Servet çürüyor

Trafik ekiplerince alıkonularak otoparklara bırakılan binlerce araç çürümeye terkediliyor.

Haberler 28.11.2019 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda 2010 ylndan bu yana üzerinde yasal ilemler yaplarak trafikten men edilen binlerce araç, otoparklarda çürümeye terk edilmi durumda.

27.04.2005 tarih ve 25798 sayl resmi gazetede yaymlanan 5335 sayl Baz Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Deiiklik Yaplmasna Dair Kanunun 11inci maddesi gerei trafikten men edilen araçlarn sahiplerinin alt ay içerisinde teslim almalar gerekmektedir. Belirtilen süre içerisinde teslim alnmayan veya aranmayan araçlarn satlarak bedelleris emanet hesabna yatrlmas gerekir.

Yasal olarak, iki defa sat ihalesine çkarlp sat gerçeklemeyen araçlar ile Tat Muayene ve Kontrol Raporu ile hurda olduu tespit edilir. Söz konusu araçlar 20.03.1971 tarih ve 7/2156 sayl Bakanlar Kurulu gereince, Sanayi ve Ticaret Bakanlnca 6 ayda bir belirlenen bedel üzerinden 1.11.1995 tarih ve 212 sra nolu Milli Emlak Genel Teblii esaslar çerçevesinde Makine ve Kimya Endüstri Kurumuna satlr.

Diyarbakr merkez Sur ilçesi Mardin yolu üzerinde otopark iletmecilii yapan Esat Güngörür, ilgili kanun ve maddelerin açk ve net olmasna ramen Diyarbakr otoparklarnda yaklak 3 bin, Türkiye genelinde ise 300 bin araç olduunu belirtti.

Otopark iletmeciliine ilikin baz yasal süreçler hakknda bilgi veren Esat Güngörür, Kolluk kuvvetlerince alkonulan araçlarn kaldrlmas amacyla ekipler tarafndan tarafmza bilgi verilmesi ile çekicilerimizi göndererek söz konusu araçlar resmi bir tutanakla teslim alyoruz. Teslim aldmz araçlar dört bir yanndan resimlendirerek daha önceden meydana gelmi tüm krk, çatlak ve çizikleri kayt altna alyoruz. Himayemize geçen tatlar en güzel bir ekilde depolarmzda muhafaza ediyoruz. dedi.

2010 ylndan bu yana otoparkmzda bekletilen araçlar var

Otoparklarda bekletilen araç saylarna dair bilgileri paylaan Güngörür, Otoparkmzda ortalama 300 adet otomobil, kamyonet, minibüs çekici ve 400 tane de motosiklet var. Diyarbakr genelinde kesin rakamla olmamakla beraber 2 bin 500- 3 bin civarnda, Türkiye genelinde ise 300 bin araç olduu söyleniyor. ifadelerini kulland.

Yaklak 9 yldan bu yana ilem görmü araçlarn otoparklarnda bekletildiine dikkat çeken Güngörür, Otoparkmz 2010 ylnda açtk ve o günden bu yana bekletilen araçlar var. Bu konuda araçlarn 6 ay sonra sata çkarlmasna ilikin Maliye Bakanlnn bir tebligat var. Nitekim bu tebligat uygulansa yani 180 gün sonra satlar balam olsa, hiçbir yerde bu kadar araç ynl olmazd. dedi.

70 bin liralk tat 10-15 bin liraya dütü

Uzun süre bekletilen tatlarn hem kurumlara fayda salamadn hem de araç sahipleri açsndan ciddi mali kayplara yol açtn ifade eden Güngörür, 2010 ylndan beri bekletilen araçlar var ve bunlarn fiyat o günkü fiyatyla 70-80 bin lira ediyordu. Bugün ise, o araçlarn deeri yüzde 200 orannda deer kaybetmi ve 70 bin liralk tat 10-15 bin liraya kadar dümü durumdadr. diye belirtti.

Güngörür, Söz konusu araçlar o vakit satlm olsayd, borçlu borcunu ödemi olurdu. u anda ise, borçlu olan araç sahibinin borcu yüzde 300 faizle çok yüksek bir miktara çkm ve adam o borcunun altndan kalkamyor. ifadelerini kulland.

lgili kurum yetkilileri görevlerini yerine getirmiyor

Yetkililerin görevlerini yerine getirmediinden dolay herkesin zarar ettiini belirten Güngörür, Biz defalarca ilgili kurumlarla ve icra dairesiyle görütük. Farkl kurumlara ait araçlarn haciz erhi var. Onlarla irtibata geçtiimiz de farkl cevaplar alyoruz ve meseleyi çözemiyoruz. Bunu çözebilecek tek merci Milli Emlak Müdürlükleridir. Ne yazk ki, yetkililer görevini yerine getirmediinden dolay bizler, vatandalar, hukukçular ve devlet ksacas herkes zarar ediyor. Görevlerini düzgün yapm olsalard herkes kazançl bir ekilde iin içinden çkm olurdu. dedi.

Geri dönüüme yönelik kurumlarla yaztklarn ve akla ziyan cevaplarla karlatklarn ifade eden Güngörür, unlar söyledi:

Geri dönüümle ilgili yetkili kurum Milli Emlak olduu için yazlar yazdk, verdikleri cevap ise; Eleman yok, personel olmadndan dolay satlar gerçekletiremiyoruz. Görevlerini yapm olsaydlar kimse madur olmaz diye düünüyorum. Yetkililere çarmz udur; tüm kurumlar görevlerini yapsn. Milli deer tayan araçlar çürümez. çürümeyen araçlarn satlar en güzel ekilde yaplr.

Ana Sayfaya Git