Sarıçiçek gök taşı "Vesta"dan gelmiş

Bingöl'deki Sarıçiçek Köyü'ne 2015'te düşen ve "Sarıçiçek" adı verilen gök taşının, Mars ve Jüpiter arasındaki bir asteroidden 22 milyon yıl önce koptuğu belirlendi.

Haberler 20.03.2019 - 09:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bingöldeki Sarçiçek Köyüne 2015 ylnda düen ve Sarçiçek ad verilen gök tann, Mars ve Jüpiter arasndaki bir asteroidden 22 milyon yl önce koptuunun bilimsel olarak ortaya konduu bildirildi.

Ege Üniversitesinden yaplan açklamaya göre, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öretim Üyesi Doç. Dr. Ozan Ünsalan ve NASAdan bilim insanlarnn bulunduu 79 kiilik ekip, Sarçiçek gök tann oluumundan Türkiyeye ulamasna kadar olan süreci aratrarak bilimsel makale haline getirdi.

Makalenin bayazarln yapan Ünsalan, nadir görülen bu gök tann Mars ve Jüpiter arasndaki 4 Vesta asteroidinin güneyindeki kraterden 22 milyon yl önce koptuunu tespit ettiklerini, bu durumun ilk kez bilimsel olarak kantlandn bildirdi.

Gök talarnn ya, yapsal özellikleri ve geldii noktaya dair yaklak 9 yldr meteoritler ve asteroit madencilii üzerine çalmalar yürüttüklerini ifade eden Ünsalan, unlar kaydetti:

NASA- SETI Enstitüsünden Dr. Peter Jenniskens ve bir örencimle köydeki çalmalarmzda 343 gök ta örnei topladk. Bu örnekleri makalede görevli bilim insanlarna ulatrdk. Uzmanlk alanlarna göre bilim insanlar gök ta üzerinde incelemelerde bulundu. Ortaya çok önemli sonuçlar çkt. NASAnn DAWN görevi kapsamnda elde ettii verilerden de yararlanarak nadir görülen bu gök tann, Mars ve Jüpiter arasndaki 4 Vesta asteroidinin güneyindeki Rheasilvia çarpma tabannda bulunan Antonia kraterinden 22 milyon yl önce koptuunu tespit ettik. Bu durumu ilk kez bilimsel olarak kantlam olduk.

Bingöle düen gök tann ilk olutuu süreçte çok daha büyük olduunu ve dünyaya dütüü srada yüzde 95inden fazlasnn sürtünmeyle atmosferde parçalandn vurgulayan Doç. Dr. Ünsalan, u bilgileri verdi:

Dünyaya yakn asteroidlerin bir haritas mevcut. Ülkemiz de bu konuda önemli admlar atyor. Birçok ilde meteor takip sistemlerimiz var. Bunu daha önce TÜBTAK projesiyle balatmtk. Dünyann atmosferine yaklaan bir meteoridin özelliini bilirseniz ondan kendinizi korumak için onunla nasl mücadele edeceinizi de bilirsiniz. 4 Vesta asteroidinden kopup da zaman içerisinde dünyamza girebilecek olan bir takm Vesta kökenli meteoritlerle karlarsak artk nasl bir mücadele yapabileceimizi biliyoruz.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak da açklamasnda bilim dünyasn heyecanlandran bu çalmada görev üstlenen Doç. Dr. Ünsalan baarsndan dolay tebrik etti.

Budak Türk aratrmacmz üstlendii görevle üniversitemiz ve ülke adna önemli bir baarya imza att ve gururumuz oldu. Ege Üniversitesi olarak bu da bize bir ey gösteriyor, Türk bilim insanlar, özgüven içerisinde ülkemizin ve üniversitelerimizin adn dünyaya duyuruyor ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git