RTÜK yapımcılarla 'şiddet ve istismarı' görüşecek

RTÜK Başkanı Şahin, şiddet içerikli yayınlara karşı tedbir alınmasının RTÜK'ün en hassas olduğu konuların başında geldiğini belirterek, "Konuyla ilgili çok önceden planladığımız son çalışmayı eylül ayının ilk haftasında icra edeceğiz." dedi.

Haberler 26.08.2019 - 11:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Bakan Ebubekir ahin, iddet içerikli yaynlara kar tedbir alnmasnn Üst Kurulun en hassas olduu konularn banda geldiini belirterek, Buna ilikin olarak yapmay çok önceden planladmz son çalmay eylül aynn ilk haftasnda icra edeceiz. Kültür ve Turizm Bakanmzn bakanlnda dizi ve film yapmclaryla bir araya gelerek, iddet ve istismar konular bata olmak üzere tespit ettiimiz aksaklklar, yanllar yüz yüze istiare edeceiz. dedi.

ahin, Emine Bulut cinayetinin ardndan baz vatandalarn iddet içerikli dizi ve filmlere ilikin Üst Kuruldan beklentilerini sosyal medya araclyla ifade etmesine yönelik, AA muhabirine deerlendirmelerde bulundu.

Üst Kurulun, çocuklar ve kadnlar özelinde aileyi korumay kendisine ilke edindiini, bunun hem yasalarn verdii görevden hem de RTÜK yönetiminin özel hassasiyetinden kaynaklandn vurgulayan ahin, öyle devam etti:

Kadna iddet insanla ihanettir, kabul edilmesi mümkün deildir. RTÜKün kadna kar iddeti özendiren yaynlara kaytsz kalmas düünülemez. Kadnlarmza yönelik iddet, kadn cinayetleri vahettir, lanetliyoruz. iddetin her türlüsüne son vermek için topyekün bir mücadele arttr. Ortaya çkan tabloyu sadece dizi filmlerdeki iddet sahneleriyle açklamak yeterli deildir. Dizilerin toplum davranlar üzerindeki etkisi tartlmaz ama dizilere müdahale tek bana iddetin önüne geçmek için çözüm deildir. Eitim sistemimizden balayan tedbirlerin alnmas zorunludur. RTÜKün görev alanna giren televizyon yaynclna ilikin ortaya çkan iddet içerikli yaynlara kar tedbir alnmas beklentisi makuldür ve RTÜKün en hassas olduu konularn banda gelmektedir. iddeti meru gösteren, normalletiren ve özendiren yayn içeriklerine kar görev sorumluluumuzun bilincinde olarak dizi filmlerde bahse konu sahnelerin temizlenmesi için gereken tedbirleri almay sürdürüyoruz. Kadna iddete ve kadn cinayetlerine duyarsz, sessiz ve tepkisiz kalmayacaz.

ahin, Üst Kurula ALO 178 RTÜK letiim Hatt, Cumhurbakanl letiim Merkezi, internet ve sosyal medya üzerinden yaplan bavurular ve ikayetlerin titizlikle ele alndn, vatandalarn beklenti ve önerilerini deerlendirerek gerekli müdahalelerin yapldn söyledi.

Dizi filmlerin gelecei, dizilerde iddetin azaltlmas, dizi karakterlerinin toplum üzerindeki etkileri gibi konularda letiim Bakanl ile koordineli olarak çalmalarn sürdürdüklerini ifade eden ahin, RTÜKün, ilgili taraflarla sürekli iletiim halinde bulunarak gereken uyarlar aksatmadan yaptn anlatt.

ahin, sözlerini öyle sürdürdü:

Buna ilikin olarak yapmay çok önceden planladmz son çalmay eylül aynn ilk haftasnda icra edeceiz. Kültür ve Turizm Bakanmzn bakanlnda dizi ve film yapmclaryla bir araya gelerek, iddet ve istismar konular bata olmak üzere tespit ettiimiz aksaklklar, yanllar yüz yüze istiare edeceiz. Gündem olan son elim kadn cinayeti bu toplantlar organize etmekle ne kadar doru bir çalma yaptmzn göstergesidir. Bu toplantlarla amacmz, çok izlenen dizilerin yapmclarnn dikkatini çekerek, filmlerinde milli ve manevi hassasiyetleri göz ard etmemelerini salamak ve rating alarak ekranlarda kalma uruna toplum saln olumsuz etkilemelerini önlemektir. Hiç kimsenin kiisel maddi menfaatler için toplumun genel beklentilerini görmezden gelmeye hakk yoktur.

Bir taraftan sansürcü ilan ediliyor dier taraftan ceza vermemekle suçlanyor

ahin, Üst Kurulun yaynclk alannda düzenleyici ve denetleyici bir otorite olduuna iaret ederek, görevlerini yerine getirirken düzenlemeyi her zaman öncelie aldklarn aktard.

Denetleme faaliyetlerinde müeyyide uygulamann en önemli yaptrm gücü olduunu ancak sadece ceza ile sorunlarn çözülemeyeceini çok iyi bildiklerini dile getiren ahin, öyle devam etti:

Ne tezattr ki baz kesimler tarafndan eletirilirken kantarn topuzu kaçrlarak, RTÜK bir taraftan sansürcü ilan ediliyor dier taraftan ceza vermemekle suçlanyor. Üst Kurul, düzenleme faaliyetlerinde ikili ilikileri önemseyerek güçlü bir iletiim ve olumlu yönlendirmelerle iddeti öven dizilerin fragmanlarn daha önce yayndan kaldrtm, bazen de ilgili televizyonun ya da yapmcnn özür dilemesini salamtr. Cezalandrmak en son düünülecek yöntem olarak görülmelidir. RTÜK olarak son bir ylda, kadnlara yönelik basklar tevik eden, kadnlar istismar eden ve iddet içerikli yaynlar nedeniyle 5 defa da program durdurma müeyyidesi uygulanm, 1 milyon 795 bin 796 lira idari para cezas verilmitir.

En hafif tabirle hakszlk

Baz RTÜK üyelerinin açklamalarna atfen yaplan haberlerde kendisinin de hedef alndn anmsatan ahin, Bu hakszlktr. ifadesini kulland.

ahin, daha önce Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlnda müstearlk görevinde bulunduunu hatrlatarak, unlar kaydetti:

Kadna kar iddet, çocuk istismar, dezavantajl gruplarn korunmas ile hayvanlara eziyet konularnda hayata geçirdiimiz önemli çalmalar herkesçe bilinmektedir. Dolaysyla anlan çalmalarmz ortadayken kadna iddet konusunda duyarllm tartlamaz. Haberlerde geçen siyasi otoriteye yakn kanallara ceza verilmemesinin istendiini dile getirmek de yine en hafif tabirle hakszlktr. Kald ki mevcut siyasi otoritenin kadna kar iddet ve dezavantajl gruplar konusundaki tavr oldukça net ve keskindir. Siyasi irade, bu açk ve net tavryla birçok Avrupa ülkesinin bile cesaret edemedii düzenlemeleri hayata geçirmitir. Ayrca Cumhurbakanmz Sayn Recep Tayyip Erdoan ve kymetli ei hanmefendinin, kadna kar iddetin önlenmesi için hazrlanan kamu spotlarnda bizzat rol almalarn ve kadna iddeti insanla ihanet olarak ilan etmelerini görmezlikten gelerek ithamlarda bulunmak da vicdanlar yaralamaktadr.

Ana Sayfaya Git