Sentetik uyuşturucu öldürüyor

Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin sentetik uyuşturucu ölümlerinde Avrupa'da ilk sırada olduğuna dikkat çekildi.

Haberler 26.06.2019 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

26 Haziran Dünya Uyuturucu Kullanm ve Kaçakçl le Mücadele Günü münasebetiyle Yeil Yldz Bamllklarla Mücadele Dernei Genel Bakan Yahya Öer tarafndan yaplan açklamada, Türkiyenin sentetik uyuturucu ölümlerinde Avrupada ilk srada olduuna dikkat çekildi.

Açklamada, Birlemi Milletler Genel Kurulu tarafndan, 1987 ylnda uyuturucu kullanlmayan salkl bir toplum hedefine ulamak, uyuturucu ile mücadele konusunda uluslararas alanda eylem ve ibirliini güçlendirmek amacyla 26 Haziran tarihinin, Uluslararas Uyuturucu Kullanm ve Kaçakçl ile Mücadele Günü olarak kabul edildii belirtildi.

2017de Türkiyede 580 kii uyuturucudan öldü

Avrupa Uyuturucu ve Bamll zleme Merkezine göre Türkiye, sentetik uyuturucudan ölümlerde Avrupada ilk srada olduuna dikkat çekilen açklamada, 2017de Türkiyede 580 kii uyuturucudan öldü. En çok ölüm vakas 25-35 ya aras ölümlerin ya ortalamas 31.98 olarak tespit edildi. En youn ölüm gerçekleen ya grubu 25-34 ya aral olarak tespit edildi. 2017de meydana gelen ölüm vakalarnn 575inin çoklu madde kullanmndan kaynakland ifade edildi.

Öger, yapt açklamada, Uyuturucu kullanm, toplumlarn hem bugününü hem de geleceini tehdit eden, maddi ve manevi pek çok kayba sebep olan önemli bir sorundur. Uyuturucu kullanmna bal zararlar, sadece kullanc ile snrl, salk zararlarndan ibaret deildir. Salk zararlarnn yan sra çou zaman kiinin ailesine, içinde bulunduu çevreye ve toplumun tamamna yansyan sosyal, hukuki, ekonomik zararlar da beraberinde getirmektedir. dedi.

Bamllkla mücadele, klasik memur mantyla yürütebilecek bir mücadele deildir

Tedavi sürecini deerlendiren Öger, Bamllk tedavisi sonras, sosyal hayata yeniden entegrasyonun salanmas amacyla, tedavi sonras sosyal uyum hizmetleri her ilde hayata geçirilmelidir. Özelikle kullanm oran yüksek olan ilimizde bu ivedilikle yaplmaldr. ifadelerini kulland.

Merkezi hükümet, sigarann önlenmesi noktasnda göstermi olduu hassasiyetin aynsn uyuturucu kullanmnn önlenmesi konusunda da göstermesi gerektiini hatrlatan Öger, Kamu spotlar oluturulmal, sahada gönüllü çalan dier sivil toplum kurulular ile beraber çalmalarn yürütmelidir. Bamllkla mücadele, klasik memur mantyla yürütebilecek ve nihayete ulaabilecek bir mücadele deildir. Dolaysyla gönüllülerin daha fazla sahada olabilmeleri tevik edilmeli, gönüllü çalanlar taltif edilmeli, gönüllü saysnn artrlmas noktasnda çalmalara gidilmelidir. diye belirtti.

Ana Sayfaya Git