Savcı: Ebu Hanzala kod adlı Halis Bayancuk, El Kaide'nin Türkiye emiri

DİYARBAKIR Cumhuriyet Başsavcılığı, Sakarya 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde ağırlaştırılmış ömür boyu hapis istemiyle yargılanan 'Ebu Hanzala' kod adlı Halis Bayancuk hakkında 'terör örgütü kurma ve yönetme' suçundan, 22,5 yıl hapis istemiyle yeni bir iddianame hazırladı. İddianamede, Bayancuk'un El Kaide terör örgütü ve çatışmalı bölgelerle irtibatlı grupların Türkiye emiri olduğu belirtildi.

Haberler 02.05.2018 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sakaryada, Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan arlatrlm ömür boyu hapis cezas istemiyle yarglanan Ebu Hanzala kod adl Halis Bayancuk hakknda Diyarbakrda yürütülen soruturma tamamland. Hazrlanan iddianamede, Halis Bayancukun Silahl terör örgütü kurma ve yönetme suçundan 22,5 yla kadar hapis istemiyle yarglanmas talep edildi.

El Kaide terör örgütü ve çatma bölgeleri ile irtibatl gruplarn Diyarbakr yaplanmasnn anlatld iddianamede, 14 Ocak 2014 günü tutuklanan Halis Bayancukun örgütün Türkiye emiri olduu kaydedildi. Örgütün Diyarbakr yaplanmasnda yer alan kiilerin çatma bölgelerine gittiini ifade eden savc, DEA terör örgütünün Diyarbakr emiri olduu iddiasyla tutuksuz yarglanan N.T.nin grup lideri olduu Takva Eitim ve Okuma Salonunda ise çatma bölgesinde komutan olarak aktif görev alan 10 kiinin bulunduunu kaydetti.

BALARDA 3 EL KADE HÜCRES

Diyarbakrda El Kaide terör örgütü ve çatma bölgeleri ile irtibatl, radikal-tekfirci fikirlere sahip bir yaplanma olduunu belirten savc, Bayancukun yaplanmada üst düzey sorumlu olduunu kaydetti. Bayancukun tekfirci görüleri dorultusunda sohbet ve dini toplantlar yapldn belirten savc, bu kiilerin kendilerine taban oluturmak için; Balar ilçesinde 3 farkl yerde faaliyet yürüttüüne dikkat çekti. Mescit, Takva Eitim ve Okuma Salonu ve Medrese isimli 3 adreste faaliyet yürüten yaplanmann, Suriyedeki çatma bölgelerine adam göndermek için yönlendirici dini sohbetlere önem verdiini belirten savc, u tespitlerde bulundu:

Derslerde terör örgütü eylemleri videolar izlenmekte ve CDleri ücretsiz datlmaktadr. Sava konulu tahrik edici sözler ile cihat ve ehadet kavramlar youn ekilde ilenmekte, cmbzlanm ayet ve hadisler içeren kitaplar ücretsiz datlmaktadr. Bu kiilerin, dini bilgisi az olan genç kesimin bu propagandalar sonucu terör örgütü saflarna katlmasna sebep olduklar ve çatma bölgelerine gönderdiklerine dair bilgiler alnmtr.

çOCUKLARINI RESM OKULLARA GÖNDERMYORLAR

Balar ilçesinde medrese olarak kullanlan yerde örgütsel içerikli eitim verildiini kaydeden savc, medresenin bahçe ksmnn sportif eitim maksatl kullanldn ifade etti. ddianamede, El Kaide terör örgütünün devlet kurumlar hakkndaki olumsuz propagandas sonucu, resmi okullarda eitim alnamayaca inancna sahip örgüt mensuplar ve sempatizanlarn, çocuklarn okula göndermedii ifade edildi. Bu çocuklarn örgütün fikir ve ideolojisi dorultusunda yetitirilebilmesi amacyla evlerde örgüt mensuplarnca eitime tabi tutulduunu kaydeden savc, bu sayede örgütün gelecek dönemlerdeki faaliyetleri için eleman potansiyelini artrma ve eylem potansiyelini canl tutma çabasnda olduunu belirtti. El Kaide ile iltisakl kiilerin, devletin atad resmi imamlar tanmayarak, farkl bir ortamda grup halinde ibadet ettiklerini kaydeden savc, bunun toplum içinde merak ve endie uyandrdn vurgulad.

SZ CHADA GÖNDERELM, BÜTÜN MASRAFLAR BZE AT DYORLARDI

El Kaide Diyarbakr yaplanmasnda faaliyet yürüttüünü söyleyen gizli tank Tipi, iddianameye yansyan ifadesinde, El Kaide gruplarndaki kiiler, birçok kiiyi çatmalara katlmak üzere Suriyeye gönderdi. Birçok ailenin ocana ate düürdüklerine ve insanlarn hayatlarn mahvettiklerine ahidim. Diyarbakrda ikisi merkez, biri Hani ilçesinde olmak üzere 3 grup El Kaide terör örgütü yaplanmas var. Balar ilçesindeki mescitte 30-40 var. Sal günleri 12 kii kendi aralarnda özel toplanyor. Bu toplantya baka kimse alnmyor. Sohbetlerde her Müslümann üzerine cihadn farz olduunu anlatlarak, cihada gitmeyenleri mürik olarak adlandryorlar, cihada gitmek isteyenleri ise Sizi cihada gönderelim, bütün masraflar bize aittir diyorlard.

