Sağlık sendikaları veryansın ettiler!

Uzman ve pratisyen hekim açığı, sağlıkta büyük krize yol açarken, Sağlık-Sen ve SES Yöneticileri yaşananlara veryansın ederek, yetkilileri göreve çağırdı.

Haberler 08.08.2019 - 12:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr ve ilçelerindeki salk kurulularnda yaanan uzman ve pratisyen hekim aç, krize yol açarken, muayene, tedavi ve salk raporu konusunda vatandalar büyük maduriyet yayor. Yaanan hekim açna çözüm bulunmazken, Diyarbakrdaki Salk sendikalar, Salk-Sen Bakan Nurhak Ensariolu ile SES EBakan Gönül Adbelli, vatanda madur eden uygulamalarn büyük bölümünün keyfi ve idari sorumsuzluktan kaynaklandn bildirdi.

UZMAN ÖE PRATSYEN AçII

Diyarbakr ve ilçelerdeki hastanelerde doktor açnn çok olduunu söyleyen SALIK-SEN ube Bakan Nurhak Ensariolu ise unlar söyledi; Diyarbakrdaki hastaneler sadece kent insanna deil bölgeye hizmet ediyor. Doktor aç ise çok fazla. Gerek il ve gerekse de ilçelerdeki devlet hastanelerinde sadece ultrason deil, birçok bölümde doktor yetersizlii yayoruz. Sahann içinde olduumuz için sahann sorunlarnn yarsnn muhatab da olduumuz için biz de skntlarn yayoruz. çünkü biz sivil toplum örgütüyüz. STKlarn amac sadece çalanlarn hak ve menfaatini aramak deil, bir o kadar da halkn skntlarn dile getirmektir. Bu noktada ilçelerimizin doktor ve bina yetersizliinde ise geçmi yllar nazaran iyi. Ancak skntlarn olma nedeni de sözlemeli ve sözlemeli olmayan hekimlerin alanda ayn olduu için bu. Ücret fark da ortaya çkyor. Bu da doktor yetersizliine, hastanenin hizmet noktasndaki eksikliine, oradaki döner sermaye düüüne bu düü de hastanenin giderlerinin karlanmamas ve bunun neticesinde performans düüklüüne sebep olur. Bu olaylar zinciri de ortaya çkyor.

SALIKTA ÖNE çIKAMIYORUZ

Kentin salk alannda öne çkmas gerektiine dikkat çeken Ensariolu, steimiz, Diyarbakrn salk sektöründe daha görünür olmas. Sadece bölge illerine deil, snr ülkelerine de hizmet edecek bir konumda olduu için doktor says eksik. Bu saynn eksik olmas halkn maduriyetine de neden oluyor. 2002 öncesi ve sonras bir salk sistemi var. Biz 2002 ylndan önceki yllarda salk sektöründeki salk skntlarn çektik. stanbul ve Ankara gibi büyükehirlerdeki skntlar yüzde 20 orannda ise kentte bu skntlar yüzde altm, yetmi oranndayd. 2002 ylndan sonra ise salk alannda devrim niteliindeki çalmalarn banda salk geliyor. Bu devrim niteliindeki çalmalarn mimar da cumhurbakanmzdr. limize pozitif bir bak açs var. Tabi yaanan bu deiimlerden ilimiz payn alsa da istediimiz noktaya da gelinmedi. Buradaki bir hastann baka bir ile gitmesi bir ube bakan olarak beni de üzüyor. Bir maduriyet var ve biz de elimizden geleni yapyoruz. Genel merkezimizde dosyalar oluturup skntlar dile getiriyoruz. Bu skntlarn büyümemesi için çeitli platformlarda ve basn yoluyla dile getiriyoruz diye belirtti.

