Şehirde de kıskaçtalar

Kırsalda ağır kış şartlarına rağmen yürütülen operasyonlarda büyük darbe vurulurken, sansasyonel saldırılar gerçekleştirmek isteyen teröristlerin şehirlerdeki hain saldırı girişimleri de güvenlik güçlerince önleniyor.

Haberler 15.01.2017 - 00:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

15 Temmuz darbe giriiminden sonra younlatrlan operasyonlarla krsalda ar yenilgiye urayan PKK, ehirde de güvenlik güçlerinin kskacnda.

Türk Silahl Kuvvetleri ve emniyet unsurlarnca gerçekletirilen operasyonlar sayesinde darbe üstüne darbe alan ve sansasyonel saldr giriimleri için ehirlere gelen PKKllarn saldr planlar, istihbarat bilgileri paralelinde önleniyor. Krsaldaki saldrlarn ehirlere tayarak, rnak merkez ile Hakkarinin Yüksekova, Muun Varto, Diyarbakrn Bismil, Sur ve Silvan, Mardinin Nusaybin, Dargeçit ve Derik, rnakn dil, Silopi ve Cizre ilçelerinde çukur kazp, barikat kuran örgüt üyelerine yönelik baarl operasyonlarda PKKnn sözde ehir yaplanmas YDG-H çökertildi.

Güvenlik güçleri, ehir merkezlerinin teröristlerden temizlenmesinin ardndan örgütün krsaldaki uzantlarna yönelik çalmalarn çetin k koullarna ramen aralksz sürdürüyor. Mehmetçik, dalk alanda 2 metreye ulaan kar ve sfrn altnda 20 dereceye varan souk hava koullarna ramen düzenledii operasyonlarda çok sayda teröristi etkisiz hale getirdi, örgüt mensuplarnca kullanlan snak, barnak ve depo alanlar ile uçaksavar mevzilerini tahrip etti.

Bu sayede bata Hakkari, rnak, Siirt, Tunceli ve Diyarbakr olmak üzere Dou ve Güneydoudaki birçok yerde örgüt üyelerinin k üslenmesi büyük oranda engellendi. 2016 ylnda, 485i son üç ayda olmak üzere 805 snak ve barnak imha edildi. hbarlarn yan sra bölgede konulandrlan nsansz Hava Arac (HA), termal kamera ve anlk istihbaratlarda tespit edilen teröristlere adeta göz açtrmayan güvenlik kuvvetlerinin olaanüstü artlarda gerçekletirdii çalmalarda 2016 ylnda 80i arananlar listesinde bulunan 110 terörist etkisiz hale getirildi.

- 457 örgüt üyesi teslim oldu

Güvenlik güçlerinin özverileri çalmalaryla 2016 ylnda PKKnn planlad 313 saldr engellendi, örgüte katlm minimum düzeye indirildi ve teslim olan terörist saysnda büyük art oldu. Örgüte katlanlarn says 2015 ylnda 3 bin 572 iken, bu say 2016 ylnda 559a dütü. Son iki ayda ise sadece 5 terörist örgüte katld. Teslim olan terörist says geçen yl son 17 yln en yüksek seviyesine çkt. 2016 ylnda 457 terörist örgütten kaçarak adli makamlara teslim oldu. Yurt genelinde yürütülen terör soruturmalar kapsamnda düzenlenen operasyonlarla, son 1 ayda bin 547 kii gözaltna alnrken, bunlardan 260 tutukland.

- ehirlerdeki sansasyonel saldrlar engellendi

Yurt içi ve yurt dndaki hava destekli operasyonlarda ar darbe alan ve güvenlik güçlerinin karsna çkamayan teröristler, varlk mücadelesini göstermek için geldikleri ehirlerde sansasyonel saldrlar düzenleme yolunu seçti. Terörle mücadelede krsaldaki kararllk ehirlerde de gösterilirken, polis ve jandarmann teknik takibi, çalmas ve dikkati sayesinde teröristlerin kanl emellerini gerçekletirmeleri engellendi. Siyasilere, bürokratlara ve i adamlarna suikast, ehirlerde saldrlar düzenlemek için terör örgütünün da kadrosundan Diyarbakr, Mardin, Siirt, Van, anlurfa, Batman ve Mersin gibi illere gelen çok sayda terörist baarl operasyonlarla etkisiz hale getirildi.

