"Sakin şehrin" nüfusu arttı!

Uluslararası Cittaslow İcra Kurulu toplantısında "sakin şehir" unvanı alan Bitlis'in Ahlat ilçesinde, artan turizm potansiyeli ve yapılan yatırımlarla tersine göç yaşanmaya başladı.

Haberler 05.10.2019 - 10:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uluslararas Cittaslow cra Kurulu toplantsnda sakin ehir unvanna layk görülen Bitlisin Anlat ilçesinde, artan turizm potansiyeli ve yeni yatrmlar nüfusun 19 binden 26 bine çkmasn salad.

Türklerin Anadoluya giriinin kaps ve Anadolunun tapusu olarak nitelendirilen Ahlat, dünyann en büyük Türk slam mezarl olan Selçuklu Meydan Mezarl, kümbetleri, tarihi kale ve camileriyle bölgenin en önemli destinasyonlar arasnda yer alyor.

UNESCO Dünya Kültür Miras Geçici Listesinde bulunan ve 200ün üzerinde kriteri tamamlayarak sakin ehir unvan alan ilçede yaplan tantm çalmalar sayesinde tersine göç yaanyor.

Önceki yllarda yatrm alanlarnn kstl olmas ve isizlik nedeniyle darya göç veren ilçe, yatrmlarn artmas ve ekonomik canllk sayesinde son zamanlarda göç almaya balad.

- Yaz aylarnda nüfus 40 bine çkyor

Ahlat Belediye Bakan Abdulalim Mümtaz çoban, AA muhabirine yapt açklamada, darya olan göçü durdurmak için çalma yürüttüklerini belirterek, göç konusunun ehirlerin en büyük sorunlarndan biri olduunu belirtti.

nsanlarn bulunduu yerde balarn zayflamas, isizlik gibi sorunlarn vatanda göç ettiren sebepler olduunu anlatan çoban, öyle konutu:

lçemizde 18-19 bin nüfus vard ve bu yeterli deildi. ehirleri nüfussuz brakmak, oralar harabe etmektir. u an ilçemizin nüfusu 25 bini at, yazn 40 bini buluyor. Dardaki vatandalarmzdan dönü sinyalleri alyoruz. Hedefimiz de önümüzdeki 5 ylda 10 bin civarnda nüfus artyla buray daha da zenginletirmek. Göçü durdurmak için önce corafyamz seveceiz. Buralar kymetli topraklarmz. Buras göller bölgesidir. Bu turistik bir zenginlik. Ecdatlarmz miras brakm ve Anadoluyu bize yurt yapanlar da burada yatyor.

- Vatandalar huzuru gördü

Sakin ehir unvan alan ilçede vatandalarn gece geç saatlere kadar sahilde dinlenebildiini anlatan Abdulalim Mümtaz çoban, Sahilde çalmalar yürüttük, iskeleler, yürüyü yollar yaptk. Buralar deer kazand için ümitler de artmaya balad. nsanlar batda aradn burada da bulabileceini anlad. Güvenlik tehdidini kaldrdk. nsanlar bölgede terörün olmadn, huzur kentini gördü. Kardeliimizi de pekitirecek iler yaptk. Festivaller düzenleyip, devleti vatandala buluturduk. Bakanlar Kurulu, kuvvet komutanlar ve Cumhurbakanmz vatandalarmzla bir araya gelerek, buradan tüm Türkiyeye seslendi. lçemiz devletiyle kucaklaan toplum hürriyetine dönütü. Böyle olunca da vatanda Bitliste ve burada yaamann avantaj olduunu gördü, gidenler geri döndü. dedi.

Önceden ilçede bir endüstriyel yatrm bile olmadn anmsatan çoban, u anda 15e yakn fabrikann faaliyet yürüttüünü ve her birinin en az 150 kiiyi istihdam ettiini de vurgulad.

Ana Sayfaya Git