Salep bitkisi toplayıp satarak çocuklarını okutuyor

HAKKARİ'nin Yüksekova ilçesine bağlı Kamışlı köyünde yaşayan Nahide Fırat, salep bitkisi toplayıp satarak hem 7 çocuğunun okul masrafını çıkarıyor hem de çiftçilik yapan eşine destek oluyor.

Haberler 31.07.2018 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yüksekovaya 15 kilometre uzaklkta bulunan Kaml köyünde vatandalar geçimlerini daha çok tarm ve hayvanclkla salarken, yaz aylarnda da salep toplayp satarak para kazanyor. Köyde yaayan Nahide Frat da 7 çocuunun okul masrafn karlayabilmek ve çiftçilik yapan eine destek olmak için salep topluyor. Frata çocuklar da yardm ediyor. Nahide Frat, büyük çabayla topladklar salebi, kilosu 50 liradan aracya satyor. Arac da dondurma üretimi için salebi Kahramanmaraa gönderiyor.

çOCUKLARININ GEçMN SALIYOR

Yln belli günlerinde toplayabildekleri salebi satarak geçimlerini saladklarn söyleyen Frat, Topladmz bu bitki dondurma mayasnda kulanlyor. Günde 5 kilo kadar toplanan salepleri isteyen kurutup, isteyen de ya haldeyken satyor. Sabahtan akama kadar ovaya gelip, çapayla topra kazp, salep topluyoruz. 7 çocuumun okul masraflarn bu ekilde karlyorum. Topladmz salepleri köyde bir vatandaa satyoruz. Salep kurutulup satlrsa daha çok para ediyor. Fakat kaynatmas biraz zahmetli olduu için pek zaman bulamyoruz. Biz de bu ekilde topraktan çkardktan sonra temizleyip veriyoruz. Kazandm parayla çocuklarm okutuyorum. çocuklarmn ihtiyaçlarn ve okul masraflarn karlyorum dedi.

Annesiyle birlikte salep toplayan 6nc snf örencisi Necla Frat ise mesailerinin sabah balayp, akama kadar devam ettiini söyledi. Okul masraflarn karlamak için annesiyle birlikte salep topladn belirten Necla, Okul masraflarmz böyle çkartyoruz. Günde 2 kilo toplayabiliyorum. Kendi ihtiyaçlarmz kendimiz karlyoruz. Okul için kitap, defter, kalem, ayakkab ve kyafet alyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git