Sanal ve gerçeği onlara anlatınız

"Çocuklara sanal ile gerçek hayatın farkı anlatılmalı"

Haberler 08.07.2018 - 12:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dijital Bamllkla Mücadele Dernei Bakan ve pedagog Doç. Dr. Dilci:

çocuklar sanal ile gerçek hayatta oyun ve oyuncak tercihleri konusunda doyumsuz olmamaldr. çünkü çocuklar darda oyuncakla kandrlabilir

çocukluk döneminde çizilen resimler, kullanlan renkler, sergilenen oyun tipleri, çocuklarn gelecekte nasl bir karakter tayacana dair ipuçlar verir

(Yaramazlk yaparsan polis amcalar gelir, jandarma gelir seni alp götürür) gibi ifadeler yerine onlarla bark olmalarn salayan söylemler gelitirmek gerekir

Uzmanlar, çocuk istismarnn önlenebilmesi için eitim ve aile içi iletiimin büyük önem tad, çocuklara sanal ile gerçek hayatn farknn anlatlmas gerektii uyarsnda bulundu.

Dijital Bamllkla Mücadele Dernei Bakan ve pedagog Doç. Dr. Tuncay Dilci, pedofili ve çocuk istismarnn sadece bugün yaanmadn, çok eski zamanlardan beri gelen bu sorunlar için ailelerin gereken tedbirleri almas gerektiini belirtti. Anne babalarn çocuklaryla iletiim kurma becerilerini artrmalar gerektiini vurgulayan Dilci, unlar kaydetti:

çOCUK STSMARINDA NTERNET

Ebeveynlerin çocuklaryla ilgili duyarl olmalar ve onlar tanmalar gerekir. çocuk neyi seviyor, neye kar zaaflar ve ilgisi var, bunlar bilmesi gerekiyor. çocuun kendi kendisini tanmasna da frsat vermeli. çocua, kendi bedeniyle ilgili özellikle güvenlik ve hassasiyet gerektirecek mahremiyete dayal bir eitim de verilmelidir. çocuklara okul öncesi dediimiz 35 yatan itibaren doru ve salkl bir ekilde cinsel eitimin verilmesi gerekir. çocukluk döneminde yaanan cinsel saldrlara kar duramam, o konuda bir sknt yaam kii, ilerleyen zamanda yetikin olarak bu yanl davran yön deitirme olarak baka birine uygulayabilmektedir.

Dilci, ailelerin, çocuklarn izledii televizyon programlarna kar duyarl olmasnn önemine dikkati çekerek, baz televizyon programlarnda bir fail oluturulduunu ve bu failin sanki programn yöneticisi gibi gösterildiini aktard.

Bu tür programlarn, halkta panik ve zafiyet oluturabileceine iaret eden Dilci, öyle devam etti:

SANAY DÜNYAYI TANIMAK

Sanal bir dünyada yayoruz. Dijitallemenin getirdii hem özgürlük hem tutsaklk hem de insan olmadan uzaklama eiliminin gösterildii bir dönemde zor ve mücadele vermemiz gereken bir gelecek bekliyor. Yine yetikinlerin pedofoloji hastalna sahip kiilerin varln tespit ettiimiz zaman ya da kii kendinde böyle bir eilim, zaaf ortaya çkt zaman tedavi olunabilecek bir hastalk olduunu bilmesi gerekir ve utanmadan gidip ilgili kliniklerden destek almas gerekir. çünkü küçük yalardan itibaren maruz kalnan iddete bal film içerikleri veya dier pornografik türevli paylamlar insan bu tür sapknlklara itebilir. çocuun izledii filmlere kar ailenin çocuklar hakknda bilinçli olmas gerekir. O filmlere kar birtakm kodlama sistemi getirerek hangi filmlere hangi saatlerde hangi içeriklerde hangi düzeyde ve ne kadar izlediine dair çocuklara kar bir tedbir alnmas gerekir.

lerleyen yalarda çocuklarn nasl bir karaktere sahip olabileceklerinin eylemlerinden anlalabileceini anlatan Dilci, çocukluk döneminde çizilen resimler, kullanlan renkler, sergilenen oyun tipleri çocuklarn gelecekte nasl bir karakter tayacana dair ipuçlar verir. Örnein resimlerinde ar koyu siyah kullanmas, saçlarn bildiimizin dnda çizilmesi gibi. dedi.

CNSEL ETM VERLMEL

Belirli bir mesafe koyarak küçük yatan itibaren çocua cinsel eitim verilmesinin önemini vurgulayan Dilci, Cinsel eitimi anne kz çocuuna, baba erkek çocuuna laykyla vermelidir. çocuun yabanclara kar hangi alanlar mahrem, yabanclar kendisine ne kadar yaklaabilir, ne tür söylemlerde bulunabilir bu konularda da çocuklar bilinçlendirilmelidir. çocuklar sanal ile gerçek hayatta oyun ve oyuncak tercihleri konusunda doyumsuz olmamaldr. çünkü çocuklar darda oyuncakla kandrlabilir. Aile, çocukla güven ve sevgi temeli yaklam içerisinde olmaldr. diye konutu.

POLSLERLE KORKUTULMAMALI

çocuklarn polislerle korkutulmasnn yanllna da iaret eden Dilci, u bilgileri aktard:

(Yaramazlk yaparsan polis amcalar gelir, jandarma gelir seni alp götürür) gibi ifadeler yerine onlarla bark olmalarn salayan söylemler gelitirmek gerekir. Polislerin her zaman kendilerinin destei için olduklarn, onlara rahatlkla koabileceklerini, haber verebileceklerini ve onlarn her durumda yanmzda olduklarn söylememiz gerekir. çocuklarmza 155156 gibi numaralarn öretilmesi gerekir ve polislerin olduu yerde ilk onlardan yardm istemeleri öretilmelidir. Ayrca çocuklarmza kaçrlmaya maruz kaldklarnda ilk etapta kendini yere atma, kar tarafa tekme atma ve çlk akma gibi kar tarafa ok etkisi yapacak tekniklerin öretilmesi lazm. Güvenlik güçlerimizin korkutucu obje deil koruyucu melek olarak bilinmesi lazm.

Ana Sayfaya Git