Serinleten içecekler!

Geleneksel Anadolu mutfağının vazgeçilmezi şerbetler, ramazanda sağlıklı serinlemek isteyenlerin tercihi oluyor.

Haberler 10.05.2019 - 11:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Huzur ve bereket ay ramazanda dengeli beslenme ve salkl ürün tüketme daha da önem kazanyor. Hava scaklnn her geçen gün artt ramazan aynda sv tüketimindeki tercihler salk açsndan da önemli. Zengin tarihi ve kültürel deerleri bünyesinde barndran Diyarbakrn unutulmaya yüz tutan lezzetlerinin peine düen Diyarbakr Olgunlama Enstitüsü, yöresel içecekleri orijinal tariflerine uygun olarak hazrlyor. Kzlck, vine, üzüm, demirhindi, limon, karanfil, meyan gibi meyve ve ifal bitkilerle yaplan erbetler ve içecekler, salkl olduu kadar göze ve damaa da hitap ediyor.

Salkl beslenmede içecek önemli

Diyarbakr Olgunlama Enstitüsü yiyecek içecek hizmetleri öretmeni Gülden Bulut Durak, usta öreticilerle ramazana özgü serinleten erbetler hazrlyor. Hazrladklar erbetleri sipari dorultusunda sata da sunan enstitüdeki öretmen ve usta öreticiler ayn zamanda unutulmaya yüz tutan bu içecekleri tarifleriyle kayt altna alyor.

Durak, ramazann scak günlere denk geldiini, bu nedenle sv tüketme ihtiyacnn da arttn söyledi.

Asitli, gazl ve sala zararl olanlar yerine doal meyvelerden ya da yöresel otlardan yaplan içecek ve erbetlerin tüketilmesinin daha faydal olacan ifade eden Durak, Meyan erbetini ele aldmzda bölgemiz için önemli bir içecek. Özellikle ramazan aynda çokça tüketilen hazm kolaylatran bir içecek. Lohusalarda sütü artrdna inanlan arab- harir olarak da adlandrlan erbet de lezzeti ve aromasyla ramazanda tüketilen bir içecek. diye konutu.

Bunun yan sra reyhan erbeti, naneli ayran, limonata, vine suyu ve pekmez erbetinin de ramazanda rahatlkla tüketilebileceini ifade eden Durak, salkl beslenmede salkl içecein önemli olduuna deindi. Durak, Anadolu lezzet aratrmaclar olarak, gazl ve asitli içecekler yerine meyvelerden ya da salkl otlardan yaplan erbetlerin ve sularn tüketilmesini tavsiye ediyoruz. dedi.

Asitli ve gazl içeceklerin kemik erimesi riskine etkisi

Özel bir hastanenin beslenme ve diyet bölümünden uzman diyetisyen Özlem Tay da gazl ve asitli içeceklerin yüksek oranda eker ve tuzun yan sra fosforik asit içerdiini belirtti. Fosforik asidin kanda bulunan kalsiyumu balayarak kemik dokunun ypranmasn hzlandrdna, ileri yalarda kemik erimesi riskini artrdna iaret eden Tay, öyle devam etti:

Fosforik asit reflü ve gastrit gibi mide rahatszlklarna neden olur. Gazl içeceklerde bulunan kafein, uyku problemlerine, ba arsna, konsantrasyon güçlüklerine, kalp ritim bozukluklarna neden olur. Hiçbir besleyici deeri olmayan gazl içeceklerin tüketilmesi su ihtiyacn karlamad gibi aksine vücutta sv kaybna neden olmaktadr.

Ramazan ay boyunca susuzluu gidermek için en kaliteli svnn su olduuna dikkati çeken Tay, bunun yan sra evde yaplan taze limonata, meyan erbeti, ayran gibi içeceklerin de tercih edilebileceini kaydetti.

Ana Sayfaya Git