Rus şilebi bulundu

VAN Gölü'nün altında 1.5 yıldan bu yana sürdürülen araştırmalarda 1915 yılında Ruslar tarafından yaptırılan, askeri mühimmat ve yük taşımacılığında kullanıldığı belirlenen batık Rus şilebi bulundu.

Haberler 13.01.2017 - 15:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sualt Görüntü Yönetmeni Tahsin Ceylan, Van Gölü Sualt Aratrmalar Dernei (VANSAD) Bakan Dr. Mustafa Akku ile 6 kiilik ekip tarafndan yaplan çalmayla Bitlisin Readiye bölgesi çanakdüzü açklarnda bulunan 40 metrelik batk Rus ilebi büyük heyecan yaratt.

Türkiyenin en büyük gölü olan ve 800 bin yllk geçmie sahip Van Gölünde yaplan aratrmalarda gizli bir sr daha ortaya çkarld. YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Öretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarnn 2 yl önce Sualt Görüntü Yönetmeni Tahsin Ceylan ve ekebiyle yapt aratrmalarda dünyann en büyük mikrobiyalitlerinin ortaya çkarld Van Gölünde bir ilke daha ulald. VANSAD Bakan Dr. Mustafa Akku, Sualt Görüntü Yönetmeni Tahsin Ceylan ve 6 kiilik aratrma ekibi tarafndan yaplan çalmalarda 1958 ylnda frtnada sürüklenen, kayalklara çarptktan sonra batan ve Ruslardan kalan bir ilep bulundu.

VAN GÖLÜNDEK LK BATIK

Bitlisin Tatvan lçesi çanakdüzü açklarnda 3 Rus gemisinin batt bilgisini alan Tahsin Ceylan ve ekibi, bu bölgede 1.5 yllk bir çalma sonucu 23 metre derinlikte 1 Rus ilebine ulat. Görüntüledikleri üzerinde Akdamar yazs bulunan 40 metre uzunluundaki ilebin her yerinin çok salam olduunu belirten Sualt Görüntü Yönetmeni Tahsin Ceylan, öyle dedi:

Van Gölü srlarla dolu. Bu srlar çözmek içi çaba gösteriyoruz. Van Gölünün Bitlis bölgesinde batk Rus gemileri olduu bilgisini aldk. Bu yönde yaptmz aratrmalarda bu bölgede Rusya igalinden sonra kalan 1900 yllarda yaplm 3 ilep olduunu örendik. Bu ileplerin askeri mühimmat ve yük tamaclnda nakliye amaçl kulandld örendik. Ruslar çekildikten sonra birinin yandn ve ikisinin kayp olduu bilgisine ulatk. Batan bu ilepte koyunlarn telef olduu bilgisi var. Bu ileplerin bir tanesinin yandn, 2 tanesininde kayalklara çarparak batp kaybolduunu örendik. Bunu görüntüledik. çok heyecan verici bir gelime. Ruslara ait gemi olduu için burada Ruslarla birlikte çalma yapmak isteriz. ilebin birçok mekanizmas ilk günkü gibi salam duruyor. Bu ilep Ruslardan, Osmanlya oradan da Türkiye Cumhuriyetine kalarak 3 dönem görmütür. bu yüzden çok önemli.

Ana Sayfaya Git