"Şal şapik" yaşatılıyor

Doğal tiftikten üretilip kök boya ile renklendirilen ve tezgahlarda dokunan "şal şapik" kumaşının, gelecek nesillere aktarılması için, görevlendirme yapılan belediyeler tarafından atölyeler açıldı

Haberler 20.07.2018 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cizre Halk Eitim Merkezi Müdürü Ahmet Gümü:

Amacmz kendi tiftiimizi üretmek. Bunun için çalmalarmz sürüyor. Bunu saladmzda 5 bin liraya mal olan alapik kumann maliyetini yar yarya indirmi olacaz

Kurs eitmeni Mustafa Arslan:

Bu destei aldmz sürece bu yöresel mirasmz devam edecek ve gelecek nesillere kazandrlacak

rnakn kültüre miras al apik kumann yaatlmas için, görevlendirme yaplan belediyelerce atölye açld.

çileri Bakanlnca görevlendirme yaplan rnak ve Cizre belediyeleri, doal tiftikten üretilip, kök boya ile renklendirilen ve geçmite evlerdeki tezgahlarda dokunan al apik kumann gelecek nesillere aktarlmas için çalma balatt.

Geçmite dil, Silopi, Uludere ilçeleri ve çevre köylerinde dokunurken, zaman içerisinde hayvancln gerilemesine bal ham madde sknts ile bölgede üretimi azalan bu kuman yeniden üretimine balanmas için rnak merkez ve Cizre ilçesinde iki atölye açld.

Yazn serin kn scak tutmas nedeniyle dört mevsim tercih edilen, daha önce yüzlerce insana ekmek kaps olan ancak günümüz modasna uyarlanamad için zamanla unutulmaya yüz tutan kuman yeniden üretimi için Halk Eitim merkezleri bünyesinde açlan atölyelerde, gençler hem meslek öreniyor hem de gelir elde ediyor.

Gümü: Amacmz kendi tiftiimizi üretmek

Cizre Belediyesinin destei ile Halk Eitim Merkezi bünyesinde açlan al apik atölyesinde 20 kadn, 4 usta öretici gözetiminde üretim yapyor.

Cizre Halk Eitim Merkezi Müdürü Ahmet Gümü, AA muhabirine yapt açklamada, ilçede al apik atölyesinin kurulmasnda Valiliin ve belediyenin büyük katklar olduunu belirtti.

Gümü, 2 yllk ARGE çalmalarnn ardndan atölyeye ürün almaya baladklarn ifade ederek, atölyede eitim alan 20 kadnn meslek örendiini aktard.

Bu kuman çok pahal olduunu, saf tiftik, keçi yününden yapldn dile getiren Gümü, daha önce ham maddesinin Iraktan getirildiini söyledi.

Gümü, Amacmz kendi tiftiimizi üretmektir. Bunun için çalmalarmz sürüyor. Bunu saladmzda 5 bin liraya mal olan alapik kumann maliyetini yar yarya indirmi olacaz. dedi.

12 metrelik bir kuma yaklak 10 günde hazrlanyor

Atölye eitmenlerinden Mustafa Arslan, kursiyerlerin tümünün kadnlardan olutuunu dile getirerek, kadnlarn hem meslek örendiini hem de aile bütçelerine katk sunduklarn aktard.

Kuman geleneksel yapsn bozmadan gelen talep dorultusunda üretim yaptklarn ifade eden Arslan, 12 metrelik bir kuman yaklak 10 günde hazrlandn dile getirdi.

Arslan, imiz çok zor ve devlet destei istiyor. Belediyemize bize bu imkan salad için teekkür ediyoruz. Bu destei aldmz sürece bu yöresel mirasmz devam edecek ve gelecek nesillere kazandrlacak. diye konutu.

Kursiyerlerden Halise Batar, çok dikkat isteyen bu alanda çalt için mutlu olduunu belirtti.

Atölyede örendii bu meslek dorultusunda ilerde atölye açabileceini aktaran Batar, Atölyede çalarak hem evime desteim oluyor hem de meslek öreniyorum. Burada tarihimizi yaatmak adna çalyor olmamz bize ayrca evk veriyor. ifadelerini kulland.

rnakta Külliye Camisinin altnda yaplyor

rnakta da Külliye Camisinin altnda belediye tarafndan tahsis edilen 60 metrekarelik atölyede 4 usta gözetiminde 12 kursiyer tarafndan üretim yaplyor.

Eitmen Rdvan Erta, 15 yl önce ald eitim dorultusunda imdi örencilere al apik kumann üretimi konusunda destek sunduunu söyledi.

Erta, Uak ve Konyadan aldklar ipliin yüzde 100 hayvansal tiftikten olutuunu vurgulad.

Bu sayede daha ince kumalar dokuduklarna iaret eden Erta, 12 metre uzunlukta 35 santimetre enindeki kuma bir hafta 10 gün içinde hazrladklarn aktard.

Halk Eitim Merkezi ve belediyenin talep ettii ceketlik kuman, yaklak 3 bin liraya satldna dikkati çeken Erta, al apik yöresel kyafetimiz. 1516 metreden oluuyor ve 4 bin 500 liraya satlyor. dedi.

Kentin kültürünü yanstacak tek sanatn al apik kuma olduuna dikkati çeken Erta, son yllarda kaybolmaya yüz tutan bu tarihi mirasa sahip çkan rnak Belediyesine minnettar olduklarn dile getirdi.

Usta öretici Ahmet Batmaz, 2004 ylnda al apik kumann yapmn örendiini anlatarak, i yerini kapatmas dolaysyla belediye bünyesinde açlan atölyede örencilere tecrübelerini aktardn belirtti.

Böyle bir atölyenin külfetli olduu için devlet desteiyle yaplmas gerekiyordu. Belediyemiz sahip çkarak tekrar kültürümüzü yaatmak adna atölyemizi açt. diyen Batmaz, yörenin kültürünü yaatmak için ellerinden geleni yapacaklarn kaydetti.

Kültürümüzü yaatp onunla var olmak istiyoruz

Giysi tercihinde al apik kuman tercih eden vatandalardan Mahmut Babat, bu kuma ileyen ustalarn hayatn kaybetmesiyle kültürü yaatacak insanlarn saysnn da azaldn dile getirdi.

Babat, belediyenin böyle bir projeye sahip çkmasn takdirle karladn ifade ederek, Bir takm kyafeti 67 bin lira ödeyerek Iraktan getiriyorduk. imdi belediyenin bu kültüre sahip çkarak maliyeti yarya indirmesi gerçekten büyük bir hizmet. Kültürümüzü yaatp onunla var olmak istiyoruz. Emei geçenlere teekkür ediyorum. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git