Teröristlerin hain saldr planlar, düzenlenen operasyonlarla boa çkt.

- Operasyonlardan bazlar

2 Kasm 2016 günü AK Parti l Bakanl binas önünde saldr için keif yaparken MOBESE kameralarna katlan Viyan ve Sözdar Eftalya kod adl teröristler, Siirtin çal Mahallesinde bir hücre evine düzenlenen operasyonda etkisiz hale getirildi. Terör örgütünün da kadrosunda yer alan teröristlerin, 6 Aralk 2016 tarihinde Bar Mahallesindeki çatmada etkisiz hale getirilen ve örgütün bombaclar olduu tespit edilen Turan Ik ile Suriye uyruklu Agiri kod adl teröristlerle kentteki siyasi ve bürokratlara yönelik saldr planladklar örenildi.

Diyarbakrda 26 Kasmda kentte hedef seçilen kii ve yerlere yönelik saldr hazrlnda olduu deerlendirilen bir kadn terörist, merkez Balar ilçesinde düzenlenen operasyonda çkan çatmada etkisiz hale getirildi.

30 Kasm 2016da Hakkarinin emdinli ilçesinin 34üncü Hudut Tugay Komutanl Derecik Hudut Taburuna bal Kalm Tepe Üs Bölgesinde, saldr hazrl yapan bir grup örgüt üyesi tespit edildi. Koordinatlarn belirlenmesinin ardndan yaplan topçu atlar sonucu 2 PKKl terörist etkisiz hale getirildi. Vann Muradiye ilçesinde, 2 Ocak 2017 günü saldr hazrlnda olan bir örgüt mensubu gerçekletirilen operasyonda yakaland.

Diyarbakrda PKKl .Tnin, çileri Bakanlnca Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamnda Kayapnar Belediye Bakan Vekili olarak görevlendirilen kaymakama yönelik suikast için kente geldii ve keif yapt tespit edildi. Polis ekiplerince yürütülen takip sonucu söz konusu teröristin merkez Yeniehir ilçesinde kald adrese operasyon düzenlendi. Polisin teslim ol çarsna atele karlk verilmesi üzerine çkan çatmada terörist .T. etkisiz hale getirildi.

Batmanda dün çileri Bakanlnca Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamnda görevlendirilen belediye bakan vekillerine saldr hazrl yapt belirlenen PKK mensubu bir kii ile ona yardm eden ev sahibi tutukland.

l Emniyet Müdürlüü ekipleri, 155 Polis mdat Hattna gelen 20 yalarnda ismi A.Y. olan ahs Bismilden gelmi. Terör örgütü elemandr, Kayyuma saldr için gelmi ihbar üzerine belirtilen adrese operasyon düzenledi. Operasyonda, çekdar Farkn kod adl A.Y. ile evinde kald H.ç. gözaltna alnd. Emniyetteki ilemlerin ardndan mahkemeye sevk edilen A.Y. ile H.ç tutukland.

- Facia önlendi

Teröristlerin ehirlerdeki birçok saldr giriimi de güvenlik güçlerinin kahramanl sayesinde hedefine ulaamad. Bu saldrlardan biri de 5 Ocak günü zmirde yaand.

Adliyenin giriinde bombal araç ve uzun namlulu silahlarla gerçekletirilen saldrda trafik polisi Fethi Sekin, teröriste müdahalede bulunmu, ardndan fiziki takip neticesinde her iki teröristin daha fazla can kaybn amaçlayan saldr planlar engellenmiti.

Kahraman polis memuru Sekin, son kurununa kadar teröristlerle çatm, olay yerine gelen güvenlik güçlerince iki terörist etkisiz hale getirilmiti. Olayda Sekin ile adliye çalan Musa Can ehit olmutu.

Ana Sayfaya Git