Savaş'tan leylekler de nasibini aldı

Prof. Dr. Kılıç: Ukrayna'daki savaştan en az 30 bin çift leylek etkilenecek

Haberler 02.03.2022 - 01:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi (DÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öretim Üyesi ve Ku Bilimci Prof. Dr. Ahmet Klç, Rusya ile Ukrayna arasndaki savan, mart ayndan itibaren Afrikadan göç edip Ukraynadaki yuvalarna dönecek olan leyleklerin popülasyonunda gerilemeye yol açacan söyledi. Prof. Dr. Klç, Ukraynada 30 bin çift leylek saylm. Bu leylekler yuvalarn muhtemelen kaybedeceklerdir ya da deitirmek zorunda kalacaklardr dedi.

UKRAYNA-RUSYA SAVAININ ETKS

DÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öretim Üyesi Ku Bilimci Prof. Dr. Ahmet Klç, yüzlerce insann hayatn kaybettii Ukraynadaki savatan dier canllarn da etkilendiini söyledi. Prof. Dr. Klç, hatra olarak baslan altnlarda da figürleri kullanlan leyleklerin Avrupa popülasyonunda Ukraynann önemli bir paya sahip olduunu ifade ederek öyle konutu:

Burada, bitkilerden, tüm hayvanlardan, mikro organizmalardan bahsedebiliriz. Ukraynann bir özellii de Avrupadaki leylek popülasyonunda büyük bir paya sahip olmas. Ukraynada 30 bin çift leylek saylm. Dolaysyla bu leylekler yuva yerlerini muhtemelen kaybedeceklerdir ya da deitirmek zorunda kalacaklardr. Tabii ki hayvanlarn yeni yuva yeri kurmalar, yeni yiyecek yerlerini aramalar çok zor. Dolaysyla onlar da sava maduru olarak ifade edilebilir. Nüfuslarnda düü olacak. çünkü yuva kurmaya çok fazla enerji harcamalar lazm. Yiyecek yeri bulmalarnda ciddi skntlar olacak. Yuvaya 5 yumurta braksalar bile hepsini besleyemeyecekler. Doru dürüst kuluçkaya yatamayacaklar. Dolaysyla popülasyonda gerileme olacak.

GÖç YOLLARI MUHTEMELELEN DEMEYECEK

Leyleklerin sava ortamndan kaçarak, ehirlerden uzak yerlere gideceklerini aktaran Prof. Dr. Klç, öyle devam etti:

Bu da çok güç. çünkü leyleklerin bir özellii de 25- 30 sene ayn yuvay kullanmalar. Dolaysyla kolay kolay deiiklik yapamazlar. Yeni yuva kurmak için çabalar olacak ama muhtemelen büyük bir ksmnda baarszlk olacak. Dolaysyla popülasyon da geri gidecek. Genel olarak Ukrayna düzlüklerle, irili ufakl derelerle, nehirlerle kapl. Pek çok yerde var. Tabii ki sulak alanlar tercihleridir. Ama alk olduklar o düzen eskisi gibi olmayacak. Umarz bir an evvel bu sava biter. Göç yollar muhtemelen deimeyecek. Yuvalanma yerlerinde farkllk olacak. çünkü göç yollar içgüdüseldir. O kolay kolay deimez. Ama yuva seçenei olarak belki 10- 20, belki 50 kilometre daha farkl yerlere gitmeleri gerekebilir. Maalesef sava hem insanlk için hem canllar için ykmdr. Bunun durmas lazm. Bir an evvel bitmesi bütün dileimiz.

LEYLEKLER UKRAYNALILAR çN ÖNEML BR YERE SAHP

Ukraynallar için önemli bir yere sahip olan ve 2004 ylnda baslan hatra altnlarnda da figürleri kullanlan leyleklerin, 1986 ylnda yaanan çernobil nükleer felaketinden sonra tarlalarn uzun otlar ve çallklarla kaplanmas sonucu popülasyonlar azald. Ukraynallarn, yuva yaptklar evlerde yaayan ailelere ahenk getirdiine inand leyleklerin 2005te yaplan saymlarnda 30 bin çift olduklar kaydedildi.

Ana Sayfaya Git