Sıcaklar tercihleri değiştiriyor

Turistlerin tercihini kavurucu sıcaklar değiştiriyor

Haberler 15.07.2018 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

lkbahar ve sonbahar dönemlerinde konaklamak için yer sknts çekilen anlurfa, Gaziantep, Diyarbakr ve Mardin gibi kentlerde, yaz aylarnda yüksek scaklk deerleri nedeniyle turist says düüyor

Bölgesel Turist Rehberleri Odas Bakan Müslüm çoban:

u an çok sakin olan otellerimizde 30 Austostan sonra ise neredeyse bo yer yok. Önümüzdeki eylülekim döneminde bölgemizdeki otellerde yüzde 95 doluluk oranlarna ulald

Otel müdürü Erturul Er:

u anda yüzde 50 doluluk oranyla hizmet veriyoruz. Muhtemelen bu durum 30 Austosa kadar devam edecek. Genelde bölgemizin standartlar bu civardadr. Ksmet olursa sonbaharda, ilkbahar döneminde yaadmz performans göreceiz

Tarihi mekanlar, inanç turizmindeki potansiyeli ve esiz lezzetleriyle ziyaretçilerin skça tercih ettii Güneydou Anadolu Bölgesi yaz döneminde etkili olan kavurucu scaklar nedeniyle adete ölü sezon geçiriyor.

Hava scaklnn 40 derecenin üzerinde seyrettii bölge illerinde halk çok zorunlu olmadkça darya çkmamay tercih ediyor.

Özellikle ilkbahar ve sonbahar döneminde yerli ve yabanc turistin akn ettii bölge illerinde turizm sezonu, dier tatil yörelerinin aksine temmuz ve austos aylarnda en sakin günlerini geçiriyor.

Bahar aylarnda konaklamak için yer skntsnn çekildii bata anlurfa, Gaziantap, Diyarbakr ve Mardinde otellerdeki doluluk oran düerken, eylül ve ekim dönemindeki rezervasyonlar ise yüzde 100e yaklat.

anlurfada, ksa süre önce UNESCO Dünya Miras Listesine alnan Göbeklitepe ile Hazreti brahimin doduu rivayet edilen tarihi Balklgöl yerlekesi az da olsa yerli ve yabanc turistlerin görüldüü önemli mekanlar arasnda bulunuyor.

Bata mehur baklavas olmak üzere, gastronomi turizmiyle tannan Gaziantepte de tarihi ve turistik mekanlarndaki sakinlik dikkati çekiyor.

Tarihi ta evleri ve farkl medeniyetlere ev sahiplii yapmas dolaysyla Medeniyetlerin beii diye nitelendirilen Mardin de yerli ve yabanc turistlerin çounlukla rezervasyonunu sonbahara brakt iller arasnda yer alyor.

Son yllarda en fazla turisti ilkbaharda arlayan Diyarbakr ise ilkbahardaki hareketliliin ardndan u an sakin bir dönem geçiriyor.

Sonbahar rezervasyonlar yüzde 95i buldu

Güneydou Anadolu Bölgesine hizmet veren Bölgesel Turist Rehberleri Odas Bakan Müslüm çoban, AA muhabirine yapt açklamada, Güneydouda scakln temmuz ve austos aylarnda had safhaya çktn söyledi.

Ar scaklarn adeta açk hava müzesi konumundaki bölge illerinde darda kal süresini olumsuz etkilediini belirten çoban, bu nedenle turistlerin yaz döneminde daha çok sahil kentlerini tercih ettiini kaydetti.

çoban, yaz döneminde bölge illerinde geziye çkanlara günein doal solaryum etkisi yaptn ifade ederek, öyle devam etti:

Bölgede temmuzaustos döneminde turist saysnda gözle görülür bir düü oluyor. Ölü sezon dediimiz duraan bir sezon var. Deniz kenarndaki bölgelerden gelen turistler ise kentlerimizdeki sca, nem olmad için önemsemiyor. Bu bizim için sevindirici bir durumdur. nsanlar bronzlamak için özellikle büyükehirlerde solaryuma giriyor. anlurfada tarihi ve kültürel deerleri gezerken ise doal solaryuma girip, bedavadan D vitamini alyor. Solaryuma girmeden bronzlap dönebiliyor. Bölge illerimize genelde nisan ve mays aynda rabet oluyor. Bölgemizdeki illerde bu dönemde yüzde 100 doluluk oranlarna ulalyor. Yaz olunca ise bu oran çok daha aalara düüyor. u an çok sakin olan otellerimizde 30 Austostan sonra ise neredeyse bo yer yok. Önümüzdeki eylülekim döneminde bölgemizdeki otellerde yüzde 95 doluluk oranlarna ulald. Acenteler u anda sonbahar için bo yer bulmakta zorlanyor.

Otellerde doluluk oran dütü

anlurfada bir otel zincirinin müdürü olan Erturul Er de yaklak 10 yldr bölgede görev yaptn söyledi.

Güneydouya turistlerin daha çok kültür turlar kapsamnda geldiini anlatan Er, bölge illerinde turist younluunun yaz sebebiyle en düük seviyelerde olduunu belirtti.

Ar scan kültür turlarna ara verilmesine neden olduunu aktaran Er, öyle konutu:

u an Akdeniz ve Karadeniz bölgesi turizm anlamnda daha aktif durumda bulunuyor. Bölgemizde u anda turizm anlamnda düüler yaanyor. lkbahar ve sonbahar döneminde çok yüksek sayda turist arlyoruz. O dönemlerde yüzde 100 doluluk oranlarn gördüümüz oluyor. u anda yüzde 50 doluluk oranyla hizmet veriyoruz. Muhtemelen bu durum 30 Austosa kadar devam edecek. Genelde bölgemizin standartlar bu civardadr. Ksmet olursa sonbaharda, ilkbahar döneminde yaadmz performans göreceiz.

Mardindeki konuk evi iletmecisi brahim Gümü ise ar scaklar nedeniyle pek fazla misafir arlayamadklarna iaret etti.

Kentte daha çok aznlk gruplar halinde turistlerin gezdiini anlatan Gümü, scaklarn etkisini kaybetmeye balayaca austos sonu gibi, tekrar hareketli günlerin balayacana inandn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git