Sanalda büyük tehlike!

Bilişim Uzmanı Şener Kul, Çiftlik Bank gibi sanal dolandırıcılık oyunlarının yanı sıra 'bilgisayarını açık bırak, para kazan' vaadiyle de vatandaşların tehlike altında olduğunu söyledi. Günlük 20 dolar gibi bir kazanç fırsatı sunarak dolandırıcılığa zemin hazırlandığını belirten Kul, ayrıca açık bırakılan bilgisayarların başkalarının denetimine girebileceğini, bunun da birçok bilişim suçuna zemin hazırlayabileceğini vurguladı.

Haberler 02.04.2018 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sanal bir saadet zinciri oluturularak binlerce kiinin dolandrld çiftlik Bank olaynn ardndan gözler para kazanmay vadeden sanal oyunlara çevrildi. Biliim Uzman ener Kul, bu tür internet siteleri ve sanal oyunlara kar uyarlarda bulundu. Dolandrcla yönelik uygulamalarn genelde büyük paralar kazanmay vadettiini dile getiren Kul, nsanlarn bu tarz uygulamalara itibar etmesiyle olumsuz sonuçlar doar. lk önce sisteme para yatrmalar isteniyor, üye kazanm oluyor. Üye kazanm yüksek rakamlara çktnda, sistem belli bir ksma ödeme yapabilir. nsanlar buna kanmasn. Baz ödemeler yaplr, bunlar tamamen gösteri içindir. Bu tip oluumlara hiçbir ekilde itibar edilmemeli. Saadet zinciri dediimiz bu tip oluumlarda mutlu ayrlan insanlara rastlamayz. Bir süre sonra çok büyük zararlarla insanlarn kurtulmaya çaltn biliyoruz. Geçmite ülkemizde saadet zincirlerinin dolandrcl gerçek hayatta olurdu, ama imdi sanal alemde yaamaya baladk dedi.

çiftlik oyunlar oynamak isteyenlere tavsiyelerde bulunan ener Kul, çiftlik oyunlar, Facebook ile hayatmza girdi. Orada insanlar, sanal olarak bir çiftlik kuruyordu. Fakat bu gibi yerlerde kimse kimseye bir para kazandrma vaadinde bulunmamt. Baz oyunlarn içinde ücretli seçenekler var. Oyunlarda baz bölümleri geçebilmek için ücret ödeyebilirsiniz. Bu gibi oyunlar oynanabilir. Bu oyuncuyla oyun firmas arasndadr. Ancak i saadet zincirine dönüüyorsa, farkl vaatler veriliyorsa, sürekli ödeme yapmanz isteniyorsa, oralardan uzak durmak gerekiyor diye konutu.

SUçA ALET OLABLRSNZ

Sanal alemdeki çiftlik oyunlarnn yan sra son dönemlerde bilgisayarnz açk brakn, para kazann gibi sözlerle vatandalarn da kaldrldn kaydeden ener Kul, sözlerini öyle sürdürdü:

Bilgisayarnz açk brakn, para kazann gibi vaatlerinde bulunan irketler var. u anda bu ekilde çalan, aktif olan irketler var. Bilgisayarnz açk tutarsanz, size para vereceklerini söylüyorlar. Fakat insanlar bilgisayarlarn açk tutarken, bilgisayarlarndan hangi ilemlerin yapldn bilmiyorlar. Neden açk tuttunuz diye sorduumuzda, Bir program indirdim, onu açtm ve bilgisayarm açk braktm diyorlar. Bilgisayarn içinde ne yapldn da bilmiyorlar. Belki de para kazanacaklarn umarken, çok büyük bir suça ortak oluyorlar, ama farknda deiller. Belki de bir ay sonra bana çok büyük bir bela alacak, bunu bilemiyoruz. nsanlar bilgisayarm açk brakaym, kolay para kazanaym diye düünüyor. Ama hiçbir ey yapmadan kimse size para vermez. Bilgisayar açk braktklarnda suça alet olabilirler. Açk braklan bilgisayarda yaplan her hamleden abone sorumlu oluyor. Evde bilgisayar açtnzda, bu program indirdiinizde yaplan ilemlerden sorumlu oluyorsunuz. nsanlara bu tip eyler ne yazk ki cazip geliyor. Bilmediiniz hiçbir programa, hiçbir saadet zinciri oluturan oyuna itibar etmeyin. Sistem hep rahat yaama, gösterili bir hayat sunar. Büyük yerlerde toplantlar yapar, büyük salonlar seçerler ve gösteri odakldr. Böyle yerlerden uzak durmalar gerekiyor. çok büyük paralar kaybedilebilir.

BAKANLIK ÖZEL BR BRM KURMALI

Bilgisayar açk braktrp para kazandrmay vadeden irketlerin günlük 20 dolarlk kazanç vereceklerine inandrdklarn anlatan ener Kul, Günlük 20 dolar kazançtan bahsediyorlar ama bunun karlnda ne yaplaca bilinmiyor. Bir günde 20 dolar para kazanmak isterken, çok büyük bir suçun altna imza atabilirsiniz. Ya da bir suçun orta olabilirsiniz. Sizden bir çok gelir elde ettikten ya da yapmak istedikleri ilemleri tamamladktan sonra irketlerin içini boaltp kaçabilirler. lgili bakanln çok hzl hareket edip, bununla ilgili özel bir birim kurmas gerekiyor. Günümüzde saadet zinciri ve internetten dolandrclar çok hzl hareket ediyor. Saadet zinciri olan tüm oluumlar inceleme altna alnp, kuluçka evresindeyken gerekli denetim ve düzenlemeler yaplmal. Bundan sonra daha fazla türeyecekler. Bunun için acil olarak bir birim hayata geçirilmeli dedi.

NTERNET GÜVENLNZ SALAYIN

Son olarak modem ifresinin kimseyle paylalmamasn tavsiye eden ener Kul, çiftlik oyunlarna ya da dier sanal oyunlara dahil olmayabilirsiniz, ancak kimsenin düünmedii bir problem daha var. Sizin internet ifrenizle insanlar internetinize balanabilir. Modem cihazlarnz güvenli hale getiriyor olmanz lazm. Dardan birisi sizin internetinize balandnda, bu tip ilemler yaptnda sorumlusu siz oluyorsunuz. Modem ifrelerini kimseyle paylamamz gerekiyor. Manisadan bir irketin interneti kullanlarak bir bankaclk ilemiyle ilgili dolandrclk gerçekletirildi. Bu ev kullanclarnn da bana geliyor. Evde ya da iyerinde modemin ifreleriyle ilgili ek güvenlik almalyz diye konutu.

Ana Sayfaya Git