Şeker fırsatçılığı

Ayçiçeğinin ardından şeker fiyatları da fırsatçıların oyun alanı oldu. Şeker fiyatları 800 TL’ye kadar çıktı.

Haberler 23.03.2022 - 01:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR(SÖZ)-Pandemi sonrasnda bozulan üretim ve tedarik zincirleriyle fiyat artan gda ürünleri, frsatçlarn yeni oyun alan oldu. Ayçiçei yann ardndan imdi de ekerde fahi fiyat artlar dikkat çekiyor. Özellikle gda sanayicisinin kulland ekerin fiyat üç kat artt. Geçen yl 50 kglk 1 torba toz eker 200 liradan satlrken, 2022 banda 455 TLye çkt. Geçen hafta ise özel fabrikalarda 600 lira olan torba ekerin fiyat 800 liraya kadar yükseldi.

TÜKETCYE DE YANSIYOR

eker fiyatlarndaki art üzerine Türkeker perakende müterilerine arlk vermi durumda. Stokçuluu önleme ve tüketiciyi korumaya odaklanan Türkekere bal fabrikalar günlük en fazla 500 ton sat yapabiliyor. Ancak yaanan duruma stokçular ve özel eker fabrikalarnn fahi zamlar da eklenince fiyat politikalar alt üst olmu durumda. eker sat yapan özel fabrikalarn 1 ay sonra sanayiye eker satn durduracaz gibi söylemlerde bulunmas da panii artrd. Sanayiciler özel eker fabrikalarnn bu tutumunun tamamen bir frsatçla döndüünü söylüyor.

DÜNYADA DA YÜKSELYOR

Dünyann en büyük eker üreticisi konumundaki Brezilyada meydana iklim olaylar üretimi olumsuz etkiledi. Dünyann en büyük ikinci eker ihracatçs konumundaki Taylandda yaanan üretim düüü de fiyatlar yukar yönlü destekledi. Rusya ve Ukrayna arasnda patlak veren sava ise hem ticaretin hem de birçok yerde üretimin durmasna neden oldu. Türkiye, Rusya, Fransa, Almanya, ABDnin ardndan pancar ekeri üretiminde dünyada 5inci srada. Dünya genelinde kam ve pancardan eker üreten ülkeler arasnda ise Türkiye 13üncü srada.

Ana Sayfaya Git