Satranç sayesinde dikkat eksikliği problemini yendi

Mardin'de doğuştan gelişim geriliği teşhisi konulan 11 yaşındaki Umut Yıkılmaz, doktor gözetimindeki eğitim ve aktivitelerin yanında satranç sporuyla dikkat eksikliği problemini de yenerek yaşıtlarının beceri ve gelişim seviyesini yakaladı.

Haberler 25.01.2020 - 11:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doumundan bir süre sonra doktorlarn geliim gerilii tehisi koyduu 11 yandaki Umut Yklmaz, ailesinin ilkokul birinci snfa giderken balatt satranç sporundaki baarsyla dikkati çekiyor.

Asker baba ve salk personeli annenin tek çocuu olarak 2009 ylnda dünyaya gelen Umut Yklmazda, henüz bebekken geliim gerilii tespit edildi.

Rahatszlnn tedavisi için eitim almasna ramen mesafe katedemeyen Umut, ilkokula balarken ailesi tarafndan satranca yönlendirildi. Yaklak be yldr devam ettii satranç sayesinde rahatszlndan kurtulan Umut Yklmaz, 11 ya kategorisinde Mardin il ikincisi olarak Antalyada devam eden Türkiye Küçükler, Yldzlar, Emektarlar Satranç ampiyonasnda mücadele etme baars gösterdi.

- Geliimini satranca borçluyuz

Anne Deniz nan Yklmaz, henüz birkaç aylkken seslendikleri halde tepki vermeyen Umutta bir salk problemi olduunu fark ettiklerini belirtti.

Sürekli doktor gözetiminde tutulan Umuta henüz 14 aylkken Hacettepe Üniversitesinde geliim gerilii tehisi konduunu anlatan Yklmaz, bunun üzerine hemen eitim sürecini balattklarn kaydetti.

lkokul birinci snfta satranca balayan Umutun, ar ders programna ramen satrançtan ödün vermediini, her zaman severek satranç kursuna gittiini dile getiren Yklmaz, öyle konutu:

Satranç sayesinde u anda hiçbir skntmz yok. lkokul öretmenine sonradan Umutta geliim gerilii vard, artk yok dedim. Yok öyle bir ey diye inanmad. Geçen sene kontrollerde hiçbir sknts olmadnn, sadece biraz dikkat eksiklii olduu söylendi. Zaten dikkat eksiklii olan çocuklara satranç öneriyorlard. Dikkat eksikliinin giderilmesinde satrancn gerçekten çok büyük bir pay var. Geliimini satranca borçluyuz.

- Satranca ara verdi, okuldaki baars dütü

çocuunun okul ve satranç kursu arasnda çok youn bir tempoyla çaltn belirten Deniz nan Yklmaz, bu nedenle geçen eitim-öretim ylnn ikinci yarsnda satranca ara vermek zorunda kaldklarn aktard.

Daha rahat bir okul döneminde çocuklarnn baarsnn artmasn beklerken notlarnn dütüünü belirten Yklmaz, bu sayede satrancn Umutun okuldaki baarsna dorudan etki yaptn görerek çocuklarn yeniden satranca balattklarn kaydetti.

- Sorunum yok

Umut Yklmaz ise satranç sayesinde hayatnn çok deitiini dile getirdi.

Satrançta baarl olmak için çok çabaladn, sürekli taktik aldn aktaran Yklmaz, Okulum iyi gidiyor, sorunum yok. Geçen sene satranca biraz ara vermek zorunda kalmtm. kinci dönem notlarmn dütüünü fark ettim. imdi yeniden satranç oynuyorum. ifadelerini kulland.

Yklmaz, ulusal dereceler elde ederek farkl ehirleri ve ülkeleri görmek istediini kaydetti.

Ana Sayfaya Git