Sahipli kedi ve köpeklerin kimliklendirilmesi zorunlu olacak

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği arasında konuya ilişkin protokol imzalandı

Haberler 19.02.2021 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve Orman Bakanl öncülüünde yürütülen çalmayla sahipli kedi ve köpeklerin kimliklendirilmesi uygulamasna geçilecek.

Bakanlktan yaplan açklamaya göre, konuya ilikin olarak Gda Kontrol Genel Müdürlüü ile Türk Veteriner Hekimleri Birlii (TVHB) arasnda protokol imzaland.

Protokolle kedi, köpek ve gelinciklerin hareketlerinin takibiyle bata kuduz hastal olmak üzere hayvan hastalklaryla daha etkin mücadele etmek amacyla bu hayvanlarn kimliklendirilerek elektronik ortamda kayt altna alnmas amaçlanyor.

Gda Kontrol Genel Müdürü Harun Seçkin ve TVHB Merkez Konseyi Bakan Ali Erolunun imzalad protokol çerçevesinde sahipli köpeklerin bu yldan itibaren, sahipli kedi ve gelinciklerin ise 2022den itibaren bireysel olarak kimliklendirilerek kayt altna alnmas zorunlu olacak.

TERK EDLEN HAYVANLARIN SAHPLERNE ULAILACAK

Kedi ve gelinciklerin bu yldan itibaren gönüllü kayt altna alnabilecei uygulama kapsamnda, Bakanlktan üretim izni alm ev ve süs hayvanlar üretim merkezlerindeki kedi, köpek ve gelincikler de kayt altna alnacak. Uygulama TBMM gündeminde olan Hayvan Haklar Yasasnn uygulanmasna temel tekil edecei gibi sokaa terk edilen veya kaybolan hayvanlarn sahiplerine kolaylkla ulalabilmesini salayacak.

Açklamada, uygulama esaslarna ilikin de bilgiler yer ald. Buna göre, yeni doan ev hayvannn sahibi, doum tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde Bakanln il veya ilçe müdürlüüne bavuracak. Mikroçip taklarak pasaport düzenlenen ev hayvanlar 15 gün içinde, ev hayvanlarna yaplan alar ve sahip deiiklii gibi bilgileri en geç 15 gün içinde kaydedilecek. Sahipsiz hayvanlarn, hayvan barnaklar tarafndan gerçek veya tüzel kiiliklere verilerek sahiplendirilmesi durumunda, hayvann salk karnesiyle sahiplendirme tarihinden itibaren en geç 60 gün içinde il veya ilçe müdürlüklerine bavurulacak.

Resmi veteriner hekim tarafndan hayvan için yeni pasaport düzenlenecek ve veri tabanna kaydedilecek. Kaytl ev hayvanlarnn ölümü ya da kaybolmas halinde en geç 60 gün içinde ev hayvan sahibi, durumu il veya ilçe müdürlüüne bildirecek. Terk edilmi hayvan bulan kiiler, bu hayvanlar sahiplenmek isterse bavurularn il/ilçe müdürlüklerine yapacak.

Kedi, köpek ve gelinciklere derialt mikroçip uygulanacak ve el terminali araclyla okunabilecek, bundan böyle sokaa terkedilmi kedi ve köpein kime ait olduu el terminaliyle okunarak sahibi tespit edilebilecek. Kuduz as bata olmak üzere hayvann geçmiine ait tüm hastalklar kayt altna alnacak. Mikroçip uygulamas Bakanlk bünyesinde çalan veteriner hekimler veya onlarn gözetiminde veteriner salk teknikeri/teknisyenleri marifetiyle yaplabilecei gibi imzalanan protokol kapsamnda serbest veteriner hekimler tarafndan da yaplabilecek.

Ana Sayfaya Git