HASTANELERN FZK YETERSZL

Devlet hastanelerinin fiziki olarak da yetersiz kaldn ve bunlarn da sorun oluturduunu söyleyen Ensariolu; Emar gibi uzun süreli ilemler için bize de ikayetler geliyor. Ultrasonlarn uzun süreye verilmesi ve doktor eksiklii kentimiz için ciddi bir sorun. Sebebi de doktor yetersizliinden. Cihazlarn tam olmas sorunu karlamaz. çünkü personel eksiklii var. Binalarn fiziki artlarndan da kaynakl bu sorunlar. Örnein, çocuk hastanesini 60, 70 yllk bir bina ve onun neresine yama yaparsanz yapn diki tutmaz. Yeni ve tam donanml bir hastane ve 60 yllk bir hastaneyi karlatrdnzda fiziki artlarda ayn olamaz ve ayn verimi veremez. Kenttepsikiyatri hastanesinin, göüs hastalklar hastanesinin olmamas ciddi bir sknt. Bunlarn yan sra birçok bölümün binasnn olmamas ciddi bir problem. Bunu dile getirip, giriimlerde bulunuyoruz. Bölgeye hitap eden metropol bir kent ve bu eksiklikleri bizi de üzüyor. Halkn ikayetlerini de dinliyoruz. çözüm noktas deiliz, aracyz. Yetkimiz yok. Bizim görevimiz kentteki birçok sknty STK olarak üst mercilere aktarmak. Bu skntlar çözülürse halkmz daha iyi hizmet alr. çalanlarn da mutlu olmas için binann ve çalma ortamnn iyi olmas gerekir. Bu sorunlarn ortaya çkmas sadece hekim eksiklii deil dier personel eksiklii yüzünden de ortaya çkyor. Birçok servisin açlmas yünden personel yetersizlii dier çalanlarn fazla i yükü altnda ezilmesine neden oluyor. Be yl önceki bir hizmet koluna bakldnda bugünkü i yükünün artt görülüyor. Bunun nedeni de hasta saysnn artmas ve personel almnn ise artmam olmamas. Birçok alanda bu görülüyor dedi.

çALIANLARA MOBNG UYGULANIYOR

Baz idarecilerin uygulad mobingin çalan üzerinde olumsuzluk oluturduunu ifade eden Ensariolu sözlerini u ekilde sürdürdü;

Öncelikle kentteki siyasilerin, STKlarn ve bu konuya duyarl olan her kesimin bu konuyu çözme noktasnda istiarede bulunmas gerekiyor. Bu istiare sonucunda bunun muhatab da hükümettir. Ve çözüm noktasnda çözüldüü gibi burada çözülmesini istiyoruz. Bu sorun bir STK ya da kurum ile çözülmez. Cumhurbakannn bölge ve Diyarbakra olan hassasiyetini biliyoruz ve hizmet noktasnda geri adm atmayacan da biliyoruz. Önceki skntlar biliyoruz ve bu sorunlarn üstü kapal kalmamas için kent olarak bir araya gelip çözüm üretmemiz gerekir bizim için öncelik insan. Hastanelerdeki skntlar çok ancak Diyarbakrda darecilerin kendilerinin çalanlara uygulad mobinge tepkiliyiz. çalanlar sknt içerisindeyken idarecilerinyapt mobing de çalan bezdiriyor. yükü ile bouan personel kurumda karlat mobing meslek grubunu deitirecek duruma dahi getiriyor. Nedeni ise baz idarecilerin kendi beceriksizliini ve egosunu çalanlarn üzerine ykyorlar. Bu da çalanlar hapsetmek demektir. Bir nevi çalan küçümsemedir.

SES; HEKM AçIININ NEDEN?

