Sanal dolandırıcıların yeni hedefi doktorlar

Pandemi döneminde popülerleşen doktorların sosyal medya hesapları, dolandırıcıların hedefi oldu.

Haberler 13.09.2021 - 07:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ele geçirilen hesaplardaki takipçiler, doktorlar tarafndan paylaldn düündüü, ksa yoldan yüksek miktarda para kazanaca yönündeki mesajlara ya da iletilere inanarak paralarn kaptryor. Sosyal medya hesab çalnan Kadn Hastalklar ve Doum uzman Doç. Dr. Hanifi ahin, Bir hastam HPV as olmak için 3 aydr para biriktiriyordu, maalesef dolandrclar onun biriktirdii parasn aldlar. Bir tane hasta daha yine dolandrlm durumda dedi.

Önce hekimlerin sosyal medya hesaplarn hedef alyorlar, sonra direkt mesajlarla ele geçiriyorlar. Hesaplardan paylatklar fotoraflarla mesajlarla da takipçileri dolandryorlar. Siber dolandrclarn yeni yöntemi pandemiyle birlikte takipçi says her gün art gösteren ve toplumda güvenirlii yüksek seviyede olan doktorlarn sosyal medya hesaplar. Siber güvenlik uzmanlar ve hesab çalnan hekimler ise uyaryor, Bir doktor böyle mesajlar paylamaz

HESAP çALINDI UYARISI E-POSTA LE GELR

Pandemi döneminde popülerleen doktorlarn sosyal medya hesaplar, dolandrclarn hedefi oldu. Ele geçirilen hesaplardaki takipçiler, hekim tarafndan paylaldn düündüü, ksa yoldan yüksek miktarda para kazanaca yönündeki mesajlara ya da iletilere inanarak paralarn kaptryor. lk olarak sosyal medya hesabnn mesajlar bölümüne hesabnz çalnd eklinde bir mesaj gönderiliyor. Hesap sahibi, bu mesaj açarak, çalnma korkusuyla bilgilerini mesajn içindeki bölümlere yazmaya balaynca hesab otomatik olarak çalnm oluyor. Uzmanlar ise hesabnz çalnd mesajnn sosyal medya uygulamalarnn mesajla deil, e-posta yoluyla uyar gönderdiini belirtiyor.

DEKONTLAR BLE PAYLAILIYOR

Dolandrclar sosyal medya hesaplarn ele geçirdikten sonra, 1 koy, 5 kazan mantndaki mesajlar paylamaya balyorlar. Baz hesaplardan ele geçirilmi olan hesabn sahibi doktorun adna düzenlenmi dekontlar bile paylalyor. Pandemi döneminde takipçi says her gün art gösteren ve toplumda güvenilirlii yüksek olan doktorlarn sosyal medya takipçileri bu yöntemle dolandrlyor.

HPV AISI OLMAK çN 3 AYDIR PARA BRKTRYORDU, MAALESEF DOLANDIRICILAR ONUN BRKTRD PARASINI ALDILAR

Sosyal medya hesab çalnan doktorlardan biri de Kadn Hastalklar ve Doum uzman Doç. Dr. Hanifi ahin oldu.

ahin, Yaklak 2-3 ay önce nstagram hesabm dolandrclar tarafndan ele geçirildi. Özellikle instagram taklit eden bildirimler geliyor, hesabnzda u problem var gibi. Siz o linke tkladnz zaman ya da o gelen mesaja cevap verdiinizde hesabnz ele geçirilmi oluyor. Benim hesabmdan o dönem 1 yatrn size 100 verelim eklinde bildirimler paylald. Hekimlere olan o güven ve saygnlk, insanlarn inanmas baz iyi niyetli takipçilerimizin, vatandalarmzn iyi niyetlerinin kurban olmasn salyor. Bu anlamda uyarc bir ey olmas lazm, hekimlerin öyle paylamlar yapmayaca, titan zinciri eklinde ilere giremeyecei yönünde vatandalarn bilgi sahibi olmas lazm. çünkü çamzda, özellik bu dönemde bu tarz saldrlar olabiliyor. Madur olan oldu, bir hastam HPV as olmak için 3 aydr para biriktiriyordu, maalesef dolandrclar onun biriktirdii parasn aldlar. Bir tane hasta daha yine dolandrlm durumda. Tabi her ey kartn üretiyor. Hesab çalanlar gibi bu hesab ele geçirenler, bu tarz yeteneklerini faydal ilere yönelten insanlarda var. Sosyal medya uzmanlarndan yardm alarak ben hesabm geri almay baardm. Ama baz arkadalarmz maalesef geri alamyorlar dedi.

TAKPçLERN DOKTORLARIN BU TARZ çALIMALAR YAPMAYACAINI ÖNGÖRMELER VE ÜPHEC DAVRANMALARINI TAVSYE EDYORUZ

Dijital letiim ve Siber Güvenlik Uzman Dr. Nabar Garakhanova, Doktorlarmzn da sosyal medya ve dijital medyayla çok ilgileri olmad için kendi hesaplarn açtklarnda baz unsulara dikkat etmiyorlar. Her zaman direkt mesaj kutularna sizinle ilgili ikayet var ya da hesabnz hacklendi, ele geçirildi, lütfen bunu tklayn eklinde. Özellikle nstagramda onlarda ciddi bir ey sanyorlar ve tkladklar anda ifreleri isteniyor, ifrelerini giriyorlar ve maalesef hesaplar ele geçiriliyor. Daha sonra hesaplarn geri alma frsatlar da olmuyor. Dolandrclar onlarn adyla önerilerde, tavsiyelerde bulunuyorlar. Doktorun ismine bir dekont yaplyor, o dekontu da gösteriyorlar. Takipçileri de o hekimimize güven tekil ettii için, dijitalde en önemli hususunda güven olmasndan dolay düünmeden ayn ilemi yapyorlar. Burada yapmamz gereken; birincisi doktorlarmzn her hangi bir mecradan gelen mesaj dikkate almamas gerekir. çünkü bu tür çalmalar sosyal medya hesaplar direkt mesaj kutusundan göndermez. Bunlar e-posta vastasyla gönderirler. kinci olarak; her zaman ifrelerini ikili dorulama metoduyla kullanmalar gerekiyor. Baka bir hesaptan girildii zaman dorulama size telefonla ya da e-postayla geldiinde yaplabilsin. Bir dier unsur ise lütfen herkes bilgilerini bir sosyal medya hesab açtnda bilgilerini eksiksiz doldursunlar. Bu durumu ikayet ettiiniz zaman mecraya, sizin bilgilerinizi 1-2 gün içinde ölçtükten sonra iade edebiliyorlar. Fakat bilgileriniz eksikse bunu yapamazlar. Dier taraftan takipçilerin doktorlarn bu tarz çalmalar yapmayacan öngörmeleri ve üpheci davranmalarn tavsiye ediyoruz. Kesinlikle doktorlaryla ayrca bir iletiime geçerek doruluu teyit etmelerini öneriyoruz eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git