Sınır ötesinde önemli operasyon

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Irak'ın kuzeyinde devam eden harekatında ortalama 20 kilometrelik derinliğe sahip bir alanda etki sağlandı.

Haberler 07.06.2018 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Silahl Kuvvetlerinin Irakn kuzeyinde devam eden harekatnda ortalama 20 kilometrelik derinlie sahip bir alanda etki saland, 130dan fazla terörist etkisiz hale getirildi. Hakkaride çkan çatmada ehit olan Piyade Uzman çavu Gökhan Kurakn ad verilen operasyonda sava uçaklarnn yan sra Silahl nsansz Hava Araçlar (SHA) da kara unsurlarna destek salyor.

Türk Silahl Kuvvetlerince Irakn kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik balatlan operasyon aralksz devam ediyor. Hakkarideki 3. Piyade Tümen Komutanl komutasnda yürütülen operasyon Irakn kuzeyindeki Hakurk ve Kani Rash bölgelerine kadar uzanyor. Snrn ötesinde de devam eden operasyonla hudut güvenliinin salanmas, terör örgütü PKKnn söz konusu bölgelerdeki barnma alanlarnn imha edilmesi planlanyor. Zorlu araziye ramen aralksz sürdürülen operasyonla bölücü terör örgütüne ait mühimmatn yurda giriinin önlenmesi, teröristlerin etkisiz hale getirilmesi hedefleniyor.

Türk Silahl Kuvvetleri tarafndan harekata geçen yl Hakkarinin emdinli ilçesinde teröristlerle çkan çatmada ehit olan Piyade Uzman çavu Gökhan Kurakn ad verildi. Operasyon kapsamnda güvenlik güçleri ortalama 20 kilometrelik derinlie sahip bir alanda etkili olmaya balad.

Operasyona Hava Kuvvetleri Komutanlna bal unsurlar da katlyor. Belirlenen hedefler sava uçaklaryla bombalanrken keif ve gözetleme görevlerinde insansz hava araçlar da görev alyor. Operasyon srasnda zaman zaman Silahl nsansz Hava Arac (SHA) da teröristlere ait hedefleri vuruyor. Harekatn bandan itibaren etkisiz hale getirilen terörist says 130u geçti.

- Önleyici manevra

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Öretim Üyesi ve SETA Aratrmacs Murat Aslan, Irakn kuzeyinde baaryla devam eden operasyonlarn Mehmetçik tarafndan terör eylemlerini hudutlarn ötesinde izole etmek için yaplan önleyici manevray kapsadn belirtti.

Operasyonlarn terör örgütünün yllardan bu yana kulland ana yaklama istikametleri ve geçi güzergahlarn kontrol eden düüm noktas niteliindeki arazinin kontrol altna alnmasn amaçladn ifade eden Aslan, Bir nevi alan kontrolü salanmas ve adm adm Kandildeki terör yuvalarnn datlmas esasna dayanan mevcut operasyon, bölgede konulanacak askerimizin teröristler karsnda inisiyatifi ele geçirmesini salayabilecek, onlar kendi inlerinde saklanmaya ve paniklemeye sevk edecek nitelikte. TSKnn, Afrinde elde ettii baar sonras, üstün teknoloji ve seçkin askerleriyle terör yuvalarn datma arzusunda olduu açkça görülüyor. diye konutu.

Operasyonun nihai hedefinin terör örgütünün ana üs olarak kulland bölgeler olduuna dikkati çeken Aslan, Böyle bir harekatn zorluklar bilinmeli. Arazinin sarp ve karmak olmas büyük birliklerin bölgede dank bir ekilde kullanlmasn gerektiriyor. dedi.

- TSK unsurlarnn says artrld

Babakan Binali Yldrm, medya kurulularnn yöneticileriyle bir araya geldii iftarda konuya ilikin, Fratn batsnda 250 kilometrelik alann terör unsurlarndan temizlendiini, terör unsurlarnn Fratn dousundaki varlnn ise devam ettiini belirtmiti.

Güvenlik güçlerinin Irakn kuzeyindeki varlnn iki katna çkarldn ifade eden Yldrm, Tam olarak 11 tane üs bölgemiz oldu. Amacmz o bölgede topraklarmza szmadan terörü bertaraf etmek ve snr güvenliimizi salamak ifadelerini kullanmt.

çileri Bakan Süleyman Soylu da Irakn kuzeyindeki operasyonlar konuk olduu Anadolu Ajans Editör Masasnda deerlendirmiti. Soylu, Kandilin uzak bir hedef olmadn belirterek u deerlendirmeyi yapmt:

Özellikle kuzey Irak bölgesinde, Hakurk hattndan birçok noktaya kadar epey bir yer ele geçirildi. Milletimiz unu düünsün. Kandil kafamzda bir problemdi, buras ne olacak? Buras ne olacak diye bir problem düünmesinler. Bizim için u anda zamanlama önemli. Bu bir operasyon meselesi deil zamanlama meselesidir. Kandil Türkiye için güvenli bir yer haline getirilecektir. Kimsenin endiesi olmasn.

Ana Sayfaya Git