Savaştan kaçtı vatanına kavuştu

Ailesinin Diyarbakır'dan 94 yıl önce çeşitli gerekçelerle göç ettiği Suriye'den iç savaş nedeniyle kaçarak Türkiye'ye sığınan 71 yaşındaki yüksek makine mühendisi Paşa, memleketinde yeni bir yaşama başladı.

Haberler 01.12.2017 - 09:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriyedeki iç sava nedeni kaçarak Türkiyeye snan yüksek makine mühendisi Velid Cemil Paa, ailesinin 94 yl önce göç ettii Diyarbakrda yeni bir yaama balad.

Ailesinin Diyarbakrdan 1923 ylnda çeitli gerekçelerle göç ettii Suriyenin am kentinde dünyaya gelen Paa, çeitli otomobil firmalarnda 40 yl hizmet verdi.

ç sava nedeniyle ei ile Suriyeden kaçmak zorunda kalan 71 yandaki Paa, 2 yl önce yaamlarn sürdürmek için memleketi Diyarbakr seçti.

Geçimlerini salamak için Suriyedeki mesleini sürdürmeye karar veren Paa, Diyarbakr Sanayi Sitesinde açt i yerinde kaportaclk yapyor.

inden arta kalan zamanlarda Diyarbakrn tarihi sokaklarn gezen, müzeye dönütürülen tarihi bir konakta asl aile fotoraflarna bakarak geçmii yad eden Paa, öz vatannda yaamn sürdürmenin mutluluunu yayor.

- Esas memleketim burasdr

Paa, doup büyüdüü Suriyede sava balaynca ei ile Türkiyeye gelmeye karar verdiklerini söyledi.

çünkü Suriyede ümidimiz kalmamt. Öz vatanmz burasyd. diyen Paa, iki çocuunun ise daha önce çalmak için gittikleri Suudi Arabistanda yaamn sürdürdüünü dile getirdi.

Paa, Suriyede yaarken hep memleket özlemi yaadn ama ilerinden dolay Türkiyeye dönemediini anlatarak savaa ramen 2 yl Suriyede yaamlarn sürdürmeye çaltklarn aktard.

Akrabalarmz bize Türkiyeye dönün diyorlard. Olaylarn büyüyeceini anlaynca ana vatanmz Türkiyeye döndük. diyen Paa, 2 yldr Diyarbakrda yaadklarn ifade etti.

Paa, Suriyede hiç akrabasnn kalmadna iaret ederek Bütün akrabalarm Diyarbakrda yayor. Esas memleketim burasdr. Vatandalk da aldm. Vatanmz seviyoruz. Elimden ne gelirse bu vatan için yapacam. diye konutu.

- Topramzn kokusu bambaka

Diyarbakra geldiklerinde hiç yabanclk çekmediklerini belirten Paa, Suriyedeki iini memleketinde devam ettirmenin mutluluunu yaadn anlatt. Paa, Mesleimi seviyorum. Bana bu yata hangi meslei yapmak istiyorsunuz deseniz, yine ayn meslei seçerim çünkü ben mesleimi akla yapyorum. dedi.

Emekli olduunda hayalinde hep büyük bir otomobil servisi açmak olduunu vurgulayan Paa, bu hayalini Suriyede gerçekletirdiini ancak devam etmenin ksmet olmadn dile getirdi. Paa, bu hayalini de Diyarbakrda gerçekletirmeyi hedeflediini söyledi.

- 3 kiiye istihdam

Açt i yerinde kaportac olarak hizmet verdiini, müterilerinin sunduu hizmetten memnun olduunu ifade eden Paa, 3 kiiye istihdam saladn, servis açmas halinde ise istihdam saysn 10a yükselteceini bildirdi.

Tarihi Cemil Paa Konanda anne ve babasnn fotoraflarn görünce duygulandna iaret eden Paa, Buras bizim topramz. Topramzn kokusu bambaka. dedi.

Paann i yerinde çalan Ahmet Gaza (18), Suriyedeki savatan kaçarak Türkiyeye geldiini, bir i bulmaktan memnun olduunu söyledi. Gaza, tüm Türkiyeye Suriyeli snmaclara sunduklar destekten dolay teekkür etti.

Paann i arkada Bekir Özgür de ayn sektörde hizmet verdikleri Paaya ellerinden gelen destei sunduklarn anlatt.

Paann otomotiv sektöründe tecrübeli olduuna dikkati çeken Özgür, Kendisinden çok memnunuz, baarlarn devamn diliyoruz. Bizim için insan olmas ve iini düzgün yapmas önemli. diye konutu.

Ana Sayfaya Git