Diyarbakrdaki hastanelerde yaanan hekim ve personel eksikliinin OHAL VE KHKlar yüzünden yaandn ifade eden SES Diyarbakr E bakan Gönül Adbelli mülakat sisteminin de buna etki ettiini kaydetti. Adbelli, Ne yazk ki salk sektöründe hep bu açklar vard. Sadece bu yla mahsus deil uzun yllardr bu skntlar yayoruz. Son dönemde yaanan olaanüstü hal ve KHKlar ile bu durum biraz daha artt. Bize gelen ikayetlerde de net say verilmemekle birlikte skntlarn olduu söyleniyor. Baz ilçelerde var olan skntlardan dolay baz birimlerin kapatld, hekimlerin olmad yönünde bilgilerimiz var. Biz de bu sorunlar dillendirdik. Gerek salk müdürlüü gerekse de kamu ile paylamlarmz oldu. Sadece ilçelerde deil merkezde de bu skntlar var. OHAL ve son dönemlerde yaadmz mülakat sistemi yüzünden mezun olmu on binlerce insann atamas yaplmyor. Güvenlik soruturmalar yüzünden birçok insan aylar ve yllarca atama bekliyor. Ya da yaplan güvenlik soruturmas ve mülakat sonucu gerekçesi bizim açmzdan kabul edilecek bir gerekçe olmamasna ramen ne yazk ki insanlar görevlerine balatlamyor. Bunlardan da kaynakl eleman eksiklii yaanyor. Biz salkta torpilin çok da doru olmadn ve daha çok liyakate dayal olmas gerektiini düünüyoruz. Bu eksiklikler yaanyor ve ilerde de yaanacak. Bizim temennimiz bir çözümün olmas. Aylar sonrasna verilen randevunun nedeni de bu bahsettiim nedenlerden kaynakl. Binlerce insan ihraç edildi. Dolaysyla eleman says azald, i yükü artt. Randevu sistemine bal olarak çallmaya baland. çünkü yetitirilemiyor. Ve dediim gibi almlardaki mülakat ve güvenlik soruturmalar yüzünden yeni personel alnmad, gidenlerin yerine yenileri getirilmedii için sorun bir iken iki oldu. Ve randevular ileriki tarihleri veriliyor. Bunun akabinde bu sorunlar yaanyor. Bu sadece emar vs. alanlarda deil birçok konuda da var. Normal bir poliklinie bile birkaç gün önceden randevu alnmak zorunda kalnyor dedi.

BÜ?YÜK PERSONEL YETERSZL VAR

Salk sektöründe yaanan sorunlarn personel yetersizlii yüzünden kaynaklandn vurgulayan Adbelli; Salk sektörü u anda baktmzda her ey yolundaym gibi gözüküyor. Bunun bir örnei de ehir hastaneleri. Reklamlar yaplyor, salkta sorunlar çözüldü dense de salk alannda hiçbir zaman sorunlar çözülmedi. Bu sorunlar ehir hastaneleri ile daha da artt.Fiziki olarak güzel gözükse de içi bo. Personel says azaltlyor. Buralar bir kurum olarak deil ticarethane olarak düünüyoruz. nsanlarn hasta ve doluluk saysna göre prim ödeniyor. Bunlar da salkta kabul edilecek eyler deil. Yakn çevremizle görütüümüzde ise en büyük sknt eleman eksiklii diyorlar. zinlerini bile rahatlkla kullanamyorlar. Kentte birkaç kurum hastanesi var ve bunlar fiziki olarak yetersiz. Ekonomik skntlardan kaynakl da birçok hastanede malzeme alnmadna dair skntlar da biliyoruz. Son dönemlerde irketlerin ilgili olarak yaplan ihaleler yüzünden yemeklerde de çok sknt var. Bu ihalelerde de liyakat yok. Önceden yaplmas gereken ihalelerin üç aydr sorun oluturduu ve insanlarn komik menülerle insanlar geçitirdiklerini duyduk diye konutu.

Personel almlarnn liyakate dayal olmas gerekitinin altn çizen Adbelli, Türkiye ve Orta Douda ciddi bir sava var. Bu sava salk dahil birçok alanda sorun ortaya çkaryor. Bizim temennimiz OHAL ve KHKlarn kaldrlmas ve liyakat ile insanlarn ie alnmas. Torpilin tüm kurumlardan olmamas gerektiini düünüyoruz. Yeterli personel ile salk alanndaki sorunlarn çözüleceini de düünüyoruz. Kadrolamann önüne geçildii takdirde salk sektöründe yüzde yüz olmasa da ciddi oranda sorunlar çözüler. Sendikal çalmalarn da önüne geçilmedii ve mobingin olmad bir yerde sorunun çözüleceine inanyoruz ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git