Şanlıurfa müziği UNESCO yolunda

ŞANLIURFA Büyükşehir Belediyesi bünyesinde, kentin müziğinin kurumsal yapı çerçevesinde gelecek nesillere taşınması ve korunması için Konservatuar Şube Müdürlüğü açıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, "Şu anda müzik şehri olmanın altyapılarını oluşturuyoruz. Elde ettiğimiz kaynaklarla UNESCO Daimi Temsilciği'ne müracaatlarda bulunduk" dedi.

Haberler 12.03.2019 - 11:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyann en eski kentlerinden olan, önemli sanatçlarn yetitii anlurfada, Büyükehir Belediyesince eski Reji Kilisesi olarak bilinen Kemalettin Gazezolu Kültür Merkezinde Konservatuar ube Müdürlüünün açl gerçekletirildi. anlurfa Büyükehir Belediyesi Konservatuar ube Müdürlüü açlna Bakan Nihat çiftçi, sanatçlar Mehmet Özbek, Zekeriya Ünlü, Halil Altngöz ile anlurfal sanatçlar, sanatseverler ve çok sayda kii katld.

Müdürlük bünyesinde kurulan konservatuvarda, yerel sanatçlarn ve sanata gönül veren gençlerin akademik anlamda müzik eitimi almas salanacak. Büyükehir Belediye Bakan çiftçi, Artk çocuklarmz ve gençlerimiz müzik ile kültür anlamndaki yeteneklerini gelitirmek istiyorlarsa Büyükehir Belediye Bakanlmzn Konservatuar ube Müdürlüümüzün kaplar herkese adil bir ekilde açk. ehirleri ehir yapan farkllklard kültürü, sanat ve müziidir. anlurfada yaayan insanlar olarak da bir bak açsna ihtiyacmz var. anlurfann sokaklar, ahengi ve sra geceleri anlurfada kendi deerlerini yetitirdi. brahim Tatlsesleri, Kazanc Bedihleri, Mukm Tahirleri, Tenekeci Mahmutlar, Mehmet Özbek hocam, Zekeriya Ünlü ve Halil Altngözü yetitirdi; fakat herkes onlar kadar anlurfann dnda bu iin mücadelesini veremiyor olabilirler. Onun için bizim daha bilimsel bir ekilde yaklamamz lazm dedi.

UNESCO DAM TEMSLCNE MÜRACAATLARDA BULUNDUK

Müzik ehri olma yolunda UNESCOya bavurduklarn kaydeden Bakan çiftçi, u anda müzik ehri olmann altyaplarn oluturuyoruz. Bu da bilimsel kaynaklarla olacak ve gerek müzik sempozyumu gerek ise müzik çaltaylar ulusal ve uluslararas ölçekte anlurfada farkl müzik kültürlerinin olduunu ortaya çkaracaktr. Elde ettiimiz kaynaklarla UNESCO Daimi Temsilciine müracaatlarda bulunduk. imdi de ube Müdürlüümüzün resmi açln gerçekletiriyoruz diye konutu.

Konservatuar açlna katlan sanatç Mehmet Özbek ise unlar söyledi:

Bu iin elence anlamnda deil, kültür çerçevesinde yaplmas gerekiyor. Bugün müziimize bizler elence çerçevesinde bakyorduk. Sayn bakanmzn faaliyetleri ile geçtiimiz aylarda yerli ve yabanc birçok bilim adamnn katlm ile bir sempozyum düzenlendi. Burada anlurfamzn müziini masaya yatrarak, neler yaplmas gerektiini birer bildiri ile sundular. Bu da anlurfamzdaki ilk atlmd. Bundan böyle akademik bir yuvamz var. çocuklarmz artk müzii sokaktan ve medyadan deil, burada güzel bir ekilde, hocalarmzn nezaretinde örenecekler. Bu türküleri örenirken de bir kültür edinmi olacaklar. Bu bakmdan bu konservatuarn çok hayrl olduuna ve bu hayra da imza attndan dolay sayn bakanm ve kadrosunu yürekten kutluyorum.

Ana Sayfaya Git