TÜRKYEDE DE MÜCAHTLERE HTYAç OLACAKTIR

Gruba ders veren H.B.nin cihat için istekli olanlara sabr edilmesi gerektiini söyleyerek, Yakn zamanda, artlar müsait olduunda Türkiyede de mücahitlere ihtiyaç olacaktr dediini belirten Tipi, stanbuldaki El Kaide terör örgütünün Türkiye sorumlusu Halis Bayancuk, zaman zaman gelip ders verirdi. Türkiye Cumhuriyetini, taut sistem olarak adlandrp, devlet için askere gidilmemesi, adliyelere gidilmemesi gerektiini, taut devletin fikir ve görüleri dorultusunda hareket ettiklerinden dolay imamlarn arkasnda kesinlikle namaz klnmamas gerektiini, slam Devleti kurulmad için Cuma namaznn klnamayacan anlatyorlard. Milli eitime alternatif olarak Cumartesi, Pazar ve Pazartesi günleri çocuklara dini eitim veriyorlard. Ebu Hanzalann El Kaide terör örgütünün Türkiye sorumlusu olduunu biliyorum dedi.

KÜçÜK çOCUKLARI GETRYORLAR

ddianamede, El Kaide terör örgütü ile irtibatl mescit, medrese ve okuma salonu gibi yerlerin fiziki takiplerinin yapld, çok sayda küçük çocuun arabalarla buralara getirilip ders verildii de ifade edildi. Kz ve erkek çocuklarn genelde 5erli gruplar halinde getirildiklerini belirten savc, çocuklarn ders sonras arabayla götürüldüklerini kaydetti. Savc, takip edilen kiilerin akam saatlerinde 20-25 kiilik grup halinde medrese denilen yerden çktklarn da ifade etti.

EBU HANZALAYI AçIKLADI

Halis Bayancuk iddianameye yansyan ifadesinde, El Kaide ve Usame Bin Ladini övmediini belirterek, El Kaide terör örgütünün eylemlerini doru bulmadmz gibi, bunlarn slam ve Müslümanlkla ilgisinin olmadn düünüyoruz. Bu örgütün faaliyetlerine kar olduumuza dair birçok yaz yaymladk. Allahn emirlerinden biri olan cihada ilikin sözler söylemi olabilirim. Allahn tüm emirlerine batan sona itaat eden biriyim. Bunun El Kaide terör örgütü ile ilikilendirilmesi mümkün deildir. 2010dan sonra Fethullahç polisler tarafndan bu tarz soruturmalar yapld, düüncelerimiz El Kaide ile ilikilendirilmeye çalld. El Kaide terör örgütü Türkiye sorumlusu olmam söz konusu deildir. çocuumun ad Hanzala. Ebu Hanzalay, Hanzalann babas anlamna geldii için kullanyorum. Örgütsel anlam ifade etmiyor dedi.

DERS VERD MESCTTEKLER SURYEDEK çATIMA BÖLGELERNE GTT

Bayancukun, bir yl içerisinde 9-10 kez Diyarbakrdaki toplantlara katldn belirten savc, üphelinin sohbete katlanlara El Kaide terör örgütü sözde eyhlerinin yazd eserleri yol gösterici olarak tavsiye ettii, oy vermenin irk olduunu söyledii, cihat için müslümanlarn çocuklarn çatma bölgelerine göndermesi gerektiine dair konumalar yaptn kaydetti. Bayancukun, El Kaide terör örgütünün Türkiye yaplanmas içerisinde, farkl illerde, kendisine bal medrese/mescit ad altnda yaplanmalar oluturulmasn salad belirtilen iddianamede, üphelinin bu yaplanmalarn olduu yerlere giderek, toplant düzenlediini belirtti. Toplantlarda, Suriyedeki çatma bölgelerine gitmek için yeni eleman temin etme faaliyetleri yürütüldüü vurgulanan iddianamede, Kendisi ile temasa geçen kiileri Suriyeye gönderdii, örgütün ülke genelindeki yaplanmasn ekillendiren ve yeni kurulacak hücre tipi yaplanmalara karar verebilecek bir konumda olduu deerlendirilmitir denildi.

ddianameyi kabul eden 8inci Ar Ceza Mahktemesi, bu dosya ile Bayancukun Sakaryada yargland dosya arasnda hukuki balant bulunduu gerekçesiyle birletirme karar verip, dosyay Sakaryaya gönderdi.

Ana Sayfaya Git