Sağlık Yatırımı

Kentte son 15 yılda sağlık alanında yapılan 360 milyon 630 bin liralık yatırım ile il dışına sevkler azaldı, anne ve bebek ölümlerinde ciddi düşüş yaşandı

Haberler 24.06.2018 - 10:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinde salk alannda yaplan 360 milyon 630 bin liralk yatrm sayesinde vatandalar kaliteli salk hizmetine kavutu.

Mardinde son 15 ylda yaplan 360 milyon 630 bin liralk salk yatrmlaryla il dna hasta sevkleri büyük ölçüde azald, ambulanslarn vakaya ulamasnda önemli bir baar yakaland, anne ve bebek ölümlerinde ciddi düü yaand.

Ambulans says 2002den bu yana 37 kat, 112 acil salk hizmetleri istasyonu says 26 kat artt, 2009dan bu yana helikopter ambulans ile 86, uçak ambulansla 168 hasta tand.

Kentte, kar paletli, zrhl, youn bakm ve obez ile dört yatakl toplam 44 ambulans hizmet veriyor.

l Salk Müdürü Saffet Yavuz, 2002den bu yana hükümetin ve Salk Bakanlnn Mardine yatrmlarnn büyüyerek devam ettiini söyledi.

MARDN SALIKTA GELYOR

Vatandalarn daha salkl yaamlarna destek olmak ilk salkl hayat merkezini açtklarn aktara Yavuz, Artuklu, Kzltepe, Midyat ve Derik ilçelerinde de birer merkezin açlacan belirtti.

Yavuz, u deerlendirmede bulundu:

Mardinde 400 yatakl ek binamz, Mardinde 30, Midyat ve Nusaybinde 20 ünitelik az ve di sal merkezi, Derikte 100 yatakl, Savurda 20 yatakl devlet hastanelerimizin inaatlar devam ediyor. Birinci basamakta aile sal merkezleri, toplum sal merkezleri ve acil salk hizmetleriyle de ilgili 112 istasyonlarmzn projelerini tamamladk. Bu yl içinde ihaleleri gerçekletireceiz. 2 göçmen salk merkezi açllarn gerçekletirdik. Göçmenlere koruyucu salk hizmetlerini ücretsiz sunuyoruz.

Salkta gelimilik ölçütlerinin en önemlisinin anne ve bebek ölüm oranlar olduunu, bebek ölüm oranlarnn gün gittikçe azaldn bildiren Yavuz, bebek ölüm hznn binde 92den binde 10,7e kadar düürüldüünü vurgulad.

DOURGANLK ORANI DÜTÜ

Bu orann daha da düürülmesi için çalmalara hzla devam edildiini aktaran Yavuz, Mardinde dourganlk hz 3,1 ile Türkiye ortalamasnn üstünde. Türkiyede bebek ve anne ölüm oran hzlca dümekte. Dünya Salk Örgütünün gelimekte olan ülkelerin oranlar yakalanm. Buna ilikin eitimlerimiz devam ediyor. ifadelerini kulland.

Ambulanslarla vakaya ulama hzlarnn son derece iyi olduunu aktaran Yavuz, il genelinde birçok dalda uzman hekimlerin bulunduunu ve tedavi artlarnn iyiletirildiini anlatt.

Hastanelerde birçok ilki gerçekletirdiklerini kaydeden Yavuz, Midyatta ilk kornea nakli yapld, Derikte artk kapal yöntemle krk ameliyatlarn gerçekletiriyoruz. Tüm ilçe hastanelerimizde iç hastalklar, çocuk ve kadn doum gibi ana branlarmz mevcut. Tüm ilçe hastanelerimizde di ünitelerimiz var. Vatandalarmza salkl ve nitelikli hizmet sunmak için var gücümüzle çalyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git