Samsat sallandı

ADIYAMAN'nda merkez üssü Samsat ilçesine bağlı Kırmacık köyü olan Richter ölçeğine göre 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Haberler 25.04.2018 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adyamann Samsat ilçesinde 5,1 büyüklüünde deprem meydana geldi.

Babakanlk Afet ve Acil Durum Yönetimi Bakanlnn (AFAD) resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 03.34te merkez üssü Samsat olan 5,1 büyüklüünde deprem kaydedildi. Sarsntnn yerin 7 kilometre derinliinde olutuu belirlendi. Söz konusu olayn ardndan geçen bir saatte büyüklükleri 1,4 ile 2,7 arasnda deien 8 artç sarsnt kaydedildi.

Bu arada, depremin etkisiyle ilçe merkezi ve köylerdeki baz binalarda hasar olutu. Sarsnt annda panikleyen baz vatandalara da 112 Acil Servis ekipleri müdahale etti. Adyaman Valiliince oluturulan ekip, depremin etkiledii bölgede hasar tespit çalmalarn sürdürüyor.

Geçen yl da deprem meydana gelen ve ar hasar oluan ilçede hasar gören binalarda AFAD ve itfaiye ekiplerince enkaz kaldrma çalmalar yürütülüyor.

- Yaral says 39

Samsattaki depremin ardndan ilk yaral saysn Kaymakam Sedat Sezik telaffuz etti ve ilk bilgilere göre 13 kiinin hafif yaralandn belirtti.

lerleyen saatlerde yaral saysn 19 olarak yenileyen Vali Nurullah Naci Kalkanc, hastaneye kaldrlanlarn deprem paniiyle kaçrken aya taklan, düen, kolunu çarpanlardan olutuunu ve hayati tehlikelerinin bulunmadn bildirdi.

Yarallarla ilgili son açklamay yapan Salk Bakan Ahmet Demircan ise Depremden 39 kii etkilendi, 35 yaralnn tedavisi sürüyor. Ar bir hastamz görünmüyor. dedi.

- Depremzedelere psikolojik destek

Depremin hemen sabahnda Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüünce, psikososyal destek verilmeye baland.

28 kiiden oluan uzman ekipler, ilçede evleri hasar gören ya da depremden etkilenen vatandalarla görümeye balad. Ekipler, vatandalara psikososyal destek hizmeti salayp hasar ve ihtiyaç tespit çalmalar yürüterek depremzedelerin aclarn hafifletmeye çalyor.

- Babakan Yldrmdan mesaj

Babakan Binal Yldrm, spanyaya yapaca ziyaret öncesi Esenboa Havalimannda basn toplants düzenledi.

Toplant srasnda Samsattaki depreme de deinen Yldrm, Dün gece Adyaman Samsatta meydana gelen depremden dolay bölge halkna, vatandalarmza geçmi olsun diyorum. Güzel olan, can kaybmz yok. Baz binalarda hasar var ve bunlarla ilgili Babakanlk gerekli çalmalar balatt. Hasar tespitleri, yaplmas gereken yardmlar neyse bunlar konusunda hemen harekete geçilmitir. ifadelerini kulland.

- Depremzedeler yaadklarn anlatt

Samsat ilçesinde 5,1 büyüklüündeki depreme uykularnda yakalanan vatandalar, yaadklarn anlatt.

Depremzedelerden Ali Ylmaz, sarsntlar nedeniyle babasna ait evin kolonlarnda hasar olutuunu dile getirdi. Geçen ylki depremi de yaadn aktaran Ylmaz, 90 yandaki annemle babamn yaad evde zarar var. Adyaman merkezde yayordum, depremi duyunca nasl geldiimi inann hatrlamyorum. Annem ve babam evde mahsur kalmt, sa olsunlar kapy krp kurtarmlar. dedi.

lçe esnafndan Mustafa Yakarylmaz da deprem srasnda panik yaadklarn ifade etti.

- Hayvanlar kurtarmak için seferberlik

Depremde Yavuzselim Mahallesindeki iki katl bir bina büyük oranda ykld. Binann alt katnda kalan ve saylar 130 civarnda olduu belirtilen küçükba hayvanlarn kurtarlmas için çalmalar balatld.

Yaklak 4 saat süren çalmalarn ardndan hayvanlardan bir ksmnn telef olduu belirlendi. Ekipler 10 kadar hayvan canl kurtard.

- 8 saatte 43 artç

Sabaha kar saat 03.34te merkez üssü Samsat ilçesi olan 5,1 büyüklüünde depremin ardndan artç sarsntlar da hissedildi.

Yerin 7 kilometre derinliinde oluan sarsntnn üzerinden geçen yaklak 8 saatte, ehir merkezi ve köylerde 1 ila 3,6 büyüklüü arasnda 43 artç sarsnt kaydedildi.

- Geçen yl da 5,5 büyüklüündeki depremle sarslmt

Samsat ilçesinde 2 Mart 2017 tarihinde 5,5 büyüklüünde deprem meydana gelmiti.

Peinden çok sayda artç depremin de yaand ilçede gerçekletirilen hasar tespit çalmalarnda, Samsat merkez ve köylerinde 2 bin 48 yapnn bin 289unun ar hasarl, 168inin orta hasarl, 542sinin de az hasarl veya hasarsz olduu, buna göre ilçe merkezindeki yaplarn yüzde 78inin, köylerdeki yaplarn ise yüzde 69,5inin ar hasarl olduu belirlenmiti.

Depremin ardndan ayn gün çadrlar datarak halkn maduriyetini gidermek için harekete geçen kamu kurumlaryla sivil toplum örgütleri, ayn zamanda halka scak yemek ve insani yardm faaliyetlerinde de bulunmutu. çadrlarn konteynerlere çevrildii ilçede, 13 Nisan 2018 tarihinde yeni konutlarn yapm için de dümeye baslmt.

Söz konusu tarihte, Babakan Yardmcs Recep Akda ile TBMM Bakanvekili Ahmet Aydnn katlmyla 403 deprem konutunun temel atma töreni gerçekletirilmiti.

Ana Sayfaya Git