Şenyiğit uyardı

Hayvan kesim alanlarında özellikle sakatatların çevreye atılması sonucu kist hidatik hastalıklar için büyük tehlike teşkil ettiğini belirten uzmanlar, kurban kesiminin suyun temin edilebildiği yerlerde yapılmasının önemli olduğuna dikkat çekiyor.

Haberler 07.08.2019 - 10:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kurban kesimlerinin yapld özellikle sokak ve mahalle aralarnda, kesilen hayvanlarn hastalkl doku ve organlarn hayvanlara yedirmeden derin çukurlara gömülmesi gerektiini belirten uzmanlar, bu tür sakatatlar dokunma veya solunum yoluyla insanlarda kist hastalnn çkmasna sebep olabiliyor.

Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi Hastaneleri Göüs Hastalklar Öretim Görevlisi Prof. Dr. Abdurrahman enyiit, Kurban Bayramnn yaklamasyla kesimin yaplaca yerin seçimi, iç organlarn atlmas, piirilecek ette dikkat edilmesi gereken hususlar, saklanlacak etin muhafazas ve salk açsndan tüketim ekli konularnda baz tavsiyelerde bulundu.

Kurban kesiminde yer tercihi konusunda toplum olarak hijyen konusunda duyarl olunmadn belirten enyiit, Kurban kesimi için maalesef çok duyarl deiliz. Sokak ve mahalle aralarnda hijyenik olmayan ortamlarda kurban kesiliyor. Bu salk açsndan hiç uygun deildir. Kesinlikle belediyelerin gösterdii özellikle suyun temin edildii yerlerde kurban kesimi son derece önemlidir. dedi.

Diyarbakrda özellikle dikkat çeken barsaklar, karacier ve dalak gibi hayvann iç organlar tüketilmedii zaman doaya atldn hatrlatan enyiit, Doaya atlan bu organlar hayvanlar tarafndan yenilebiliyor. Bu kist hidatik hastalklar için büyük bir tehlike arz ediyor. Bazen kiiler tarafndan alnmak istenmeyen kistli karacier dar atldnda kedi veya köpekler tarafndan alnyor. Bunlarn dar atlan yumurtalar insanlar tarafndan alndnda bata karacierimiz olmak üzere bizlerde de kist hastal ortaya çkabiliyor veya kuruduunda solunum yoluyla akcierlerimizde kist hastal meydana gelebiliyor. Ayn ekilde kedi ve köpeklerin tüylerine bulatnda onlara dokunmamz durumunda bu hastalk bize bulaabiliyor. Organlarnn mutlaka ehil ellerde gömülerek yok edilmesi lazm. Dar atlan bu tür sakatatlar salk sorunu oluturabiliyorlar. ifadelerini kulland.

Kesilen hayvan etinin 1-2 saat dinlendirilmesi gerekir

Hayvan kesildikten sonra etlerin hemen poetlere doldurulmamas gerektii tavsiyesinde bulunan enyiit, Bunun yaplmas durumunda scak havann etkisiyle bozulma meydana gelebiliyor. Etleri keserken büyük parçalara bölerek hemen içeri almamz lazm. Etler içeri alndnda ise +4 veya 5 derecelik ortamda 1-2 saat dinlendirilmesi gerekir. O gün tüketilmeyecek etlerin derin dondurucuya konulmas gerekir. eklinde konutu.

enyiit, Büyükba hayvan etlerinin hemen tüketilmemesinde fayda var. Bu özellikle yallar için büyük önem arz ediyor. çünkü ölü sertlii dediimiz bir durum var ve bu, hayvanlar için de geçerlidir. Hayvan öldüü zaman etinde sertlik meydana gelir. Kapal bir ortamda 4-5 santigrat derecede dinlendirildiinde o et kendini brakr ve daha rahat piirilebilir. diye belirtti.

Kurnam etinin hemen tüketilmesinin özellikle yallar açsndan tavsiye edilmediini söyleyen enyiit, Bazen kurban etinin çok hzl bir ekilde tüketildiini görüyoruz. Bunun yaplmasnn yallar için faydal olmadn ifade etmek isterim. Et, piknik ortamnda mangal üzeri piirilecekse en az 10 santimetrelik bir mesafenin olmas, alev veya korun üzerinde tutulmamas lazm. çünkü o alev, et üzerinde proteinleri denatüre ederek hem etin bozulmasn hem de içinin pimemesine sebep oluyor. Ayn zamanda etin d da kömürletiinden kanserojen bir etki oluturabilir. dedi.

Derin dondurucuya braklan et 6 aydan fazla bekletilmemelidir

Etin saklama ekilleri konusunda salk açsndan tüyolar veren enyiit, Saklanacak etler ne büyük ne de küçük parçalar olmaldr. Etleri, yemeklik parçalar halinde saklamakta fayda var. Eer bu et buzlua konacaksa bir veya iki hafta içerisinde tüketilmesi lazm. Buzlua konan et buzluktan çkarlp çözüldükten sonra muhakkak tüketilmelidir. Tekrar dondurulmas durumunda bozulur ve sala zarar verir. diye aktard.

enyiit, Etin çözülmesinde bazlar eti scak suya veya kn kalorifer peteinin üzerine brakarak hzl çözülmesini salyor. Bu salkl deildir. En ideal olan eti buzdolabnda sebzenin üzerine brakp kendiliinden çözülmesini salamaktr. Derin dondurucuya braklan etin maksimum tüketim süresi 3 ile 4 aydr, ancak 6 ay geçmemelidir. Derin dondurucuya braklan et, 6 aydan fazla bekletilmemeli ve öncesinden tüketilmelidir. ifadelerini kulland.

Et ile beraber yourdun tüketilmesini tavsiye etmiyoruz

Salk açsndan etin faydalarna ve tüketilme ekline de deinen enyiit son olarak unlar söyledi:

Etlerde her türlü vitamin vardr. Ama C ve E vitaminleri yoktur. Onun için etlerin sebzeyle piirilmesinde çok büyük fayda var. Bu ekilde C ve E vitamini de alm oluruz. Et ile beraber yourdun tüketilmesini tavsiye etmiyoruz. çünkü vitaminlerin emilmesi engellenebiliyor. Genellikle etler ayranla tüketiliyor. Bu pek önerilen bir ey deildir. Et de karbonhidrat olmad için çok fazla doygunluk vermez. Kii, bazen 2 veya 3 porsiyon et yedii zaman farkna varmayabiliyor. Özellikle kolesterolü yüksek, damar sertlii ve 60 ya üstü hastalar dikkat etmelidirler. Özellikle yallar porsiyon seçimlerinde dikkat etmesi, çok ar ve yal yemek yememesi lazm. Bazen televizyonlarda kuyruk ya yenilmesi gerektii söyleniyor fakat bu herkes için geçerli deildir. çalan insanlar açsndan belki bir ey fark etmeyebilir fakat kolesterolü, karacier yalanmas, damar sertlii olan kiilerin et tüketiminde çok dikkatli olmasnda fayda var.

Ana Sayfaya Git