Sınıra uzun boylu bitki ekimi yasak!

Mardin Valiliği yayımladığı genelgeyle Suriye sınırında güvenlik gerekçesiyle "uzun boylu" bitkilerin ekimine izin verilmeyeceğini bildirdi.

Haberler 02.07.2019 - 11:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinde Suriye snrnda uzun boylu bitkilerin ekimine izin verilmeyecek. Mardin Valilii, snr emniyetini artrmak, bölgede görev yapan askeri personelin ve sivil halkn can ve mal güvenliini korumak amacyla hudut güvenlii ile anz yangnlarnn önlenmesine ilikin genelge yaymlad.

Genelgede, hudut karakollarnn sorumluluk alannda yer alan birinci ve ikinci derece kara yasak bölge snrlar içerisindeki tarm arazilerinde (özellikle hudut hattna paralel giden köy yollar ile hudut devriye yollar arasnda kalan alanlarda) uzun boylu bitkilerin (msr, ayçiçei, meyve bahçesi ve benzeri) ekiminin yaplmasna 5442 sayl l daresi Kanunu uyarnca izin verilmeyecei belirtildi.

Snr hattnda ve tüm ilçe karakollarnda güvenliini tehlikeye düürecek uzun boylu bitki ekimi nedeniyle gözetleme ve emniyetin olumsuz yönde etkilendii alanlar için kaymakamlk ve hudut karakollar ile Tarm ve Orman lçe Müdürlüklerince her türlü tedbirin alnaca kaydedilen genelgede, Belirlenen alanlarda ürün ekilmemesi hususunda ilgili muhtarlklar vastasyla bütün üreticilere gerekli duyurular yaplacaktr. denildi.

Anz yakmnn zararlar hutbede anlatlacak

Anz yaklmasnn engellenmesi için de çeitli tedbirlerin alnd aktarlan genelgede, düzenlenecek eitim programlarnda anz yakmnn zarar hakknda çiftçilerin bilgilendirilecei vurguland.

Genelgede, unlar kaydedildi:

Alnan tüm önlem ve duyurulara ramen anz yangnna neden olanlar hakknda yasal ilem yaplmak üzere tutulan tutanak ve yangna ilikin tüm deliller çevre ve ehircilik l Müdürlüüne gönderilecek. Anz yangnlarnn zararl etkilerinin, çocuklarmz ve gençlerimiz tarafndan daha iyi kavranabilmesi için, eitim müfredatnda anz yangnlar ve zararlar konularnda eitime yer ayrlacak. l Müftülüünce camilerde anz yangnlarnn zararlar ile ilgili hutbeler okunacak.

Güvenlik konusunda her türlü tedbiri destekliyoruz

Hububat ve Ticaret Merkezi Bakan Mehmet erif Öter, Suriye snr hattnda bulunan iller arasnda Mardinin ilk sralarda yer aldn söyledi.

Alnan kararn, ülkenin, bölgenin ve insanlarn güvenliiyle ilgili olduuna iaret eden Öter, güvenliin her eyin önünde geldiini vurgulad.

Güvenlik konusunda her türlü tedbiri destekliyoruz. Güvenliin olmad bir yerde hiçbir eyin anlam yok. Bugün komu ülkelerin bana gelenleri görüyoruz. Tedbirleri desteklememiz gerekiyor. diyen Öter, öyle konutu:

Önce güvenlik, ülkenin birlii, kardelii ve huzuru diyoruz. Bu her eyin önünde geliyor. Alnan güvenlik tedbirlerini arazi sahiplerinin de desteklemesi gerekir. Anz yakanlar milli servet olan bu topraklara büyük zarar veriyor. Anz yangnlarna yönelik alnan tedbirler yetersiz kalyor. Ceza ve ödül sistemi uygulansn istiyoruz. Caydrc cezalar getirilsin. Ödül ve ceza sistemi uygulanrsa hiç kimse yakmaz.

Devletimizin ald önlem çok önemli

Mardinin Artuklu ilçesinin Suriye snrndaki Aa Hatunlu köyünde çiftçilik yapan Mehmet Nezir Aydn da yllardr baba meslei çiftçilii sürdürdüünü söyledi.

Alnan güvenlik önlemlerin önemine deinen Aydn, Bizim için en önemli ey güvenlik. Devletimizin ald önlem çok önemli. çiftçilerin bilgilendirilmesi lazm. Snrda msr ekmiyoruz, fstk ekecektik, yasaktan dolay onlar da ekmiyoruz. Devletimizden ricamz, önce güvenlik. Ekmediimiz yerler için destek verilsin. Ekilecek ürünler için de bizi bilgilendirsin. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git