin öneriler aktarld.

Öz denetim mekanizmalarnn gelitirilmesi, yaynclarn sivil toplum ve meslek birlikleriyle daha aktif i birlii içinde olmalar önerildi.

Medya profesyonellerinin eitimlerinin iyiletirilmesinin de talep edildii toplantda, programlarda kadnlarn saygnlnn ön plana çkarlmas, aile bütünlüünün korunmas, çarpk ilikilerin sunumunun önlenmesi ve kiisel verilerin korunmas konularnda hassasiyet gösterilmesi istendi.

BUGÜN KUAK PROGRAMLARINDA PEK çOK YAYIN LKES HLAL MEVCUT

Toplantda konuan RTÜK Bakan ahin, üst kurulun düzenleme ve denetleme faaliyetlerini kararllkla sürdüreceini ve paydalaryla aktif bir i birlii politikas yürüteceini belirtti.

Vatandalardan gelen ikayetleri çok önemsediklerini anlatan ahin, Gündüz kua programlar kaldrlsn demiyoruz. Bu programlarn revize edilmesinden ve yeni bir bak açsyla ele alnmasndan yanayz. Bu programlarn ciddi bir izleyici kitlesine sahip olduunu reytinglerden görüyoruz. Özellikle gündüz saatinde evde bulunan ev kadnlar, çocuklar ve emekliler gibi önemli bir kesimin takip ettii gündüz kua programlarnn zararl deil, tam tersine faydal içerikleriyle anlmasn istiyoruz. ifadelerini kulland.

Kadnlarn eitimine yönelik içerikler veya eitici ve bilgilendirici unsurlarn kuak programlarda yer alabileceini ve bunlarn da izleyicide karlk bulacan bildiklerini aktaran ahin, unlar kaydetti:

Bugün kuak programlarnda pek çok yayn ilkesi ihlali mevcut. RTÜK olarak her uygunsuz içerie ceza verelim gibi bir anlayta deiliz. Mümkün olduunca yaynclarmzla iletiim halinde aksaklklarn giderilmesini daha doru buluyoruz. Sizlerden toplumsal ve kültürel deerlerimize hassasiyet göstermenizi önemle istirham ediyoruz. çocuklarn korunmas ve kadna yönelik iddete kar yaplacak her çalmada yannzda olduumuzun bilinmesini istiyoruz. Hepimiz ayn gemideyiz. Toplumumuz ortak, deerlerimiz ortak. Kültürümüzü, deerlerimizi, birliimizi koruyarak, medyamzn itibarnn çok daha yükseklere çkarlmasn arzu ediyoruz.

Toplantya, Kiisel Verileri Koruma Kurulundan da katlm saland. Kurul Üyesi Hasan Aydn, Gündüz kuaklarnda kiisel verilerin mahremiyetinin ihlali ciddi maduriyetlere yol açabilir. deerlendirmesinde bulundu.

Toplantda yaplan sunumda, gündüz kua programlarnda kiisel verilerin gizliliinin ihlal edildiini belirten yetkililer, suç olan bu duruma ilikin azami hassasiyet beklediklerini ifade etti.

Ana Sayfaya Git