RTÜK'ten "A9 TV"ye ağır ceza

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), kamuoyunda "Adnan Hoca" olarak bilinen Adnan Oktar'ın sahibi olduğu A9 kanalına ceza yağdırdı.

Haberler 07.02.2018 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AA muhabirinin edindii bilgilere göre, RTÜKün Üst Kurul toplantsnda, Oktarn A9 TV üzerinden yapt yaynlar ele alnd.

Söz konusu televizyon kanalnda yaynlanan Adnan Oktar ile Sohbetler isimli programla ilgili yaplan deerlendirmede, bir ayetin yorumlanmas esnasnda geçen konumalarda müzik parçalarnn çalnd, genç kz ve erkeklerin oyun havalar eliinde oyun oynadklar, bir kadn katlmcnn uygun olmayan tavrlar içerisinde Adnan Oktara özel, yakn mesafede dans figürleri sergilendii saptand.

Üst Kurul, dini formattan çkarlarak elence programna dönütürülen yaynlarla ilgili kanala 6112 Sayl Radyo ve Televizyonlarn Kurulu ve Yayn Hizmetleri Hakknda Kanunun 8. maddesinin 1.fkrasnda yer alan Toplumsal cinsiyet eitliine ters düen, kadnlara yönelik basklar tevik eden ve kadn istismar eden programlar içeremez. hükmünün ihlal edildii kanaatine vard.

Bu kapsamda, A9 TVye be kez program durdurma ile en üst düzeyden idari para cezas olan yüzde 5 orannda ceza kesildi. Kanal, bir önceki ayki reklam gelirlerinin yüzde 5i orannda para cezas ödeyecek.

- Gizli ticari iletiim cezas

Üst Kurul, ayrca A9 TVnin bir baka programnda gizli reklam ve denetimden kaçma gibi uygulamalarn gerçekletirildiini saptad.

Kanaldaki Ho Sohbetler isimli canl yayn programnn bir yerinde izleyicilerin alt yaz ile internet ortamna yönlendirildiini ve canl yaynn internet üzerinden devam ettirildiini belirleyen RTÜK, bu ekilde hem söz konusu adreslerin gizli ticari iletiimine yer verildiini hem de RTÜK denetiminden kaçnlmaya çalldn tespit etti.

A9 TVye bu nedenle de tavandan idari para cezas uyguland.

- A9 TV için 4 bin 592 ikayet

Öte yandan, RTÜKten edinilen bilgiye göre, 2018de Cumhurbakanl letiim Merkezi (CMER) ve Babakanlk letiim Merkezi (BMER) ile RTÜK letiim Merkezi üzerinden sadece A9 TV ile ilgili 4 bin 592 ikayet iletildi.

ikayetlerin genel ahlak, manevi deerler ve ailenin korunmas ilkesine aykrlk, cinsellik ve müstehcenlik ilkelerine aykrlk üzerinde younlat örenildi.

Ana Sayfaya Git