Sağlık Bakanı Koca: Kapımızda bir salgın olduğunu biliyoruz

Koronovirüse dair alınan kararlara ilişkin konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bugüne kadar ülkemizde herhangi bir vakaya rastlanmadı. Kapımızda bir salgın olduğunu biliyoruz. Belki de bu süreçte içimizde bu virüsü taşıyan insanlar da olabilir" dedi.

Haberler 03.03.2020 - 11:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakan Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantsnn ardndan COVID-19 (Yeni Koronavirüs) vakasyla ilgili alnan kararlar ve son gelimeleri açklad.

çin ve randan sonra talya, Güney Kore ve Irakla da uçularn durdurulduunu ve snrlarn kapatldn söyleyen Koca, Giderek dünyada yaylm gösterdiini ve u anda 68 ülkede; en son Azerbaycan, Ermenistan ve çekyada da görüldü. u an toplam vaka says 89 bin 211e ulat. Ölüm says ise 3040 oldu. Bu süreçte iyileenlerin saysnda da önemli art oldu. yileenlerin says da 45 bine ulat, bu önemli bir bilgi. Özellikle çinde giderek art hznn azaldn ve çin d ülkelerde bu artn giderek yükseldiini buradan çok rahat görebiliriz dedi.

PANK ORANTILI DEL

Türkiyenin yakn bölgesinde hastaln görülmesindeki arta dikkat çeken Koca, Bulacl, riskli hastalardaki seyri ve özellikle genç ve çocuk ya grubunda daha az görüldüü gibi net bilgilere sahibiz. Ve bu vaka ile ilgili toplam vakalarn da yüzde 85inin normal mevsimsel grip gibi geçtiini ama yüzde 15inin daha ar seyrettiini, riskli hasta gruplarnda ise yüzde 15lere ölüm oranna ulatn, fakat 50 yana kadar ölüm orannn yüzde 0,2 olduunu özellikle söylemek istiyorum. Mevsimsel gripte ise dünyada her yl 250 bin ile 500 bin aras ölüm olduunu da ayrca ifade etmek istiyorum. Yeni Koronavirüsün ortaya konduu tablo ile kamuoyundaki paniin orantl olmadn da ifade etmek istiyorum diye belirtti.

VRÜSÜ TAIYAN NSANLAR OLABLR

Snrda youn önlemler alndn vurgulayan Koca, unlar söyledi: Biz özellikle snrda gelmek isteyen vatandalarmz muayeneleri yaplarak, bir hastalk bulgusu varsa hastanede takibi ve testleri yapldktan sonra nasl bir algoritma ile gönderilecei salk çalanlarmz tarafndan biliniyor. Herhangi bir bulgusu yoksa biz mümkün mertebe 14 güne tamamladktan sonra süreci bitirmek istiyoruz. Bizim ülke içindeki vatandamz da korumak anlamnda bu süreci hassasiyetle götürmemiz gerektiini düünüyoruz. Ve snrlarmz etrafmzdaki ülkeleri kuattn biliyoruz.

Belki de bu süreçte bu virüsü tayan içimizde insanlar da olabilir. Dün, önceki gün veya 14 gün itibariyle bölgede olup ülkeye giri yapm vatandamz da var. Bu be ülke özellikle olmak kaydyla yurt dnda seyahat etmi olan kiilerin kalabalk ortamlara girmemelerini ve mümkün mertebe son 14 gün günlerini evde geçirmelerini önemsiyoruz. Genelde seyahat edenlerin gençler olduunu biliyoruz. Risk oluturmayabilir o kiilerle ilgili. Fakat bu seyahat etmi kiilerin bulatrclnn yüksek olduunu ve mümkün mertebe ev ortamnda 14 gününü tamamlamalarn, temas halinde olanlarn da riayet etmelerini ve insanlarla yakn temas içinde olmamalarn özellikle istiyoruz.

ZNL SAYILACAKLAR

Türkiyede uana kadar herhangi bir vakaya rastlanlmadn vurgulayan Koca, virüse rastlanlmayacann garantisi olmadn sözlerine ekledi. Koca, Son 14 günü özellikle bu be ülkede geçirmi olan örenci veya çalanlarn salk kurulularna müracaat etmeleri halinde 14 güne tamamlamak üzere izinli saylmalarn kararlatrdk. Bu yaz salk kuruluuna gitmi olacaz. ran, Irak, Güney Kore, çin gibi ülkelerde geçirmi olanlarn raporlu saylabileceklerini ve bu dönemi evlerinde geçirmelerini özellikle ifade etmek istiyoruz dedi.

UANA KADAR RASTLANMADI

Salgnla mücadele edileceini ancak koronovirüsün bulaclnn yüksek olduuna dikkat çeken Koca, Riskin yal grubunda olduunu biliyoruz. Bu ülkelerle, yurt d temas olmu kiilerin kalabalk ortama girmeden, evlerde kendilerine izolasyon uygulamalarn ve salk kurulularna müracaat etmelerini istiyoruz. 940 üpheli vakamz oldu, numuneleri çalld. Tekrarlarla birlikte bin 162 çallan numune oldu, bunlar içinde pozitif vakamz olmad ifadelerini kulland.

MEVSMSEL GRPTEN KORUNMA YÖNTEMLERYLE AYNI

Koca, koronovirüsten korunmann yöntemlerinin de mevsimsel griple ayn olduunu söyledi. 14 gün yurt dndan gelenlerin evlerinde zaman geçirmelerinin önemli olduunu bir kez daha hatrlatan Koca, u an vatandalarmzn endieye kaplmasn gerektirecek bir durum yok. Sk el ykama, kapal ortamlarn havalandrlmas, tokalama ve yakn temasta kaçnlmas, gribal enfeksiyona girenlerin kalabalk ortamlara girmemesi ve maske kullanmas Bunlar korona virüsten deil mevsimsel gripten korunma adna önerdiimiz tedbirler. Bunlara salgn zaman deil her zaman dikkat etmek gerektiini düünüyorum dedi.

Ana Sayfaya Git