Sağlık alanı genişliyor!

Kovid-19 salgınıyla birlikte tüm dünyada önemi daha net anlaşılan sağlık yatırımlarında Türkiye büyük bir atılım sağladı. TÜİK verilerine göre Türkiye'deki aktif hastane sayısı 1500'ü aşarken bunların 571'ini özel hastaneler oluşturdu.

Haberler 09.02.2021 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

2020 ylnn ilk aylarndan bu yana tüm dünyay etkisi altna alan koronavirüs nedeniyle pek çok ülke gibi Türkiye de salk alannda yeni düzenlemelere gitti. Koronavirüsle mücadele kapsamnda yeni açlan hastanelere ek olarak birçok hastane pandemi hastanesi ilan edildi. Koronavirüs vakalar dnda kalan ve tedaviye ihtiyaç duyan pek çok hasta ise özel hastanelerden hizmet almaya balad.

Bu süreçte özel hastanelerin devlete destek olduunu belirten Prof. Dr. Alper çelik, Pandemi sürecinde özel hastaneler, devlet hastanelerinin kendilerine yüklenen sorumluluu yerine getirebilmelerinde oldukça önemli bir görev üstlendi ve süreci iyi yöneterek devletin mücadelesine de ayrca katk sundu. Bu noktada özel hastanelerin gerek kapasiteleri gerek donanmlaryla ülkenin salk sistemindeki en önemli halkalardan biri olduunu gösterdiini söyleyebiliriz. Bunun etkilerini ise özel sektörün pandemi sonrasnda artacak salk yatrmlar ile bir kez daha göreceiz diye konutu.

ÖZEL SEKTÖR LE BRLKLERNN ÖNÜNÜ AçARAK OECD ORTALAMASINA YAKLAABLRZ

Salk Bakan Fahrettin Kocann açklad verilere göre 2020 itibaryla Türkiyede toplam doktor saysnn 164 bin 594, toplam hemire saysnn ise 198 bin 465 olduunu hatrlatan Prof. Dr. Alper çelik, Öte yandan doktor bana düen hasta saysnn 498,2, hemire bana düen hasta saysnn ise 431,2 olmas dikkat çekiyor. OECD ülkelerinde bakldnda ise doktor bana düen hasta saysnn ortalama 341,3 ve hemire bana düen hasta saysnn ortalama 102 olmas, ülkemizdeki doktor ve hemirelerin yükünün nedenli ar olduunu bir kez daha ortaya koyuyor. Bununla birlikte, doktorlarn yüzde 61,4ü Salk Bakanlnda, yüzde 20,4ü üniversitelerde ve yüzde 18,2si özel sektörde çalyor. Türkiyedeki faal hastane says 1500ü aarken bunlarn 571ini özel hastanelerin oluturduu göz önünde bulundurulduunda Türkiyede devlet ve özel sektörün i birliinin sürmesi ve yatrmlarn devam etmesiyle ile bizler de OECD ortalamalarna yaklaabiliriz ifadelerini kulland.

YOUN BAKIMDAK BAARIMIZI K BAINA DÜEN HASTANE SAYISINDA DA GÖSTERMELYZ

Özellikle pandemi sürecinde Türkiyenin youn bakm kapasitesi ve donanm bakmndan baarl bir snav verdiine deinen Prof. Dr. Alper çelik, Salk Bakannn Mart 2020de youn bakm kapasitelerine ilikin açklad verilerde ise Türkiyede kamu ve özel sektör birlikte 13 bin 211i ileri düzeyde olmak üzere toplam 25 bin 466 erikin youn bakm kapasitesi bulunduu görülüyor. Youn bakm yatak saysna göre ABD, talya, Güney Kore ve ngilterenin önünde yer almamz oldukça kymetli. Pandemiyle birlikte youn bakm yatak saymz 2 katna çkardk. Rakamlara hastane baznda bakldnda ise OECDnin güncel verilerine göre 1 milyon kii bana düen hastane saysnda birinci srada 77,55 ile Güney Kore geliyor. Güney Koreyi 66,39 ile Japonya ve 45,55 ile Fransa takip ediyor. Türkiye ise 1 milyon kii bana düen 19 hastanesiyle 31 ülke arasnda 23üncü srada yer alyor. Bu noktada youn bakmdaki baarmz kii bana düen hastane saylarnda gösterebilmemiz büyük önem tayor eklinde konutu.

AMACIMIZ SALIK HZMETLERN HERKES çN ERLEBLR KILMAK

Türkiyenin salk sektöründe dünyaya örnek olacak pek çok atlm yaptn ve bu atlmlar daha ileri boyutlara tamak için i birliklerinin artmas gerektiini de belirten Prof. Dr. Alper çelik, Özel Etiler Hastanesi olarak salk alannda yaplacak yeni atlmlar destekliyor, imkanlarmz en iyi ekilde kullanmamz salayacak her türlü i birliine katlm salamaya gayret ediyoruz. Ancak ne yazk ki toplumda özel hastane algsnn yüksek tedavi bütçeleriyle özdeletiini görüyoruz. Amacmz, bu algy krmak ve donanml salk hizmetlerini herkes için eriilebilir klmak dedi.

Ana Sayfaya Git