Satrançseverleri buluşturan kahve

Siirt'te 30 yıldır hizmet veren Satranç Kahvesi'nde bir araya gelen 50 yaş üstü vatandaşlar, yudumladıkları çay eşliğinde hem satranç oynuyor hem de bu zeka oyununun gelecek nesillere aktarılması için gençlere örnek oluyor.

Haberler 25.07.2019 - 00:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Siirtteki Satranç Kahvesinde bir araya gelen 50 ya üstü vatandalar, gün boyu bu zeka oyunuyla vakit geçiriyor.

Cumhuriyet Caddesindeki eski Kasaplar çarsnda 30 yldr hizmet veren Satranç Kahvesi, kentte ileri yata satranca merak duyanlarn buluma noktas.

Farkl meslek mensubu veya emekli 50 ya üstü satrançseverler, kültürel miras olarak gördükleri bu zeka oyununu oynamak için kahveyi mesken tutuyor.

Yudumladklar çay eliinde satranç oynayan vatandalar, bunun gelecek nesillere aktarlmas için de gençlere örnek oluyor.

Kimi yanndaki arkadandan kimi de merakla oynayanlar izleyerek satranç örenen vatandalar, yaplan hamleleri pürdikkat takip ediyor.

- Kahvede örendi, kitabn yazd

Kahvede örendii ve merak duyduu satrançta milli takm antrenörü olan hsan Klç, kentte satranç kültürünün çok eskilere dayandn söyledi.

Klç, 22 yl önce geldii kahvede bir yaly oynarken gördüünde satranca ilgisinin baladn ifade ederek, Daha sonra satrancn turnuva ortamnn olduunu örenince bu iin teorik ksmn örendim. Yaklak 22 ylda birçok ampiyonluk elde ettim. Satranç kariyerimi antrenörlük ve hakemlikle sürdürüyorum. dedi.

Kurduu Siirt Satranç Gençlik Spor Kulübü Derneinin bakanln da yaptn anlatan Klç, satranç sevdasnn her geçen gün arttn dile getirdi.

Bu konuda kendini gelitirdiini ve Hayatmn Hamlesi ile Satranç Örenmeye Var msnz? adl kitaplar yazdn belirten Klç, satrancn heyecan ve ayn zamanda sabr gerektiren bir zeka oyunu olduunu kaydetti.

Kahvede oynayan yallarla irtibat halindeyim. Yallarn pratik gücü var, her gün oynadklar için yeni pratik hamleler yapabiliyorlar. Kendilerine göre bir sistemlerini kurmular. diyen Klç, herkese bu zeka oyunuyla ilgilenmeleri tavsiyesinde bulundu.

- 55 yldr oynuyorum

Kahvenin müdavimlerinden 78 yandaki Rait Kezer, yllarca rnakta müteahhitlik yaptn, Cizre ilçesinde genç yata bu oyunla tantn söyledi.

Kezer, kahvede bir kii hariç herkesi yenebildiini anlatarak, 55 yldr frsat buldukça bu oyunu oynuyorum. 50 yanda katldm yarmalarda 7 kupa aldm. Arkadalarmla burada buluup satranç oynuyoruz. Baz günler sabah namazndan sonra gelip zaman geçiriyoruz. ifadelerini kulland.

Bu oyuna ilgisi nedeniyle mahalledeki bütün çocuklara satranç takm aldn belirten Kezer, satrancn ilde daha da yaygnlamasn istediini dile getirdi.

- Satranç oynamak için Pervariden geliyor

Pervari ilçesinden satranç oynamaya gelen 85 yandaki Salih Ulu, gençken tant satranca ara vermeden devam ettiini belirtti.

Ulu, Gençlere tavsiyem, satranç oynasnlar. çünkü bu oyun internet kafelerde vakit geçirmekten daha iyidir. Satranç bana çok ey katt. diye konutu.

- Tutku haline geldi

Cindi Toprak (70) ise dedesinin 100 yana kadar oynad bu oyunu sürdürmeye kararl olduunu söyledi.

Yallar izleyerek satranc örendiini anlatan Toprak, unlar kaydetti:

Gençlere tavsiyem, i dnda internette zaman geçirmek yerine satranca ilgi göstersinler. çünkü bu, oyundan ziyade zihni gelitiren bir spor olarak deerlendirilmeli. Buraya köyden gelenler var. Sadece satranç oynamak için Siirte gelip daha sonra dönen vatandalar var. Satranç bir tutku haline geldi.

- Kahvesi satrançseverlerle doluyor

Kahveyi ileten Ziver Narin, kahvenin bahçesinin en scak günlerde dahi satrançseverlerle dolup tatn belirtti.

Vatandalarn satranca özel ilgi duyduuna iaret eden Narin, Kahveye Eruh, Tillo ve Pervari ilçelerinden gelenler var. Buraya gelenlerin çou zeki insanlar. dedi.

Narin, satranca ilgiyi artrmak için zaman zaman yarmalar düzenlediklerini de ifade etti.

Ana Sayfaya Git