Sanal dünyanın gerçek tehditleri

Terör örgütü mensuplarının deşifresine yönelik "sanal devriye" görevi yürüten siber polisler, geçen yıl 42 bin sosyal medya hesabını inceleyerek aralarında FETÖ/PDY, PKK ve DEAŞ propagandası yapanların da olduğu bin şüphelinin tutuklanmasını sağladı.

Haberler 19.03.2019 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Emniyet Genel Müdürlüü (EGM) Siber Suçlarla Mücadele Daire Bakanl bünyesinde görevli uzman personel, terör örgütü mensuplarnn deifresine yönelik sanal devriye görevi yapyor.

Bu kapsamda siber polislerce 2018 ylnda FETÖ/PDY propagandas yapan 15 bin, PKK propagandas yapan 12 bin ve DEA propagandas yapan 2 bin sosyal medya hesab incelendi.

Ayrca 13 bin sosyal medya hesabndan da devlet büyüklerine hakaret edildii, uyuturucu sat ve kullanmn özendirmeye yönelik paylamlarda bulunulduu ve dier suç içerikli paylamlarn yapld tespit edildi.

nceleme sonucu, bu sosyal medya hesaplarn kullanan yaklak 18 bin kiinin kimlik bilgilerine ulald.

Düzenlenen operasyonlarda gözaltna alnan 2 bin üpheliden bini çkarldklar mahkemece tutukland.

- ki ayda 7 bin sosyal medya hesab incelendi

Sanal devriye ekiplerince, 1 Ocak-28 ubat döneminde yürütülen çalmalar kapsamnda 2 bin 500ü FETÖ/PDY, bin 500ü PKK ve 3 bini de dierleri olmak üzere 7 bin sosyal medya hesabndan suç içerikli paylamlar yapld belirlendi.

Bu sosyal medya hesaplarn kullandklar belirlenen 3 bin 500 kiiye yönelik operasyonlarda yakalanan 100 üpheli hakknda adli ilem balatld.

- Terör örgütleri sahte hesaplarla alg yapyor

EGM Siber Suçlarla Mücadele Daire Bakan Yardmcs Kerim Altay, terörle mücadelede artk siber suç kavramnn da yer aldna iaret ederek, terör örgütlerinin kendi tabanlarna sosyal medya üzerinden sahte hesaplarla mesajlar verdiklerini söyledi.

Terör örgütlerinin bu sayede alg operasyonu yürüttüklerini ifade eden Altay, Siber Suçlarla Mücele Daire Bakanl olarak bu yeni konsepte uygun olarak güvenlik politikalarmz gelitiriyoruz. Yaptmz en önemli faaliyetler, terör propagandas yapan sosyal medya hesaplarnn tespiti, deifresi ve adli birimlere intikal ettirilmesi. Bu çerçevede terör örgütlerini 7/24 sanal devriyelerimizle takip ediyoruz. diye konutu.

Siber polislerin, her bir terör örgütünün sosyal medya faaliyetlerini ayr ayr takip ettiklerini anlatan Altay, sosyal medya paylamlarnn suç içerikli anahtar kelimeler araclyla tarandn bildirdi.

- Gezi sürecinde gördük

Altay, sosyal medyann gücünü Gezi olaylar srasnda gördüklerini söyledi.

Güvenlik birimlerimizin de sanal devriyeler vastasyla sosyal medyada olmas gerektiini Gezi sürecinde gördük. diyen Altay, unlar kaydetti:

Bu amaçla Siber Suçlarla Mücadele Daire Bakanl olarak gelitirdiimiz yazlmlarla sosyal medyann takibini gerçekletiriyoruz. Bu yazlmlar kendi mühendislerimiz tarafndan ihtiyaçlarmz karlayabilecek ve teknolojik gelimelere uygun ekilde tasarlanm yazlmlar. Dardan müdahale söz konusu deil, kendi güvenliini içinde barndryor.

Türkiyenin terörle mücadelede evrim geçirdiini ifade eden Altay, terör örgütlerine kar silahl mücadele kadar siber alandaki mücadelenin de önemli olduuna dikkati çekti.

- Olmayan eyleri gerçekmi gibi paylayorlar

Altay, terör örgütlerinin, madur olduunu iddia eden kiiler araclyla alg operasyonlar yaptklarn anlatt.

Terör örgütü FETÖnün bu konuda geçmi zamandan beri çok ciddi anlamda faaliyet gösterdiine iaret eden Altay, u tespitlerde bulundu:

Bunu dier terör örgütlerinde de net bir ekilde görebiliyoruz. Olmayan, gerçek d, yalan haberleri gerçekmi gibi halkmzn önüne sunarak bir kamuoyu oluturma, toplum ve devlette bir bask oluturma gibi bir amaçlarnn olduunu net bir ekilde görebiliyoruz.

Bizim de bu ahslarn tespit ve deifresiyle gerçei ortaya çkarma gibi önemli bir misyonumuz var.

Sosyal medyada paylalan yalan haberlerin deifresine yönelik youn ekilde çaltklarn anlatan Altay, Gezi olaylar srasnda paylalan ve bir TOMA tarafndan ezildii iddia edilen cesedin, bir kadavraya ait olduu tespitini buna örnek gösterdi.

Terör örgütlerinin, tabanlarn dinç tutmak için sosyal medyadan sklkla yanl haberler paylatklarn belirten Altay, Sosyal medyay öyle düünün, gözaltna alnan ahsn, gözaltna alnmadan önce yapt son i Ben gözaltna alnyorum. eklinde tweet atmak oluyor. Bu toplumda ciddi anlamda karln bulan bir mesaj. Dolaysyla bunu iyi analiz edip güvenlik güçlerimizi bu anlamda düzgün yönlendirmek asli görevlerimizden bir tanesi. Operasyon yapan birimlerimize anlk olarak bu mesajlar ileterek onlarn güvenlik tedbirlerini o çerçevede yeniden gözden geçirmesini salyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git