Sema kapılarının açıldığı Kadir Gecesi bugün idrak edilecek

Kur'an-ı Kerim'de "Bin aydan daha hayırlı" olduğu bildirilen Kadir Gecesi, 25 Şubat'ta başlayan "üç aylar"ın üçüncüsü ramazanın 27. gecesine denk geliyor. Korona virüs tedbirleri kapsamında camilerdeki toplu ibadet ve faaliyetlere ara verilmesi nedeniyle Müslümanlar, Kadir Gecesi'nde evlerinde ibadet ve dua edecek. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Hacı Mehmet Günay "Kadir Gecesi, herkes için ömrü boyunca bilerek ya da bilmeyerek yaptığı günahlar için samimi bir kalple tövbe istiğfar etmek, bundan sonra da her türlü günahtan uzak kalmaya kesin şekilde karar vermek için çok iyi bir fırsat sunmaktadır. Özellikle içinde bulunduğumuz salgın ortamında, üzerimizdeki hastalık ve musibetin bir an önce kalkması, hastalarımızın şifa bulması ve bu uğurda canla başla çalışan insanlarımızın sağlık, selamet ve muvaffakiyeti için hep birlikte dua ve niyazda bulunmak daha bir anlam ve önem kazanmaktadır" diye konuştu.

Haberler 19.05.2020 - 00:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyanet leri Bakanl Din leri Yüksek Kurulu Üyesi Hac Mehmet Günay, Kadir Gecesi herkes için ömrü boyunca bilerek ya da bilmeyerek yapt günahlar için samimi bir kalple tövbe istifar etmek, bundan sonra da her türlü günahtan uzak kalmaya kesin ekilde karar vermek için çok iyi bir frsat sunmaktadr. dedi.

Kuran- Kerimde Bin aydan daha hayrl olduu bildirilen Kadir Gecesi, ramazann 27. gecesinde, bugün idrak edilecek. slamda, Kuran- Kerimin indirilmeye baland Kadir Gecesi, Sema kaplarnn açld, dua ve tövbelerin kabul edildii kutlu gece kabul ediliyor. Ayrca Kuran- Kerimde ad geçen tek gece olarak yer alyor.

Kuran- Kerimde Kadir Suresinde bu gece öyle anlatlyor: üphesiz, biz onu (Kuran) Kadir Gecesinde indirdik. Kadir Gecesinin ne olduunu sen ne bileceksin. Kadir Gecesi bin aydan daha hayrldr. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü i için iner de iner. O gece, tan yerinin aarmasna kadar bir esenliktir.

Koronavirüs tedbirleri kapsamnda camilerdeki toplu ibadet ve faaliyetlere ara verilmesi nedeniyle Müslümanlar, Kadir Gecesini evlerinde ibadet ve dua ederek geçirecek.

BAZI ZAMANLAR VE MEKANLAR DERLERNDEN ÜSTÜN VE FAZLETL KILINDI

Din leri Yüksek Kurulu Üyesi Günay, Allahn sonsuz hikmet ve rahmeti gerei zaman ve mekanlarn bir ksmnn dierlerinden üstün ve faziletli klndn belirtti.

Bu zaman ve mekanlarn eref ile üstünlüklerini kendilerinde meydana gelen büyük ve önemli olaylardan aldn dile getiren Günay, Kadir Gecesinin erefi, yücelii ve faziletinin de insanln son hidayet rehberi Kuran- Kerimin bu gecede inmeye balamasndan kaynaklandn anlatt.

Kuran- Kerimin Kadir Gecesinde Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammede(S.A.V) indirilmeye balandn ve tamamlanmasnn 23 yl sürdüünü hatrlatan Günay, Kadir Gecesinin ramazann içinde olduuna ilikin görü birliinin bulunmasnn yan sra onun, ramazann hangi gecesi olduunun kesin bilinmediini belirtti.

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammedin(S.A.V) bu gecenin daha çok ramazann son 10 veya 7 günündeki tekli gecelerde aranmasn tavsiye ettiini anlatan Günay, bununla birlikte, sahabeden gelen baz rivayetlere dayanlarak bu gecenin ramazann 27. gecesi olduu yönünde güçlü bir kanaat bulunduunu vurgulad.

- BU GECE BOL BOL KURAN OKUMAK, ALLAHTAN AF VE MAFRET DLEMEK GEREKR

Kuran- Kerimde Kadir Gecesine ilikin yer alan faziletlere de deinen Günay, Kadir sözcüünün anlamlarndan biri, takdir etmektir. Duhan Suresinde de bu gecenin bütün hikmetli ilerin kararlatrld mübarek bir gece olduundan söz edilir. slam bilginleri, bu geceden itibaren bir yllk sürede meydana gelecek olaylarn, Allahn ezeli takdir ve kazas ile görevli meleklere bu gece bildirdiini belirtmilerdir. diye konutu.

Günay, Ba rahmet, ortas mafiret, sonu da cehennem azabndan kurtulu olan ramazann son günlerinin feyz, bereket ve sevap bakmndan en youn ve verimli zamanlar olduuna dikkati çekti.

Hazreti Muhammedin(S.A.V) bir hadisi erifinde, inanarak ve mükafatn Allahtan bekleyerek Kadir Gecesini ihya edenlerin geçmi günahlarnn affedileceini müjdelediini ifade eden Günay, sözlerini öyle sürdürdü:

Bu gece her eyden önce Allahtan bol bol af ve mafiret dilemek gerekir. Kadir Gecesi, herkes için ömrü boyunca bilerek ya da bilmeyerek yapt günahlar için samimi bir kalple tövbe istifar etmek, bundan sonra da her türlü günahtan uzak kalmaya kesin ekilde karar vermek için çok iyi bir frsat sunmaktadr. Bunun için elbette önce haklarna girdii kimseler varsa onlardan helallik almaya ve dargn olduu kiiler varsa onlarla barmaya çalmak esastr.

Dinimizde bu geceye özel bir ibadet veya namaz ekli bulunmamakla birlikte, herkes teravih namazndan sonra kaza ve nafile olarak diledii kadar namaz klabilir. Bu geceye eref ve üstünlük veren ey Kuran olduuna göre, bu gecede manasn anlayarak ve hikmetlerini tefekkür ederek bol bol Kuran okumak, yaplacak en güzel ilerin banda gelir.

- Yaknlarmzn halini hatrn sorup ihtiyaç sahiplerine yardm eli uzatmalyz

Bu gece yaplacak en önemli ibadetlerden birinin de kiinin samimi bir dille gönülden kendisi, ailesi, inananlar, mazlum ve madur tüm insanlk için dua etmesi olduunu belirten Günay, unlar kaydetti: Allahn rahmet ve mafiretinin saanak saanak yad bu mübarek gece vesilesiyle özellikle ihmal etmememiz gereken bir davran da yaknlarmzn halini hatrn sorup yoksul, dükün, yetim ve ihtiyaç sahiplerine yardm eli uzatmaktr. Özellikle içinde bulunduumuz salgn ortamnda üzerimizdeki hastalk ve musibetin bir an önce kalkmas, hastalarmzn ifa bulmas ve bu uurda canla bala çalan insanlarmzn salk, selamet ve muvaffakiyeti için hep birlikte dua ve niyazda bulunmak daha bir anlam ve önem kazanmaktadr.

Ana Sayfaya Git